Információk, érdekességek

Az alkoholista kismama gyermekének 428-féle betegsége lehet

2023. augusztus 07.

Fotó: 123rf.com

A terhesség és az alkohol nem alkotnak összeillő párost. Az az alkoholmennyiség, amivel az embrió vagy a magzat találkozik az anyaméhben, negatívan hat a megszületendő gyermek egész életére.

Születést követően szemmel látható nyomai is lesznek annak, hogy az édesanya bizony többször is a pohárhoz nyúlt a várandóssága alatt. Kis súllyal született újszülöttek, elvékonyodott felső ajkak, egymástól távol ülő szemek, idegrendszeri rendellenességek, alulfejlett agy… és folytatható a felsorolás.

A veleszületett károsodásoknak ezt a csoportját magzati alkohol szindrómaként (FAS, fetal alcohol syndrome) írja le az irodalom, de egyre inkább terjedőben van a károsodások szélesebb körét felölelő magzati alkohol spektrumzavar (FASD, fetal alcohol spectrum disorder) elnevezés is. A becslések szerint 100 emberből 1-nek van FASD-ja.

Az anya alkoholfogyasztása miatti alkoholexpozíció nagyszámú betegséget és rendellenes elváltozást vonhat maga után. A rangos Lancet tudományos folyóiratban 2015-ben megjelent közlemény alapján 428 különféle betegséggel és tünettel hozható összefüggésbe a magzati alkohol spektrumzavar.

Az alkoholt fogyasztó kismamák gyermekeinek több mint 90%-a viselkedési zavarokkal küzd, és mintegy 80%-uk kommunikációs zavarokkal rendelkezik – azaz vagy a beszédértéssel, vagy a verbális kifejezéssel vannak problémáik. Az anyaméhben alkoholnak kitett gyermekek 70%-ának kognitív problémái vannak, míg több mint a felüknél figyelemzavar vagy hiperaktivitás tapasztalható.

Fotó: 123rf.com

A magzati alkohol spektrumzavar eredményeként gyakori a gyermekeknél a halláskárosodás, ez a probléma 129-szer gyakoribb az alkoholista anyák gyermekeinél, mint az alkoholt nem fogyasztó kismamák gyermekei között. A vakság és a különféle látászavarok 31-szer, illetve 71-szer bizonyulnak gyakoribbnak a várandósság alatti anyai alkoholfogyasztás hatására.

Mivel ezekre az érzékszervi rendellenességekre általában csak fül-orr-gégész vagy szemész szakorvos vizsgálatát követően kerül sor, számos esetben csak ekkor szembesülnek a szülők azzal, hogy az anya terhesség alatti alkoholfogyasztásának súlyos következménye lett.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Az anya alkoholfogyasztása egy életre befolyásolja a gyermeke életét. Nemcsak azáltal, hogy például az arcon látható nyomai vannak az anya egykori szeszfogyasztásának, hanem azzal is, hogy a gyermeknél okozott idegrendszeri és viselkedésbeli zavarok a későbbiekben, iskoláskorban és felnőttként is problémákat okozhatnak az emberi kapcsolatok kiépítésében, a tanulásban, a szenvedélybetegségek kezelésében, illetve a normakövető, törvénytisztelő magatartásban.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu