Információk, érdekességek

Az articsóka tea az egyik legegészségesebb ital

2020. március 04.

Az articsókát Magyarországon sokáig csak dísznövényként tartották számon,napjainkban viszont egyre többen megismerték, megszerették, és rengeteg gyógyhatása, valamint finom íze miatt egyre gyakrabban fogyasztják is.

 

Fotó: 123rf.comAz articsóka a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. A Földközi-tengernél honos de Franciaországban is található. A virágai lilák a termése pedig hosszúkás. A szárai akár 150-180 cm hosszúak is lehetnek a második évben. A virágzatát salátának vagy főzeléknek is szokták elkészíteni.

Az articsóka tea folsavban, A, B és C vitaminban, ásványi anyagokban, magnéziumban, foszforban, kálciumban, vasban, káliumban, cinkben, valamint élelmi rostokban gazdag ital. Gyógyító tulajdonságai elsősorban a cinarinnak, egy nagyon erős kálium-típusnak köszönhető, amely előnyösnek bizonyul a szervezet számára. Ezért az articsóka tea segít az emésztőrendszeri rendellenességek kezelésében, megtisztítja a májat, méregteleníti a testet és csökkenti a koleszterinszintet.

Segítséget nyújt a máj védelmében, májelégtelenségben és a kapcsolódó betegségek kezelésében. Stimulálja a májműködést és epesav termelést. Májregeneráló hatásának köszönhetően segíthet az alkohol káros következményeinek leküzdésében. Ajánlott az articsóka tea gyakori ivása, ha valaki túlzásba vitte az alkoholfogyasztást.

Az articsóka teának nagyon jó vízhajtó hatása van mely megkönnyíti a hugysav ürülését a szervezetből. Inulin tartalma miatt ajánljuk cukorbetegek számára, mivel segít szabályozni a vércukorszintet. Az egyik tulajdonsága, hogy szabályozza a koleszterinképződést és csökkentse a posztprandiális hiperglikémiát – szövődmény, mely metabolikus szindrómás betegekben fordul elő.

Mivel nagyon jó vízhajtó és zsírégető, az articsóka teát jól lehet alkalmazni fogyókúrákban is.

Ha az articsóka főzetet fogyókúrában szeretné alkalmazni, akkor a teát meleg, mézzel enyhén édesített formában kell fogyasztani, 30 percel minden fő étkezés előtt.

A kúra 21-30 napig tart, melyet 30 napos szünet követ.

– A táplálkozási szakértők ezt a teát krónikus és akut nephritisz esetében is javasolják, mivel ez nagymértékben megnöveli a vizelet mennyiségét, és elősegíti a hugy, valamint a vesékben és májban felhalmozódott káros anyagok kiürítését.
– Ez a tea segíti az emésztést. Nyugtató hatással van a gyomorra, és javitja az étvágyat. Egészséges baktériumokat és tápanyagokat biztosít a gyomor számára. Megszünteti az émelygés érzetet, hasi fájdalmat, görrcsöket, székrekedést, hasmenést, puffadást és gyomorégést.
– Az articsóka tea fogyasztása segít megelőzni a szívbetegség, érelmeszesedés kialakulását.
– Mivel nagyon jó méregtelenitő hatással rendelkezik, jótékonyan hat a bőrre, ami simábbá és tisztábbá teszi.
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően az articsókavirág rákos elváltozások megelőzésében, valamint a rák elleni küzdelemben is segít. Mivel az articsóka gyökere keményítőszerű poliszacharidot – inulint tartalmaz, mely segíti az egészséges bélflóra fenntartását, megakadályozza a vastagbélrák kialakulását.
– Ezenkívül az articsóka tea hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, megakadályozván a fertőzések, vagy más panaszok kialakulását.
Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai miatt, alkalmazható a máj, epe és vese fertőzések kezelésében is.
– Az articsóka tea gyakori fogyasztása élénkíti a testet, az izmokat, és fenntartja az általános fizikai jólétet.

Az articsóka egy évelő növény. Nagyon jó salátába vagy főzelékbe is, de akár fogyasztható nyersen is és antibiotikus hatással rendelkezik.

Figyelem!

Ha azon kevés emberek közé tartozik aki allergiás a kamillára, a pitypangra vagy az echinaceára, akkor nagy esélye van annak hogy allergiás lesz az articsókára is. Abban az esetben ha epekő képződések vannak jelen az epében, az articsóka teát nem ajánlott fogyasztani. Terhes és szoptató nők számára kimondottan ellenjavallt.

Az articsókából készített teát nem nehéz elkészíteni. Csupán le kell forrázni 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízzel, 10 percig hagyni kell állni végül le kell szűrni. A fogyasztása ajánlott reggel és délután.

forrás: Patika Magazin.hu