Információk, érdekességek

Az erőt adó maca gyökér – fedezzük fel

2020. április 22.

Fotó: gettyimages.com

Ez az Andok perui lejtőin őshonos növény többek közt vitalitást elősegítő, energizáló, állapotjavító hatásáról ismert ősidők óta. A maca gyökeret – többféle formában – napjainkban is gyógyhatása miatt alkalmazhatjuk. De nagyon ajánlott egészséges táplálékok összetevőjeként is fogyasztanunk. Különösen hasznos lehet a téli időszak okozta fáradtság leküzdésére, valamint évszakváltáskor a könnyebb talpra állás érdekében.  Vegyük számba összes jótéteményét!

Milyen növény a maca gyökér (perui ginzeng)?

A keresztesvirágúak rendjébe tartozó maca gyökér (Lepidium meyenii) gumós zöldségféle, külsőre leginkább a retekhez, hatásában pedig a ginzenghez hasonlít. Gyógyerejét már a perui őslakosok is ismerték, és az Andok 3000 m fölötti lejtőin termesztették. A növény kiválóan alkalmazkodott a szélsőséges időjárási körülményekhez, és ma is ezt tartják róla. Évszázadokon át használták fel különböző bajokra, és gyógynövényként a spanyol hódítás után vált lassan, fokozatosan ismertté világszerte. Főként a XX. század második felében terjedt el Európában, de hazánkban csak a közelmúltban bukkant fel receptekben és a felfedezendő természetes gyógykészítmények között.

Feldolgozása

Az igazi, leszüretelt maca gyökeret több hétig szárítják a napon. De nem mindegy, hogy ezt megfelelő módon teszik-e: ha pl. gyorsan szárítják, az íze erősebb, kellemetlenebb lesz A napon való szárítás egyébként azért fontos, mert lehetővé teszi  a maca gyökér tápanyagai, hatóanyagai és édeskés íze koncentrálódását. Szárítás után finomra őrlik, és a leggyakrabban por alakban történő használatra készítik elő. Az utóbbi időben kivonata kapszula, folyadék, tabletta formájában is elterjedt.

Hogyan válasszunk?

Csak a 100%-ban valódi maca gyökérből készült (lehetőleg bio) termékek esetében profitálhatunk maximálisan a növény előnyös tulajdonságaiból, mind ízben, mind pedig hatékonyság tekintetében. Ez vásárláskor rendkívül fontos, hiszen a maca gyökér bővelkedik számos értékes tápanyagban, többek közt növényi fehérjében (aminek erőnlét javító hatása köszönhető), vasban, kalciumbank, cinkben, magnéziumban, vitaminokban…. Az összetevők aránya/mennyisége eltérő lehet a különböző kiszerelésű termékekben.

Jótéteményei

A maca gyökér igazi vitalizáló hatású növény, életerővel tölt fel. Az adaptogén növények családjához tartozik, így javítja a szervezet ellenálló képességét, serkentőleg hat az immunrendszerre, energikusabbá tesz, fáradtság ellen hat. Ajánlott minden korosztály számára, különösen olyan személyeknek, akiknek a szervezete leromlott állapotban van. Szinte csak magas vérnyomás esetén ellenjavallt. 

Emlegetik még a termékenység növényeként is, mely a hormonháztartás szabályozója. Enyhítheti a menopauza tüneteit, segít szabályossá tenni a havi ciklust, és elősegíti az ovulációt (tüszőrepedést). Csillapítja a görcsös fájdalmat, a hőhullámokat és a hangulatingadozást. Férfiaknál javítja a spermaképződés folyamatát, de ősidők óta természetes potencianövelőnek és a nemi vágy fokozójának is tartják.

Felhasználási javaslatok

Az átlagos, ajánlott adag egy kávéskanálnyi por személyenként és naponta. De mindenképp hasznos kikérni a temészetgyógyász tanácsát, illetve tabletta, kapszula esetén konzultáljunk gyógyszerészünkkel. Ami a maca gyökér táplálkozásunkban való szerepeltetését illeti: ajánlottan felhasználható meleg ételekben éppúgy, mint hidegtálakban, édesen és sósan is. Amellett nagyon egészséges és finom növényi ital, zöldturmix készíthető belőle pl. tejjel, kakaóval vagy matcha zöld teával vegyítve, többek közt kardamon gyömbérrel, fahéjjal ízesítve. Gyakran használják fel zabkásába keverve is, vagy tápláló lehet quiona magos salátában is.

forrás: Patika Magazin