Információk, érdekességek

Barátságok ereje - 5 teendő a fontos kapcsolataidért

2020. december 01.

Ha kicsit mélyebben belegondolsz a barátságaidba, rengeteg árnyalata van a témának. A közeli barátok, a haverok, a volt barátok, akikben csalódtál, akik elvesztek az úton, akik elhagytak, akikkel alakul valami, akik gyerekkori barátok… És ott vannak az ellenségek, akik valaha volt barátok.  

A mai ember számára – pláne most, ezekben az időkben, amikor szinte nincs is lehetőség az emberi kapcsolatainkat személyesen ápolni, egészen különleges szerepe van a barátságnak. Míg régen a barátok életen át kitartottak egymás mellett, ma már egyszerűen belefér, hogy az életünk egyes időszakaira új és új barátságokat köthessünk. A barátság a legfontosabb kapcsolatunk – méltatlanul kevés figyelem jut neki.

Ha végig gondolod, ki álltak melletted az élet nehéz pillanataiban, rá fogsz jönni, mennyire fontosak a barátok. És ha arra gondolsz, kik örültek veled a nagy napokon, akkor is látni fogod, hogy kik vannak melletted. És ha visszagondolsz arra, hogy kiktől szerezted a legsúlyosabb lelki sebeket az életedben, akkor is bizony találni fogsz barátokat a sorban. Ezernyi terápia foglalkozik a párkapcsolatokkal, ezernyi terápia foglalkozik a szülőkkel és a családdal, de nagyon kevés a barátokkal, barátságokkal. Pedig ugyanúgy végig kísérik az életünket.

Akár barátkozós típus vagy, akár zárkózott és visszafogott, van 5 dolog, amit érdemes kölcsönösen tudnotok:

  1. A barátság nem bírja el a hazugságot és a pletykát
     
  2. A barátságban tartsd magad az adott szavadhoz
     
  3. A barátságban nem ütközhetnek érdekek és hitek
     
  4. A barátságban kölcsönös támogatás van
     
  5. A barátságra időt energiát és az ehhez szükséges pénzt is áldoznod kell

A kölcsönösség a lényeg!

A fenti öt dolgot megvizsgálva látod, hogy az, akit barátnak gondolsz, mennyire tartja magát ehhez az ötös listához. Ha egy-egy dolog néha sántít, de aztán minden helyre billen, akkor minden OK. Ha te magad is néha aprókat vétesz, de kijavítod, minden a legnagyobb rendben van. De nézzük végig, mit jelentenek ezek a pontok!

1. A barátság nem bírja el a hazugságot és a pletykát

Két szó: hazugság és pletyka. Rokonai egymásnak. A barátok egymásról sem mondanak pletykákat, és nem is beszélnek egymásról a hátuk mögött. Nyilván, ha valami történt egy barátoddal és az nyilvános, publikus, és téged kérdeznek, akkor neked képben kell lenned a nyilvános résszel, de sem hozzátenni, sem elvenni belőle nem szabad, mert abból hatalmas veszekedés kerekedhet. A barátodnak pedig nem mondhatsz hazugságot, még akkor sem, ha időszakosan sértődés lesz belőle, vagy akkor sem, ha az úgynevezett „kegyes hazugság”, ami „ne fájjon neki” elven titokban van tartva előttetek. Lehet, hogy az igazság fájdalma időszakosan dühöt vált ki belőle, de általában ez lecseng. A kapcsolatot pedig megerősíti, ha te nem sértődsz meg ezen feleslegesen.

2. A barátságban tartsd magad az adott szavadhoz

Szorosan kapcsolódik az elsőhöz, de egyszerű dolgoktól indul, mint például az, hogy odaérsz a találkozóra amit megbeszéltek. 5 perc késésnél több nem fér bele. (Kivételes esetek persze vannak, de olyan, hogy valaki mindig kivételben van, ott gondok vannak!) Van egy olyan mondás, hogy aki az idődet lopja, az mást is lopni fog. Ez többnyire igaz. Ne hagy magad kihasználni és ne használj ki, akár akaratodon kívül te sem másokat. Ha megígérsz valamit, tartsd be. Ha elvittél egy könyvet kölcsön, juttasd vissza. Ha azt mondtad, adsz valamit akkor azt add oda, és így tovább. És tőle ugyanígy várd el, vagy elveszett a kölcsönösség élménye a barátságban.

3. A barátságban nem ütközhetnek érdekek és hitek

Egy ideig volt két barátnő a közösségünkben. Egyik teljes mellszélességgel jobboldali, a másik ugyanígy baloldali. A közös terület, ami összehozta őket, majdnem 5 éven át elegendő volt, hogy a barátságot összetartsa. A politikát elegánsan és intelligensen kerülték, mint témát, sőt néha finoman tudtak egymásnak a saját nézetükből értékeket átadni. Élmény volt nézni őket, és hinni akartuk, hogy az intelligencia diadalt ült a nézetek felett, de nem így lett. A nézeteik és az őket körülvevő világ lassan és óvatosan szétrombolta a kapcsolatukat. Nem vesztek össze, de a hosszú barátság megszakadt.

Ugyanez lett annak a két családnak a gyerekeivel, akik üzletileg érdekellentétben álltak egymással. Ugyanabba az iskolába jártak, barátok lettek, hisz hasonló volt az otthoni értékrend és az elvek. De mikor az egyetemet is elvégezték, - mindketten közgazdászok - és lassan a családi cégben kezdtek dolgozni, rájöttek arra, hogy ebben az üzletben nincs barátság. Veszekedés sosem volt. Kapcsolatuk hűvösségén érződik a veszteség fájdalma.

Sokféle érdek ütközhet egymással, sokféle nézet van, ami nem fér meg. Vallás, spiritualitás, hitek. A nagy különbségek idővel kikezdik az emberi kapcsolatokat. Vagy átformálódunk, vagy elszakadunk egymástól.

4. A barátságban kölcsönös támogatás van

Abban a barátságban, ahol mindig az egyik ad, ő a támogató, a másik pedig csak kér, akar, megtart, vagy ezek az értékek nincsenek letisztázva, és az egyik túlvállalja magát a barátságért, mert szereti a másikat, bizony megint veszekedés a vége. Olyan is van, hogy az eltérő szeretetnyelvek miatt nem értik, hogy mindketten ugyanannyit adtak bele, mindkettőben kialakulhat egy érzés, hogy ő csak ad és ad, és semmi viszonzás nincs. Sőt az is megesik, hogy az egyik nem fogadja el a viszonzást, vagy az is, hogy nem is akar viszonzást adni az egyik fél, hiszen neki ezek „járnak”.

5. A barátságra időt energiát és az ehhez szükséges pénzt is áldoznod kell

Furán hangzik talán, főleg a pénz része. De az emberi kapcsolatok ilyenek. He meghív téged a barátod egy ebédre, illendő visszahívni. Ha más pénzügyi hátteretek van, akkor neked nem fontos ugyanabba az étterembe vinni, vagy neked is konfitált libamellet csinálni szarvasgombával, tökéletes lesz a világbajnok rántott csirke, amit anyukádtól tanultál. Ha ő ráér, ha bajban vagy, neked is ott kell állni mellette, ha ő bajban van. Ha költöztél, és segített pakolni, neked is át kell menni, ha kifesti a házat és bútort kell tologatni. A kölcsönösség fontos, és – bár nem mindig jön össze – de természetes része egy igazi barátságnak.

A barátságok ezek miatt a dolgok miatt szoktak megromlani, és bizony sokszor lenne visszaút, ha sikerülne megbeszélni egy olyan emberrel, aki a barátságot is főrangú emberi kapcsolatként tartja számon. Mert a barátság fontos.

forrás: Harmonet.hu