Információk, érdekességek

Bármilyen kutyából lehet-e mentőkutya?

2020. június 30.

A hazai mentőcsoportok személykeresése 80%-ban sikeres a mentőkutyáknak köszönhetően. Nem csak mancs, a híres keresőkutya szobra állít ennek emléket. Magyarországon még egy apró tacskó - Smile - is lehet híres romkutató-személykereső kutya! Miért?  

Magyarországon számos segítő- és mentőkutya él, de vajon mely példányok és hogyan válnak a világ legügyesebb életmentő kutyáivá? Hogyan lett például Smile-ból hazánk egyetlen romkutató és személykereső tacskója? Minden válasz kiderül, magáról a teljes kiképzési folyamatról pedig ajánlott a Viasat Nature természetcsatorna Kutyacsapat – kölyöksuli című műsorából tájékozódni 2020. június 15-től hétköznaponként 18:30-tól.

Melyik kutyából lesz segítő?

Sokuknak csak az a dolguk, hogy aranyosak és hű társak legyenek, azonban egy részükre fontos küldetés vár: segítőkutyák vagy mentőkutyák válnak belőlük. A segítőket egy-egy dedikált tevékenységre képzik ki, hogy gazdijukat szolgálhassák egy életen át (vakvezető, személyi segítő, rohamjelző stb.), a mentőkutyák pedig egyszerre több területen is remekelnek.

Vannak köztük rendőrkutyák, személykeresők, drogkeresők, romkutatók, de vízi bevetésre alkalmas állatok is. Hatalmas szerepük lehet terepbiztosításnál: a bombakereső vagy romkutató kutyák 100%-os megbízhatósággal tudják jelezni, hogy adott épület biztonságos-e, maradt-e ember a romok alatt, nincs-e robbanószer stb. A mentőkutyák a felderítésben is jeleskednek: személyi eltűnések esetén ugyanúgy bevethetők, mint különböző tárgyak, szerek keresésekor. A hazai mentőcsoportok személykeresési akciói 80%-ban sikeresek a dolgozó kutyáknak is köszönhetően!

A tacskó - mint Smile is, - fajtájánál fogva kotorék eb, kiválóan tudja érzékelni a föld, a felszín alatti mozgásokat. Mivel a fajta évszázados múltja alatt erre lett kitenyésztve, így a képességeit kiválóan tudja használni az életmentésben is. Mivel a testmérete apró - hogy könnyen beférjen a kotorékba - így a romkeresésben is könnyebben tud dolgozni, mint nagyobb testű társai. Minden kutyát a fajtája, hajlama és alkata szerinti munkára lehet bevetni, számukra ez a komoly munka azonban egyfajta játék, ahol bizonyíthatják ügyességüket.

Nincs fajtához kötve!

Adott mentőkutya kiválasztása nincs fajtához kötve, a lényeg mindössze annyi, hogy milyen a kis csöppség hozzáállása és tűrőképessége. Ez már kölyökkorban, 3-5 hetesen felmérhető, különféle szakmódszerekkel. A leendő mentőkutyák 8-10 hetesen költöznek ahhoz a családhoz, ahol nem csupán kedvenccé, hanem tanonccá is válnak. Kiképzésük alaphangon 3 évet igényel, ugyanakkor ez tulajdonképpen egy életen át tartó tanulási folyamat – tájékoztat az ország legrégebben bejegyzett speciális mentőszervezetének, a szolnoki Életjel Mentőcsoportnak az elnöke.
 
– Vallom, hogy ebben az esetben is a kutya választja ki gazdáját és kiképzőjét. Én általában úgy mérem fel a kutyák rátermettségét, hogy a közelükbe dobom a kulcscsomóm. Ha nem ijednek meg, nem szaladnak el, hanem érdeklődést mutatnak, akkor az már egy jó pont. Mi jelenleg három kutyával dolgozunk: egy németjuhásszal, egy labradorral és a hazai palettán az egyetlen tacskóval, Smile-val. Ebből is látszik, hogy bármelyik kutyafajból válhat igazi hős! Smile például a 2016-os ecuadori földrengést követő mentési munkálataiban is részt vett romkutatóként, a Hableány hajóbalesetnél pedig nagyban hozzátett az áldozatok felkutatásához – mondta el Turi László elnök parancsnok.

Az apró, leendő szuperhősök életútját születésüktől egészen az éles bevetésig mutatja be a Viasat Nature dokumentumfilmje, a Kutyacsapat – Kölyöksuli. Vigyázat! A cukiságfaktor 100%-osan kimaxolva!

forrás: Harmonet.hu