Információk, érdekességek

Börfi - indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség

2022. december 09.

Egy indiai édesség, amivel a szeretetet fejezhetjük ki... mellette nagyon finom, igazi energiabomba!  

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk.

A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat, és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz.

A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot.

A masszát a munkalapra öntjük, spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk, vagy kerek labdákat készítünk belőle. Ügyesebbek egyesével díszíthetik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel. Jó étvágyat kívánunk!

forrás: Harmonet.hu