Információk, érdekességek

Érdemes halolajos készítményeket szedni?

2018. szeptember 09.

Kismamáknál és gyerekeknél kifejezetten jótékony hatású lehet a halolajos készítmények fogyasztása, főképp, ha a mindennapi táplálkozással nem sikerül elegendő mennyiségű ómega-3 zsírsavat bevinni a szervezetbe.

A halolaj az ómega-3 zsírsavak egyedülállóan gazdag forrása, de a magyarok nem sok halat esznek. Pedig a halolajban található többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak kedvező élettani hatása egyre több területen bizonyított.

Az ómega-3 zsírsavak közül kiemelendő az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az EPA és a DHA a szív- és érrendszer és az idegrendszer egészségének kulcsfontosságú molekulái, amelyek szerepet kapnak a gyulladásos folyamatokban és a látásban éppúgy, mint a magzati fejlődésben vagy az allergiaprevencióban.

– Két hónapos terhes vagyok. Az a kismamavitamin, amelyet szedek, nem tartalmaz halolajat. Érdemes lenne a következő hónapokban azt is szednem a most szedett vitaminok mellé? Fontos ez a gyermek szempontjából?

– A terhesség alatt a DHA az anyai szervezetből jut át a magzatba, a DHA-nak a magzatba való átjutása különösen fontos a harmadik trimeszterben. A magzatok elégtelen DHA-ellátása méhen belüli növekedési zavarokkal hozható összefüggésbe: azaz a magzatok visszamaradnak a fejlődésükben, ha nem kapnak elegendő mennyiségű DHA-t. A várandós nők ómega-3-bevitele tehát – különösen a harmadik trimeszterben – hozzájárulhat a magzatok egészséges szenzoros, kognitív és motoros fejlődéséhez.

Szakmai körökben egyetértés mutatkozik abban, hogy koraszülötteknél az idegrendszeri funkciók optimális fejlődésében az ómega-3 zsírsavak – kiemelten a DHA – , kulcsfontosságúak: például a szem fényérzékelésének a fejlődésében is lényeges a DHA jelenléte. A hosszú szénláncú ómega-3-zsírsavak koraszülöttkori adagolása tehát bizonyított előnyökkel jár. Az időre született újszülötteknél nem ennyire egyértelmű a helyzet. Jelenleg vizsgálják például azt, hogy a csecsemőkori ómega-3-adagolás hatással van-e a későbbi, kisiskoláskori tanulási képességekre.

A legfrissebb tudományos eredmények szerint az anya halolajbevitele, különösen a terhesség második trimeszterében és a szoptatás alatt allergiamegelőző hatású. A megfelelő halolaj-ellátottság ahhoz vezethet, hogy a megszülető vagy a szoptatott gyermeknél mintegy 30%-kal csökken a tojásallergia kialakulásának a kockázata.

– Vannak ómega-3 zsírsavak az anyatejben?

– Az anyatej – a teljes szoptatási időszakban, a colostrum elválasztásától kezdve az anyatejes szoptatás befejezéséig – tartalmaz hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat, így DHA-t is. Az anyatejben található DHA jól felszívódik a szoptatott csecsemő béltraktusából.

Az anyatej zsírsavösszetétele számos tényező, így például az anyai táplálkozás, a genetikai faktorok és a szervezet zsíranyagcseréjének az összjátékaként alakul ki. Az anyatejben található többszörösen telítetlen zsírsavak mintegy 30%-a a táplálékból származik. Az anya táplálkozása tehát jelentősen befolyásolja az anyatej DHA-tartalmát. Míg az észak-amerikai nőknél az anyatej DHA-koncentrációja 0,1% és 0,5% között változik, Kínában a szoptató nők anyatejében 2,8%, Japánban 1,1% DHA-koncentrációt mértek. Valószínűsíthető, hogy a japán és a kínai nőknél az ómega-3 zsírsavakban dús halaknak és a „tenger gyümölcseinek” bőséges fogyasztása a magasabb anyatejbeli DHA-szintek oka.

– Adjak-e kisiskolás fiamnak halolajat, ha egyébként alig eszik halat?

– Az ómega-3 zsírsavak kedvező hatását gyermekeknél és fiatalkorúaknál is kimutatták. Úgy tűnik, hogy a memória és a tanulási képességek befolyásolása elsősorban a DHA-hoz kapcsolható. Egy svédországi vizsgálat egészséges 9–10 éves gyermekeknél bizonyította azt, hogy az ómega-3 zsírsavak javítják a kisiskolások olvasási képességét.

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros (ADHD) gyermekeknél a heteken át tartó, különösen a nagy dózisú (napi 8–16 g) ómega-3 zsírsavbevitel jelentős viselkedésbeli javuláshoz vezethet.

Valószínűsíthető, hogy a DHA-adagolás elsősorban azoknál előnyös, akiknél alacsony a táplálkozással való DHA-bevitel, azaz egyfajta hiányállapot jellemző rájuk. Ők azok, akiknél a halolajos, magas DHA- és EPA-tartalmú patikaszerek fogyasztásának köszönhetően leginkább megtapasztalhatók a plusz ómega-3 zsírsavbevitel kedvező hatásai.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu