Információk, érdekességek

Ezek a betegségek jelenthetnek problémát 40 fölött

2021. június 20.

Amíg az ember 20 éves, azt gondolja, hogy örökké fiatal marad. Aztán eljön a 30 és kezd szembesülni azzal, hogy a bőre már nem termel elég kollagént, hogy tovább tart leadni 1-2 kilót, hogy nehezebben piheni ki a bulikat, vagy épp fáj a dereka és a nyaka az irodai munkától. 40 éves korunkra pedig sajnos előjöhet pár olyan betegség is, amivel korábban nem találkoztunk.  

Miért bűvös szám a 40?

Valójában nem az. Mindenkinél egyedi genetikai meghatározottság, hogy mikor kezd ráncosodni, őszülni, mikor lassul be egy kicsit az anyagcseréje. És persze rengeteg múlik az életmódon, ezt mindenki és mindenhol hangsúlyozza.
  1. Táplálkozz okosan!
  2. Hidratálj megfelelően!
  3. Mozogj valamit rendszeresen!
  4. Kerüld a negatív stresszt!
Tényleg az itt felsoroltak kulcsfontosságúak abban, hogy az örökletes adottságaink mikor és miként fognak előjönni. A testünk folyton változik, a kollagén termelés például már a 25-öt meghaladva csökkenni kezd. Az őszülés van, akinél 25 van, akinél 45 évesen kezd jelentkezni. És ezek csak a külsőségek. 
 
A bűvös szám tehát van, akinél 30, van akinél 50, de az is lényeges szempont, pszichésen ezt hogyan éljük meg. Sokan afféle életközepi válságnak élik meg a 40-et, amikor átértékelik, mit tettek le eddig az asztalra, jó helyen tartanak-e, megfelelő-e a párkapcsolatuk, megvalósították-e az álmaikat. A válasz pedig gyakran nem kielégítő. Azonban sosincs késő változtatni és valami újba, hasznosba fogni, maradandót alkotni, felfedezni egy másik, eddig ismeretlen oldalunkat vagy kvalitásunkat!
Ha valaki lelkileg rendben van, egész másként szemléli a világot, az idő múlását, a változásokat, és higgyük el, jobban is néz ki! Igaz ez a férfiakra és a nőkre is. Egy önazonos, magát szerető ember minden életszakaszában sugárzik.
 
A helyes étrend, az elhízás és tunyaság elkerülése nem azért életbevágó, hogy jól nézzünk ki, hanem azért, hogy elkerüljük a civilizációs ártalmak okozta betegségeket.

Milyen civilizációs betegségek jöhetnek 40 környékén?

Persze a legnagyobb igyekezetünk ellenére is szembesülhetünk problémákkal 40 után, mert tény, hogy az anyagcsere lassul, a regenerációs folyamatok lassulnak, az immunrendszernek több muníció kell, hogy távol tartsa a betolakodókat, és így tovább. De ha odafigyelnük magunkra, rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra, akkor sok probléma megelőzhető és kivédhető, illetve az idejében felfedezett betegségek sokkal eredményesebben kezelhetőek!

Kötelezően ajánlott lenne 35 év felett mindenkinek az éves vérvétel (labor és vizeletvizsgálat), a mellkasröntgen, az EKG, a fogak állapotának felmérése és a fogkő eltávolíttatása, a szemvizsgálat, férfiaknak az urológia, nőknek a mammográfia és a nőgyógyászati szűrés.

A leggyakoribb problémák

Magas vérnyomás betegség és keringési rendellenességek. A helytelen életmód, azaz nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly, a mozgás hiánya és a mérhetetlen stressz az, ami előidézi ezeket a genetikai meghatározottság mellett.
 
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia. Sajnos egyre több fiatalt érint már bőven 40 alatt is. Ezek is a civilizációs hatásokra vezethetők vissza, különös tekintettel az étkezésre, elhízásra.
 
Daganatos elváltozások, polipok, ciszták, miómák. Nem meglepő, de szintén rengeteg múlik a táplálkozáson, a szűrővizsgálatokon, azon, hogy megfigyeljük testünket. Érdemes az anyajegyeket is minden évben megnézetni, az emésztőrendszert pedig időnként méregteleníteni, időszakos böjtöt beiktatni, hogy testünk autofág folyamatai beinduljanak.
 
Fog- és ínybántalmak. Sajnos az emberek zöme elhanyagolja a szájhigiéniáját. Étkezés után a lepedékképző baktériumok hatékony munkájának eredményeként a fog felszínén lepedék majd fogkő keletkezik. Ez fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és ínysorvadáshoz, legrosszabb esetben pedig a fog elvesztéséhez vezethet!

A szaporító szervek betegségei. Mind a férfiaknál, mind a nőknél az idő múlásával a szaporító szervek szövetei kicsit leépülnek, közeleg a menopauza vagy épp csökken a libidó. A daganatok megelőzése miatt kiemelten fontosak a szűrések, de ebben az esetben is számít az életmód, a vitaminok bevitele, a gyógynövények alkalmazása és nem utolsó sorban a lelki oldal rendben tartása.

Mozgásszervi panaszok. Alig van ember, akinek nem fáj valamije. Ez nagyban betudható a megváltozott munkakörülményeknek, az ülő életmódnak, a rengeteg irodában görnyedésnek, annak, hogy nem mozgunk, sportolunk, és még egy megállót sem vagyunk hajlandóak lesétálni. Amikor a fájdalmak jelentkeznek, perzse mindent megígérünk, majd tornázunk, lefogyunk, de amint jobb lesz, visszasüppedünk a kényelembe. Nagy hiba! Érdemes szakszerű segítséget kérni, a gyógyszerek nem jelentenek tartós megoldást. Egy manuálterapeuta sokat tehet, hogy visszakapjuk a helyes tartásunk és izomtónusunk, korrigáljuk az elnyomott idegvégződéseket, illetve a masszőrök feloldhatják a feszültségeket. Hosszú távon azonban rajtunk fog múlni, megőrizzük-e a visszakapott mozgás szabadságát.

forrás: Harmonet.hu