Információk, érdekességek

Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen

2023. április 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.  

Sokoldalú gyógynövény
A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. 

Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában
A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. 

Késlelteti az öregedést
A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

Emésztési zavarokra régóta használják
Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.

Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt. Szent Hildegard is gyakran használta megfázás, nátha kezelésére a 12. században.

Gondűző aroma
Meleg, fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme bizonyos ételeknek, süteményeknek, édes kásáknak és melegítő italoknak is (forralt bor, puncs, tea stb.). Hideg, borús téli napokon különösen jól esik egy kis fahéjolajat párologtatni aromalámpában: nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal jókedvre is hangol. Kiválóan illik a többi, hasonlóan édes és fűszeres karakterű aromához: a narancshoz, citromhoz, szegfűszeghez, ylang-ylanghoz, jázminhoz, szantálfához. 

Használata masszázsolajokban
Feszültségoldó, pezsdítő tulajdonsága miatt remek afrodiziákum is, belsőleg ételekben, italokban és külsőleg masszázsolajokban is használható. A fahéjolajjal azonban nagyon csínján kell bánni, ha külsőleg alkalmazzuk: 10 ml bázisolajhoz legfeljebb 1-2 cseppet adjunk, mert nagyobb dózisban csípő, maró hatású. A fahéjas krém és masszázsolajok nagyon hatékonyak a narancsbőr kezelésében, ám a házilag e célra készített masszázsolaj esetében is érdemes betartani a fenti tanácsot.

Hogyan használható még?
Ha ki akarjuk használni a fahéj jótékony hatásait, használjuk bátran ételeink, italaink fűszerezéséhez: a fahéj remekül illik mindenféle édes gabonakásához (a tejberizshez hasonlóan), süteményekhez és turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, fűszeres édes teákhoz, kakaó, kávé és forró csokoládé ízesítésére. A nyersen fogyasztott gyümölcsöket is megszórhatjuk fahéjjal, nemcsak finom, de remek erjedésgátló is, így elkerülhetjük a puffadást, savasodást.

forrás: Harmonet.hu