Információk, érdekességek

Fájdalom nélkül szülni

2022. június 28.

Az emberek – mint mindenben – a fájdalom megélésében és elviselésében is igen különbözőek. Van olyan asszony, aki már a jósló fájások alatt kiabált, mások meg sem mukkannak, még a kitolási szakban sem.

Fotó: 123rf.comEpidurális szülészeti érzéstelenítés

Igen gyakran kérdezik tőlem, kérjenek-e a szülő nők epidurális érzéstelenítéstIlyenkor általában azt mondom, hogy ezt nem célszerű előre eldönteni. Ennek a szülőszobán, a szülés közben kell eldőlnie. Szeretnék továbbá még egy fogalmat tisztázni: úgynevezett „fájdalommentes szülés” nincs. Van számos szülészeti fájdalomcsillapító módszer, ezek közé tartozik az epidurális érzéstelenítés is.

Nagyon sok múlik a körülményeken. Az újabban egyre divatosabb apás szülések során jóval ritkábban kell fájdalomcsillapító beavatkozást végeznünk. A férj jelenléte önmagában jóval elviselhetőbbé teszi az egész szülést. A várt, tervezett gyermek világra jövetele is „kellemesebb”, mint a nem kívánt, vagy „ha már összejött a terhesség, hát maradjon meg” újszülötté. (Persze ezek nem állandó érvényű szabályok.)

Időigényes folyamat

Ezután a kissé hosszúra nyúlt bevezető után beszéljünk az epidurális érzéstelenítésről. Már a nevéből adódóan (epi=mellett, dura=gerinchártya) az érzéstelenítő gyógyszer beadása nem a gerincbe, hanem a gerinc mellé történik

A gyakorlati kivitelezése úgy történik, hogy a hát bőrének fertőtlenítése után általában a 2. és 3. ágyéki csigolya között egy vékony – 1 mm-es – műanyag kanült vezetünk közvetlenül a gerinchártya mellé (tehát a gerincvelőn kívül maradunk). Ezen a kanülön keresztül egy Lidocain-szerű gyógyszert juttatunk a gerinc melletti térbe oda, ahol az idegek kilépnek a gerincből. Ez – a fogászati érzéstelenítéshez hasonló módon – elérzésteleníti az itt haladó idegeket, így csökkenti a fájdalomérzetet. A kanül a szülés végéig benn marad, és a gyógyszert a fájdalomérzés újraindulásának megfelelően 30-60 percenként lehet ismételni.

Alkalmazásához tudni kell, hogy onnantól kezdve, hogy eldöntöttük az epidurális érzéstelenítés alkalmazását, kb. másfél óra múlva áll be a hatás. Először 3 palack infúzióval fel kell tölteni az érpályát, ugyanis az epidurális érzéstelenítés hatására mindig csökken a vérnyomás. Ezt követően vezetjük be a kanült, majd bejuttatunk egy úgynevezett teszt-adagot, hogy lássuk, nem várható-e valamilyen szövődmény. Ezt követően kb. 20 perccel kapja meg az asszony a teljes, már fájdalomcsillapító hatású mennyiséget. Ezért a szülés folyamatának végén már nincs idő az epidurális érzéstelenítés alkalmazására.

Orvosi szempontból – tehát nem csak fájdalomcsillapítási célból – javasoljuk ezt a beavatkozást magas vérnyomásos terheseknél (kihasználandó a vérnyomáscsökkentő hatás), várhatóan elhúzódó szüléseknél (például szülés indításnál), valamint koraszüléseknél (az érzéstelenítés hatására csökken a gátizomzat tónusa, ellenállása a szülés alatt).

Fotó: 123rf.com

Veszélyeit illetően a következőket érdemes tudni. Komoly szövődmény (átmeneti bénulás stb.) szinte sohasem fordul elő. Egyetlen „veszély” (1-2 százalékban fordul elő) a durapunkció, vagyis hogy a kanül bevezetésekor kis luk keletkezik a gerinchártyán, és a gerincvelői folyadék szivárog. (Ilyenkor ugyanaz történik, mint amit az ideggyógyászok ú.n. lumbálpunkció során végeznek, hogy gerincvelői folyadékot nyerjenek laboratóriumi vizsgálat céljára.) Ilyenkor az epidurális érzéstelenítésről le kell mondanunk, és legrosszabb esetben néhány órás fejfájás várható, mint „szövődmény”.
 
Dr. Bárány János
szülész-nőgyógyász

forrás: Bébik.hu