Információk, érdekességek

Február, Böjtelő hava - Népi megfigyelések és teendők

2024. február 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Számos népi megfigyelés és hagyományos teendő kötődik februárhoz. Őseink még összeköttetésben éltek a természettel és az isteni renddel. Ünnepeink ennek a kapcsolatnak a jelentőségéről adnak bizonyságot. A február még nevében is hordozza az elmúlást és a megtisztulást, felkészülést az újjászületésre.  

Február neve

Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek hozzá. Az ókorban pedig az engesztelés hónapjaként tartották számon. Ovidius által a római naptárban fellelhetők a február ünnepei. Februa névvel illettek minden olyan anyagot, ami a tisztító szertartásokhoz kell. A hónap latin neve, Februarius, ami lehetséges, hogy a szabin februm, azaz tisztulás szóból ered. Való igaz, hogy február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki megtisztulás idejének számított.

A régieknél Böjtelő hava

Február régi magyar (katolikus) neve Böjtelő hava. A farsang utáni és húsvét előtti időszakot jelöli, mivel ez a katolikus vallásban böjti időszak. Vannak írások, ahol télutó néven tartják számon. A régi székely-magyar naptár szerint Jégbontó havának nevezik, illetve őseink Szarvastor havának is nevezték februárt.

Népi megfigyelések

Ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ameddig besüt a nap gyertyaszentelőkor a pitvarajtón, addig fog még a hó beesni. Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lesz, tartja a mondás, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ugyanez vonatkozik Péter és Mátyás napjára is.

Jövendölések

Szép és állandó idő következik, ha délkeleti szelek vannak, ha a hold igen fehér, és ha az esti pír igen magasra terjed a nyugati égen. Rossz vagy enyhe idő lesz, ha nyugati szelek vannak, ha huzamosabb hideg után a hó jégalakban esik, amit könnyű észrevenni, midőn az ablakhoz csapódik.

Közhiedelem szerint, ha a medve gyertyaszentelőkor meglátta árnyékát, elnyúlt a tél - de ha nem, korai tavaszra lehetett számítani. Mit jelent ez? Ha gyertyaszentelőkor telihold van, akkor még messze esik a böjt végét jelentő tavaszünnep, a Húsvét. Újhold esetén, azonban az orráig sem lát a mackó tehát hamarosan beköszönt a csillagászati tavasz.

Gyógy- és fűszernövények ültetésének előre elgondolása

Már a tervezésnél érdemes átgondolni mit, hova szeretnél ültetni. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen növények kerülnek majd egymás mellé, mivel hatással vannak egymásra. Egyik növény serkenti a mellette levőt a növekedésben, a másik viszont gátolja azt. Jól érzi magát az uborka a borsfűvel, bazsalikommal, a szamóca a hagymafélékkel, a paprika a zellerrel, borsó a cickafarkkal. A kertünkből nem hiányozhat a büdöske és a körömvirág sem bogárűző és gyógyhatásaiknál fogva.

Zöldségtermesztés

Ügyelj a vetésforgóra! Ott, ahol tavaly paprika, paradicsom, káposztaféle volt, most nem szükséges komposztot tenni, ha ide borsót, hagymát, sárgarépát, zöldbabot ültetsz az idén. A petrezselyem közé sorjelzőnek érdemes retket vetni, amit fokozatosan szedegethetsz.

A borsó alá durvára gereblyézzük el a földet, de a sárgarépa, petrezselyem, hagymamagok alá sima, finom magágyat készítsünk. Ez utóbbiak védőnövénye a büdöske, kapor, saláta, retek.

Pasztinák: Ez a növény olyannyira télálló, hogy egész évben bent lehet a földben, nem fagy meg, és bármikor szedhető, friss zöldségünk van. Felhasználása a petrezselyemével azonos. Az íze azonban édeskésebb.

Szőlő-gyümölcs 

El lehet kezdeni a metszési munkákat először az almatermésűeknél később a szőlősben. A nagy sebeket kenjük be sebkezelő anyaggal (ez lehet olajfesték, mész vagy sebkezelő).

 

A hó végén kezdheted a lemosó permetezést (pl. bordóilével, káliszappannal). A bogyósokat, ha túl sűrű a bokor, ritkítsd meg!
Ekkor a mezőgazdaságban dolgozók készülnek már a tavaszi munkákra várva az olvadás beálltát. Ilyenkor kell a gyümölcsösökben az ágakat lemetszeni vagy többek között a hernyófészkeket kiírtani. Ha a tehenek ekkor borjadzanak, akkor gyakran és bőven kell almozni.

Isten rendet teremtett a világban. A magyar ember jól tudta ezt, s ehhez a rendhez, isteni törvényhez igazította életét. De honnan tudta, mi a rend? A régi ember a természetben - vele együtt - élt. Közelről tapasztalta Isten rendjét, amikor magot vetett, majd ezt a magot látta kibújni, szárba szökkenni, virágot, s gyümölcsöt hozni. Tapasztalta aratáskor, szüretkor, vagy amikor az állatait gondozta. De tapasztalta, mikor gyermeket nemzett-fogant-szült-nevelt. A régi ember sokat ünnepelt. hatalmas máglyákat rakatnak, hogy a tűz megtisztítsa a földet, s bátorítsa a Napot, hadd erősödjék melege.

A természet örök körforgásában benne van a teremtés maga, s az élet alaptörvénye. Az elmúlás a szűkösség, az új és a bőség születése egyaránt. Februárban mindkettő megtalálható, az elején még bőség, mulatozás és jó remények, a végén pedig a böjti időszak. A böjt idején megtartóztatjuk magukat, nem mulatozunk, böjtölünk, a természet még nem született újjá. Ennek a varázsnak az előszele érezhető. Az elmúlás. A böjttel pedig visszahúzzuk energiáinkat, megtisztulunk és új erővel, megújult vitalitással születünk újjá húsvétkor, mit a természet tavasszal. A régi emberek ezekkel az ünnepekkel együtt élve biztosították egységüket a világgal, istennel és az egészségükkel

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu