Információk, érdekességek

Gyengéden gyógyító virágvizek

2020. október 14.

A virágvizek gyengédebben hatnak, mint az esszenciális olajok, ezért belsőleg és külsőleg is könnyebben felhasználhatók. Íme öt közülük, melyeknek érdemes helyet találnunk az enyhe gyógymódok eszköztárában.

Fotó: pixabay.comA virágvizek, vagy más néven hidrolátumok vízgőzdesztilláció (lepárlás) útján nyerhetők ki a növényekből. Amikor a gőzt átengedik a növényi részeken, a lepárlókészülékből eltávozott víz tetején úszik az esszenciális olaj. Ennek leválasztása után fellelhetők az illóolaj maradványai, a növény aromás és más, vízben oldható hatóanyagai (pl. ásványi anyagok, oligoelemek). A virágvíz sokkal kevésbé koncentrált anyag, mint az esszenciális olaj, ami lehetővé teszi, hogy belsőleg is könnyen alkalmazható legyen – annál is inkább, mert a vízzel tökéletesen elegyedik.

Válasszunk jól

Szájon át történő alkalmazásra válasszunk saját védjeggyel ellátott terméket, ami garancia arra, hogy a virágvíz biogazdálkodásból származik, tartósítószer vagy alkohol hozzáadása nélkül.  Továbbá csak a desztilláció során keletkezett hatóanyagokat tartalmazhatja, azaz az összetevők listáján csak a növény neve szerepelhet. Amennyiben találunk kézműves terméket, feltétlenül részesítsük előnyben, és ha lehetőségünk nyílik rá, vásárláskor szagoljuk meg a virágvizet, és azonosítsuk az illatát.

5 jótékony hatású virágvíz:

– Orvosi székfű (Matricaria recutita) vagy kamilla
Ízületi fájdalom, rándulás, zúzódás ellen.
Felhasznált növényrész
Szárvégi virágzat
Jellemzői
Ez a Matricaria chamomillának is nevezett virágvíz bővelkedik a szeszkviterpén vegyületek közé tartozó bizaboloidokban, melyek gyulladásgátló hatásuk révén felveszik a harcot az artrózis típusú ízületi bajokkal szemben. A nagyobb hatékonyság érdekében társíthatók gyulladásgátló hatóanyagokat koncentráltabban tartalmazó esszenciális olajokkal. Ilyen pl. a kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) vagy a citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora). Ez a virágvíz bőrirritációk (különösen ekcéma) ellen is felhasználható.

Fotó: pixabay.com

Hogyan alkalmazzuk? 
Ízületi fájdalmak és bőrproblémák esetén a virágvíz belsőleg alkalmazandó.  Naponta 1-3 leveses kanálnyit igyunk belőle tisztán vagy egy pohár vízben feloldva. Ha a fájdalom krónikus, tartsunk 3-4 hetes kúrát, hetente 5 alkalommal. Amellett külsőleg is alkalmazható az irritált bőrre, 2-3-szor naponta, ameddig szükséges.
Ellenjavallat: nincs

– Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Energiát ad, élénkít.
Felhasznált növényrész
Ág, levél
Jellemzői
Az általános élénkítő és immunerősítő hatású rozmaring hidrolátum kiváló ellenszere a fáradtságnak, kimerültségnek, és enyhíti a légúti problémákat is.  Mintegy 50%-ban tartalmaz kámfort, mely a légzőszervi betegségek enyhítésében és az immunrendszer stimulálásában játszik szerepet. Fontos biokémiai összetevője még a verbenone nevű hatóanyag, mely gyulladásgátló, köptető, enyhén antiszeptikus és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Fotó: pixabay.com

Hogyan alkalmazzuk? 

Belsőleg: 1 leveses kanálnyit oldjunk fel belőleegy pohár vízben, és naponta 3-szor igyuk meg, 3 hetes kúra keretében az év hideg időszaka előtt vagy alatt, mint általános serkentő/élénkítő szert. De 2-3 napon át is segíthet a feltöltődésben.
Ellenjavallat: a terhesség 1 három hónapjában kerülendő, és nem adható 3 éven aluli gyermekeknek sem.

– Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Görcsoldó, emésztést elősegítő hatás.
Felhasznált növényrész
Szárvégi virágzat
Jellemzői
Emésztési panaszok, bélgörcs, puffadás, kólika, gyomorbántalmak kiváló ellenszere.  Kb. 45-45 %-ban tartalmaz linalool és eugenol nevű vegyületet, melyek antiszeptikus és antibakteriális hatásúak. Különösen hatékonyak kisebb száj- vagy ínysérülések esetén. Így a bazsalikom virágvíz szájvizekben, fogkrémekben gyakran használatos.

Fotó: pixabay.com

Hogyan alkalmazzuk? 

1 leveses kanálnyit oldjunk fel egy pohár vízben, igyunk belőle 2-3-szor naponta, étkezés előtt az emésztés megkönnyítésére, vagy kifejezetten akkor, amikor nehéz étel fogyasztása várható.  Hirtelen gyomorgörcs esetén minden 10 percben bevehetünk belőle 1 leveses kanállal, a tünetek elmúlásáig.

Ellenjavallat: Terhes anyák ne alkalmazzák.

Fotó: pixabay.com– Citromverbéna (Lippia citriodora)
Csökkenti a szorongást, a stresszt.
Felhasznált növényrész
Levelek
Jellemzői: A citromverbéna hidrolátuma pszichés problémák, érzelmi zavarok (pl. állandó rosszkedv), stressz, álmatlanság esetén hatékonynak bizonyul. Görcsoldó hatása is van, továbbá segít enyhíteni a nehéz emésztésen.

Hogyan alkalmazzuk? 
1 leveses kanálnyit oldjunk fel egy pohár vízben, igyunk belőle 1-3-szor naponta.
Este a hidrolátumot langyos vízben oldva gyógyteaként is fogyaszthatjuk.
Ellenjavallat: Nincs

– Kerti kakukkfű ((Thymus vulgaris ct. thujanol)
Légúti fertőzések ellen.
Felhasznált növényrész
Szárvégi virágzat
Jellemzői
A kakukkfű virágvíz gyulladásgátló hatásáról ismert légúti betegségek esetén, de antibakteriális, gombaölő, vírusölő, fertőtlenítő és általános élénkítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ideális torokfájás enyhítésére (gyermekeknél is). Felnőtteknél a hatékonyság növelésére társítható vírusölő esszenciális olajokkal (babér, fenyőolaj stb.).

Hogyan alkalmazzuk? 
Megelőzés céljára: 1 leveseskanálnyit vegyünk be 3-szor naponta, heti három alkalommal 3 héten át, ajánlottan a hideg időszak kezdetén.
Gyógyhatás kifejtésére: 1 leveses kanálnyit vegyünk be belőle, óránként, 3 napon át.
Ellenjavallat: nincs

forrás: Patika Magazin