Információk, érdekességek

Gyógygombák, az egészségünk őrzői

2023. május 17.

A gombák használata nemcsak egyidős az emberiséggel, hanem gombák nélkül a Földön élet sem lenne. Földünkön 500 millió évvel ezelőtt történt meg a növényeknek és a gombáknak a szárazföldre lépése, az addig vízzel borított területeken, ahol azelőtt egyszerű növényi élet volt fellelhető, algák és moszatok formájában. A világ számos részén már az ősi gyógymódokban alkalmazták a gyógygombákat. Ilyen például a hagyományos kínai gyógyászat, és mivel itt születtek az első írásos emlékek, ezért a mikoterápia (gyógygombaterápia) bölcsőjének Kínát tekintjük.  

Miben segíthetnek a mai kor emberének a gyógygombák?

Számos egészségügyi probléma kialakulásában a környezeti szennyezés, a tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) hiánya, és a stressz játszik szerepet. Az életünk folyamán számos méreganyaggal találkozik a szervezetünk, melyeket főleg táplálékkal viszünk be – még akkor is ha tudatosan válogatjuk meg az alapanyagokat –, melyek fokozatosan fékezik le az immunrendszerünk hatékonyságát, lelassult anyagcseréhez és ezen keresztül elhízáshoz is vezetnek.

Ezért a problémát is több oldalról kell megközelítenünk, melyben a gyógygombák nagyszerű segítőink lesznek. Itt van például a Ganoderma lucidum, amely segíti a szervezet méregtelenítését májtisztító hatású (szerves germánium kivezeti a nehézfémeket), 400 féle bioaktív elemet tartalmaz (ásványi anyagok, vitaminok, triterpén, adenozin, poliszacharidok stb.), amelyek hozzájárulnak az egészséges immunrendszer működéséhez, és képes regenerálni a károsodott sejteket.

Ezenkívül is még számos kedvező élettani hatása van: antioxidáns („örökélet gombája” kr.e. 4000), antivireális (HIV ellen is), antibakteriális hatású, daganatgátló hatású (rákellenes), pro- és prebiotikum (segít a károsodott bélflóra helyreállításában), antihisztamin hatású, gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatások, vércukor- és koleszterincsökkentő hatású.

Nagyon ritka és értékes gyógygomba a Ophiocordyceps (Cordyceps) sinensis, mely a tradicionális tibeti gyógyászatból került át több, mint 1000 évvel ezelőtt a hagyományos kínai gyógyászatba.

Kivételes hatásait ma már nem csak az uralkodók élvezhetik. Ilyenek a gyulladáscsökkentő hatás, támogatja legfőbb szerveinket, mint a tüdő, szív (szívtonic) és a máj. Vesevédő hatású, koleszterin csökkentő (természetes lovasztin forrás). Oxigénnel látják el a szervezetünket (természetes teljesítmény fokozó, melyet sportolók is kihasználnak), természetes afrodiziákum nőknek és férfiaknak egyaránt valamint rákellenes hatású – főként mell- tüdő- vastagbél. Köszönhetjük ezt a víz- és zsíroldékony vitaminoknak számtalan ásvány anyagnak, policiklikus aromás szénhidrogéneknek, csak hogy néhányat említsünk a kivételes hatóanyagai közül.

Kitűnően támogatja idegrendszerünket, felpörgetett, teljesítménykényszeres, stresszes világunkban az oroszlánsörény-gomba, a Hericium erinaceus, melye akár nevezhetnénk a menedzserek gombájának is.

Stresszes életmódunk nemcsak az idegrendszerünkre van káros hatással, hanem a gyomor- és bélrendszerünkre is – súlyos rákos esetekben is hatékonynak bizonyult az oroszlánsörénnyel kiegészített terápia, képes volt gátolni a daganat növekedését –, de a Crohn-betegségben vagy refluxban szenvedőknek is áldásos lehet a hatása. Ezenkívül antivireális, antibakteriális (Helicobacter pylori ellen is) hatású. Serkenti az idegnövekedési faktor szintézisét, sérült idegsejtek javítását, így hatékonyan alkalmazható súlyos idegrendszeri problémák esetén is, mint demencia, sclerozis multiplex, Alzheimer-kór.

Ez a rövid ismertetés nem teljes körű. Ha szeretnél többet tudni róluk, vagy beillesztenéd a természetgyógyász praxisodba a gyógygomba terápiát, akkor javaslom, hogy gyere el a következő Ganoterápia képzésre.

A gyógygombáknál nagyon fontos a megfelelő tisztaság, azaz bio minőség. Hiszen a saját testük anyagát más szerves anyagok lebontásából nyerik, és mint a szivacsok magukba szívják a környezetükben lévő anyagokat - így káros anyagokat is. Ezért ma már ezeknek a gyógygombáknak a gyűjtése nem a természetből származik, hanem szigorú feltételek között történő termesztésből.

A különböző feldolgozási eljárások is nagyban befolyásolják beltartalmi értékeiket, ezért érdemes olyan készítményt választani, ahol a hatóanyagok bioaktívak maradnak, mint például a hideglevegőn való szárítás és nanoméretűre való őrlés.

A különböző kivonatok (pl. alkoholos, glicerines) lecsökkentik a hatóanyagok számát és korlátozzák a felhasználók körét, ezért javaslom, fordulj szakemberhez, ha bizonytalan vagy.

Fogyaszd bátran – és használd ki – a természet adta csodás hatású gyógygombákat az egészséged megőrzése érdekében!

forrás: Harmonet.hu