Információk, érdekességek

Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

2023. szeptember 17.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.

Fotó: pixabay.com

Valeriána (macskagyökér)

Álmatlanságtól szenvedőknek vagy zaklatottan alvóknak.

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) ősidők óta használatos gyógynövény. Illata, íze nem kellemes, hatékonysága viszont magas (gyökerében rejlik). Izomlazító, nyugtató, szorongásoldó, így altatóként is használatos, ami nem zavarja a természetes alvási ciklust. Amikor pl. este töprengünk, rágódunk napi problémáinkon, illetve izgatottak vagyunk elalvás előtt, a valeriána segít ellazulni. Ha először alkalmazzuk, jótékony hatása néhány nap múlva jelentkezik. A krónikus alvászavarral küszködőknek 3-4 hetes (de nem hosszabb) kúra javasolt. További előnye, hogy kellemetlen ízt ad a reggeli cigarettának, így megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást.

Fotó: pixabay.cm

Figyelmeztetés: mint minden altatószer, ha a valeriánát hosszabb ideig (egy hónapnál tovább) alkalmazzák, fejfájást okoz. Nem javasolt terhes vagy szoptatós anyáknak és 12 éven aluli gyermekeknek.

Milyen formában ajánlott?

Száraz kivonat: 2 kapszula este, lefekvés előtt.

Ezüsthárs 

Mindazoknak, akiknek alvás közben kimelegednek.

Relaxáló és enyhén szorongásoldó tulajdonsága miatt az ezüsthárs (Tilla tomentosa) is hasznos gyógynövény, virágját gyűjtik. Ugyanakkor izzasztó hatása sem elhanyagolandó – képes csökkenteni a testhőmérsékletet. Így javítja mindazoknak az álmát, akiknek valamilyen okból alvás közben melegük van (pl. a változó korban lévő nőknek). Komlóval társítva a hőhullámok ellen is hatásos teakeverék lehet. Feszültség/idegesség esetén felnőtteknél és gyermekeknél is egyaránt hatásos.

Fotó: pixabay.com

Figyelmeztetés: nincs

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: csészénként 2 kávéskanálnyi szárított hársfavirágot hagyjunk forró vízben állni kb. 10 percig.

Rügyterápia (gemmoterápia): a rügyelixirből 15 cseppet oldjunk felkevés vízben, és vegyük be elalvás előtt, vagy éjszakai felébredéskor. Gyermekeknek, szükség esetén 5 cseppet adjunk.

Vasfű 

Az éjjelente hánykolódva alvóknak.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) nyugtatja az idegi feszültséget, enyhíti a szezonális vagy rövidebb ideig tartó depressziót. Enyhén hipnotikus és emésztést javító hatású, elősegíti a nyugodt alvást, íze kellemes. Hatásos olyan személyeknek, akik pl. rugdalóznak, hánykolódnak álmukban, és többször felébrednek éjjel, de nem tudnak újra elaludni.

Figyelmeztetés: nincs

Fotó: pixabay.com

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: a vasfű szárított leveleiből 1 kávéskanálnyit tegyünk egy csészébe, és leforrázás után áztassuk kb. 10 perciig.
Tea stick: 1 sticket oldjunk fel kevés meleg vízben, és este, étkezés után fogyasszuk.

Az alvást elősegítő virágelixírek 

Ha érzelmi problémák miatt nehezen megy az alvás, először azonosítsuk, mely érzelem okozza a nehézséget, majd válasszuk ki az annak megfelelő Bach-virágterápiát. 

A válogatott összetevőkből álló elixírből tegyünk 5 cseppet közvetlenül a nyelv alá,, vagy oldjuk fel vízben. Maximum 5-féle virágelixírt keverhetünk össze.

Helyes választások:

Ha lefekvés után, az ágyban félünk a sötéttől, vagy később rémálmaink vannak, a bohócvirág (Mimulus) a megfelelő virágeszencia.

Az ismeretlentől való félelem, vagy alaptalan, megmagyarázhatatlan szorongás esetén (pl. félelem a haláltól elalváskor) a rezgőnyár-elixír hatásos.

Ha eluralkodik a csüggedés rajtunk, és már-már összeroppanunk, a cseresznyeszilva (Prunus) virágeszencia segít visszaállítani a belső békét.

Düh, harag, bosszúvágy, féltékenység enyhítésére a Holly (magyal) Bach-virág  ajánlott: hozzájárul ezen érzések elűzéséhez.

Elviselhetetlenül gyötrő lelkiállapotban lévőknek, akik tűrőképességük határára értek, a szelídgesztenye virágeszencia segíthet.

forrás: Patika Magazin