Információk, érdekességek

Gyógyszercserebere

2023. április 22.

„A gyógyszer nem játék!” – mondjuk a gyereknek, de felnőttként ezt elfelejtjük? Ez ránk is vonatkozik, hisz nem egy fogpiszkálóról van szó, hanem egy nagyon bonyolult, precíz és érzékeny gyógyszermolekuláról, ami 20 év kutatási munkának az eredménye.

„Az elhunyt édesanyám alsó-felső protézise olcsón eladó.” „A gyerek szülinapjáról maradt tortaszeletek áron alul eladók.” „Csak néhányszor használt fogkefék jutányos áron eladók.”

Ugye, furcsának tűnnének az ilyen hirdetések? Akkor miért elfogadhatóak azok az egyre gyakoribb adok-veszek párbeszédek, online csoportok, ahol „használt” gyógyszereket árulnak egymásnak az emberek? Mert ha azt valaki megvette a patikában és hazavitte, akár felbontotta, akár nem, az már „használt”! Már megszakad a gyógyszerre vonatkozó szigorú minőségi folyamat, amit a gyógyszergyár garantál a megfelelő, előírt hatás érdekében. 

Ön hol tartja a gyógyszereit? A fürdőszobában? A konyhában? Mindkettő rossz hely! Meleg, párás, nedves stb. A gyógyszer így nagyban károsodik, még felbontás nélkül is!

A gyógyszertárban a gyógyszereket megfelelő hőmérsékleten, adott páratartalom és egyéb szigorú szakmai szabályok mellett tárolják. Otthon nyilván ezek a szigorú feltételek nem teljesen biztosíthatók, éppen ezért nem szabad akár évekig raktározni azokat pl. a fürdőben, mert komoly veszélynek lehetünk kitéve, ha bevesszük, netán átadjuk valakinek!

„Csak jót akartam, a férjem halála után megmaradtak a gyógyszerek, gondoltam, ne menjen kárba, más még felhasználhatja.” „Olyan drága a gyógyszer, a szomszéd megmaradt gyógyszereit fél áron meg tudom venni.” Akár még logikusnak is tűnhetnének ezek a mondatok, ha pl. egy zokniról lenne szó, mert azt kimosva, akár fel is vehetjük, bárki hordta azelőtt. 

De a gyógyszer nem zokni!

Azért, mert esetleg szabad szemmel nem látszik, még megromolhatott, megváltozhatott a hatása. A kémiai szerkezetben, a gyógyszermolekulában egy apró változás is hatástalanná, de ami még rosszabb, mérgezővé teheti. (Kívülről semmi nem látszik a tablettán.) 

Számtalan olyan gyógyszervegyület létezik, melynek az egyik alakja gyógyít, a másik mérgez. És nagyon-nagyon picinyke a kettő közötti határ.

De egyéb kérdések, kételyek is felmerülnek, ha nem gyógyszertárban vásároljuk a gyógyszert, hanem ismerőstől, idegentől, illegális helyről vesszük. Mert a hivatalos gyógyszerforgalmazási csatornákon kívüli beszerzés nem csak illegális, de nagyon veszélyes is.

Hol tárolták a felkínált gyógyszert?

Biztos, hogy az a gyógyszer, aminek mondják?

Biztos, hogy nem bontották fel?

Biztos, hogy a saját dobozában van?

Biztos, hogy nem egy újabb dobozba rakták, mert már lejárt a gyógyszer?

Tartalmaz használati utasítást?

Mindez magyar nyelvű?

Biztos, hogy gyógyszertárból való a gyógyszer, és nem valami illegális helyről, ellenőrizetlen online csatornából?

Nem kell választ várni ezekre a kérdésekre, nem is kell törődni velük, mert nem szabad ilyen módon gyógyszert adni-venni, csereberélni, se pénzért, se ingyen, se jó szándékból, mert amint azt mondani szokták, a pokol útja is jó szándékkal van kikövezve.

A jó szándék itt kevés és még veszélyes is, itt az egészségről van szó, és a jó szándék ellenére is bele lehet halni. Megéri?

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész

forrás: Patika Magazin