Információk, érdekességek

Hashajtó gyógynövények

2023. augusztus 07.

A székrekedés egyike azon meglehetősen gyakori emésztőrendszeri zavaroknak, panaszoknak, melyeknek okai sokfélék lehetnek (pl. helytelen táplálkozási szokások, a mozgáshiány és a székelési inger visszatartása, egyes gyógyszerek huzamosabb ideig tartó fogyasztása, gyulladásos bélbetegségek, pszichés eredetű panaszok).

Széles körben elterjedt a székrekedés az öngyógyításban történő, de nem minden esetben eredményes kezelése. Székrekedéseknél gondolnunk kell arra, hogy a heveny székrekedés komoly betegségek (pl. bélelzáródás, bélrák) tüneteként is jelentkezhet, és a visszatérő vagy krónikus székrekedés is valamilyen szervi rendellenesség következménye lehet, ezért ilyen esetekben nem nélkülözhető a szakszerű orvosi vizsgálat és kezelés.

Széklet tömegét növelő hashajtók: folyadék nélkül nincs hatásuk

A székrekedés kezelésére használt, rostokban és/vagy nyálkaanyagokban gazdag növények közül a lenmag (Lini semen), a bolhafűmag (Psylii semen) és a bolhafűmag-korpa ún. széklettömeget növelő ártalmatlan hashajtók, melyek az esetek jelentős részében önmagukban is kiválóan alkalmasak a krónikus székrekedés kezelésére, sőt a teltségérzetet keltő hatásuk miatt fogyókúrás programokban is ajánlják használatukat (főétkezések előtt ½−1 órával).

Lenmag

A magvakat valamilyen folyadékkal (gyümölcslével, gyógyteával) együtt, azzal elkeverve kell bevenni (1 evőkanálnyi mag/2−3 deciliter folyadék). Ezek a növények a bélben megduzzadva megnövelik a béltartalmat és „természetes módon” serkentik a bél összehúzódását (a nyálkaanyagokat is tartalmazó növények a bélfal síkosításával is hozzájárulnak a könnyű székelés biztosításához). Ajánlott napi adagjuk 2−3 evőkanálnyi (10−30 gramm). Ezen ártalmatlan hashajtók alkalmazását gyermekeknél és várandós anyáknál előnyben részesítik a bélmozgást serkentő hashajtókkal szemben. Bélelzáródás esetén azonban ellenjavallt az alkalmazásuk!

A krónikus székrekedésnél ugyancsak ajánlott a szilva és a füge, melyek különböző formában (nyersen, aszalva, lekvárnak és kompótnak elkészítve) fogyasztva segíthetnek a székrekedés megszüntetésében. Alkalmazásuk cukorbetegeknek ellenjavallt!

A bélfal izgatásával ható  hashajtó gyógynövények

A bélfal izgatásával ható növényi hashajtók közé tartozik az antrakinon-származékokat tartalmazó rebarbaragyöktörzs és –gyökér (Rhei rhizoma et radix), a kutyabenge kérge (Frangulae cortex), a szenna levele és termése (Cassiae folium et fructus), az egyes aloe fajok leveleinek kipréselt és beszárított nedve (Aloe), valamint a ricinusmag-olaj (Oleum ricini). Ezek fogyasztását akut (heveny) székrekedés esetén rövid ideig (maximum néhány hétig) javasolják vagy műtétek előkészítésénél ajánlják a béltartalom kiürítésének elősegítésére. Az antrakinon-származékokat tartalmazó hashajtók rendszeres használatának mellékhatásaként az elektrolit-háztartás K-vitamin-hiánnyal járó zavarát, a vastagbél nyálkahártyájának pigmentálódással járó rendellenességét érdemes megemlíteni, leggyakoribb következménye pedig az ún. „lusta bél” tünetegyüttes. Ugyanakkor fontos tudnivaló e szerekkel kapcsolatban, hogy alkalmazásuk várandós és szoptató anyák részére ellenjavallt, és gyermekeknek is csak indokolt esetben és orvosi javaslatra adhatók! A ricinus tartós használata szintén ellenjavallt, mert étvágytalanságot és székrekedést okozhat!

Kökény

A széklettömeget növelő és a bélfal izgatásával ható növények mellett vannal olyanok (pl. a gyermelkáncfű (Taraxacum officinale) levele és gyökere, a kökény (Prunus spinosa L.) virága , a feketeretek (Raphanus sativus cv. niger) gyökérgyumója), amelyek nem kifejezetten hashajtó hatásúak, de az epeműködést serkentő hatásuk miatt gyakori alkotórészei a székletrendező hatású teakeverékeknek és egyéb készítményeknek.

Hashajtó teakeverék székrekedés kezelésére

Kutyabengekéreg (4 rész)

Kökényvirág (2 rész)
Bodzavirág (2 rész)
Kamillavirág (1 rész)
Borsmentalevél (1 rész)

Egy evőkanálnyi teakeveréket 3 deciliter forrásban lévő vízbe teszünk, enyhén forrásban tartva párszor megkeverjük, majd a hőforrásról levesszük. Ezt követően lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk. A teából 1 vagy 2 adag fogyasztható az esti órákban. Fogyasztása heveny  székrekedésben és rövidebb ideig (maximum 2-3 napig fogyasztható) ajánlatos, majd lehetőleg át kell térni a széklet mennyiségét növelő hashajtó gyógynövényekre. Várandósoknak és szoptató anyáknak nem ajánlott a használata.

Dr. Babulka Péter

forrás: Patika Magazin