Információk, érdekességek

Hasznos tippek, ha kicsivel utaztok!

2020. július 06.

Mire lehet szükség, ha útnak indulunk a kicsivel? Ha ti is tervezitek már a nyaralást, vagy éppen utazás előtt álltok, akkor olvassátok el a cikkünket, mert sok hasznos tippel és tanáccsal készültünk nektek!

 

Fotó: gettyimages.comHa először mentek kisgyermekkel nyaralni, akkor gondoljátok végig, hogy mik azok a dolgok, amik mindenképpen elengedhetetlenek lesznek az utazás alatt. Elsőként, ha módotokban áll olyan helyen szálljatok meg, ami bababarát, illetve az sem árt, ha különböző babaholmikkal felszerelt, hogy az etetőszéket például ne kelljen magatokkal vinnetek.

Utazás autóval

Ha autóval utaztok több száz kilométert, akkor elengedhetetlen egy jó minőségű és biztonságos gyermekülés beszerzése. Hosszabb utak során nagyon kényelmes megoldás a babátoknak a dönthető változat, hiszen így akár végig is aludhatja a több órás utat. Mindig olyan gyermeküléssel utazzatok, ami teljes mértékben igazodik a gyermek testéhez, és lehetőleg ne egy frissen szerzett darabot teszteljetek.

Érdemes akár hónapokkal a nyaralás előtt beszerezni, mert így tudjátok rövidebb távokon tesztelni, hogy biztos, hogy a tökéletes darabot választottátok. Ha tanácstalanok vagytok, akkor térjetek be egy bababoltba, ahol a szakértő eladók szívesen adnak tanácsokat, illetve megmutatják az ülések helyes rögzítését, akár a saját autótokban is.

Extra tippek: Nyáron a nagy melegben mindenképpen szerezzetek be egy légáteresztő nyári huzatot, hogy semmiképpen se izzadjon bele babátok az ülésbe. Napellenzővel védekezzetek a napsugarak ellen, illetve hosszabb úton mindenképpen legyen nálatok elegendő mennyiségű babavíz is a kicsinek. A kedvenc játék se maradjon otthon, hiszen így játszva telhetnek el az utazással töltött órák.

Etetés/tárolás utazáskor
Ha autóval, vonattal vagy egyéb közlekedési eszközzel indultok a nagy útra gondoskodni kell a gyermek ételéről is. Ha szoptatjátok még a babát, akkor az utazás előtt érdemes lefejni az útra elegendő tejet. Ezeket célszerű steril anyatejtároló dobozkákban vinni, amit egy az autó szivargyújtójára csatlakoztatható ételmelegítő segítségével fel tudtok majd melegíteni. Bébiételt vagy bármilyen rágcsálnivalót is könnyedén tudtok tárolni ezekben. Cumisüvegekről se feledkezzetek meg, ebből is vigyetek több darabot az útra.

Extra tippek: Hogy a különböző finomságok tálalásával se legyen gond, szerezettek be a gyermeknek egy kis helyet foglaló tányért és evőeszközkészletet. Sterilizáláshoz pedig nagyon praktikus megoldás a hatalmas gép helyett a sterilizáló zacskó használata.

Fotó: 123rf.com

Hol aludjon a baba?
A legtöbb szállodában, apartmanban vagy egyéb helyen sajnos nem biztosítanak fekhelyet a kisebb babák számára, ezért elengedhetetlen egy jó minőségű utazóágy beszerzése. Ezeket általában sporttáska méretűre lehet összecsukni, így nem foglal sok helyet az autóban. Praktikusak, mert nagyon könnyen nyithatók és csukhatók. A legjobb ha multifunkciósat választotok, ami azt jelenti, hogy emelhető a magassága, így a gyermek ugyanolyan pozícióban tud aludni nyaralás alatt is, mint otthon. Ezekhez a típusokhoz pelenkázófeltét és játékhíd is tartozik, így a pelenkázás helyének kérdése is meg van oldva. Semmi esetre se felejtsétek otthon a gyermek kedvenc alvótársát, mert akkor könnycseppekkel teli lesz az egész nyaralás.

Extra tippek: Ha az utazóágyat a szabadban is szeretnétek használni, akkor érdemes beszerezni hozzá passzoló szúnyoghálót, hogy ne csipkedjék agyon a babát a különböző rovarok és bogarak. Ha hosszabb utazásra mentek, célszerű az utazóágyba egy összehajtható matracot is magatokkal vinnetek a baba kényelme és egészsége miatt.

Túrázáshoz
Ha szerettek erdőkben barangolni vagy hegyekben, dombokon túrázni, akkor a babakocsi helyett érdemes egy kengurut vagy hordozókendőt magatokkal vinnetek. Többféle típus van belőlük, az egyik legpraktikusabb az, amit a háton is lehet használni, így könnyedén akár az apukák hátán ismerheti meg a csöppség a természet csodáit. De mindenkinek más típus a kényelmes, ezért érdemes babával együtt megpróbálni.

Extra tipp: Figyeljetek oda a kenguruk anyagára, lehetőleg ne műszálasat válasszatok, mert babátok nagyon bele fog izzadni. Válasszatok olyan típust, ami a csípőnél, deréknál is tart, így nem fog megfájdulni a vállatok a több órás gyaloglások során.

A bőr védelméért
Törekedjetek arra, hogy gyermeketek mindig árnyékban legyen! Az erős napsugárzás a felnőttek számára is különféle bőrproblémákat okoz, gondoljatok bele, hogy a babák érzékenyebb bőrére még inkább károsan hat. Az UV-sugarak ellen védekezettek kifejezetten babáknak kialakított naptejekkel, illetve babanapszemüveggel. Ha víz közelébe mentek kirándulni, legyen nálatok gyermekeknek kifejlesztett szúnyogriasztó, csípés utáni krém és minden egyéb csodaszer. Sapka mindig legyen a csöppségen és az időjárásnak megfelelően öltöztessétek fel. Lehetőleg 11:00 és 14:00 óra között ne nagyon tartózkodjatok a babával a tűző napon, mert ez az időintervallum a legkárosabb.

Tengerparton, termálfürdőben
Ha pelenkát használtok még, akkor mindenképpen szerezzetek be úszópelust és úszóbugyit, mert sok helyen ezek használata nélkül nem is engedik be a csöppséget a medencébe. Fürdőjátékot vigyetek minden mennyiségben magatokkal, így ezekkel nagyon jól elpancsolhat a part, vagy medence szélén gyermeketek. Tengerpartra, tópartra nagyon hasznos találmány az UV-sátor, melyben játszhat babátok anélkül, hogy égetné a nap. Legalább 2 vagy annál több kifogót/törölközőt vigyetek magatokkal a babának az útra, egyet a strandoláshoz, egyet pedig a szállásotokon használjatok. A strandra mellőzzétek a fehér változatokat, mert könnyen koszolódik, helyette a színesebb változatokat ajánljuk.

Városnézéshez
Szerezzetek be egy könnyű, de masszív sport babakocsit, amivel könnyedén végig tudjátok nézni az adott város látványosságait, így nem kell kézben cipelni a gyermeket, ha már elfáradt. Vannak olyan típusok is, mint például az Espiro Magic, amit akár a repülőre is fel lehet vinni kézipoggyászként, mert extra kicsire csukódik, olyan mint egy bőrönd. A babakocsihoz mindenképpen vigyetek magatokkal esővédőt, ha elered az eső. Praktikus lehet még a szúnyogháló és a napernyő is.

Fotó: 123rf.comVárosnézés alatt megéhezhet a babátok, vagy esetleg szükséges egy peluscsere, ezért jó ha minden szükséges holmit bele tudtok tenni egy pelenkázótáskába. Ezekből is kaphatók nagyon nőies és trendi darabok, amik akár rendes táskaként is megállják a helyüket. A táskában mindenképpen legyen: összehajtható pelenkázó feltét, nedves törlőkendő, pelus, popsikrém, váltás ruha és egy pléd is, az esti sétákhoz.

Úti patika
A szükséges gyógyszereket, lázcsillapítót, vagy egyéb homeopátiás készítményeket mindenképpen pakoljátok be a bőröndbe, hiszen sose lehet tudni, hogy mikor lesz szükség rá. Fertőtlenítőszert, sebtapaszt, esetleg Betadint is csomagoljatok el a váratlan balesetekre gondolva. Vigyétek magatokkal a baba lázmérőjét is, hogy tudjátok ellenőrizni a hőmérsékletét. A legpraktikusabbak a homlok- vagy füllázmérők, amikkel pillanatok alatt tudjátok mérni a gyermek lázát. Orrszívót szintén érdemes magatokkal vinni, természetesen nem a porszívóra csatlakoztató a legjobb választás ebben az esetben, hiszen több mint valószínű, hogy nem lesz porszívó ahova mentek. Elektromos, vagy elemes megoldású a legcélszerűbb, ezek kis helyet foglalnak, és bárhol tudjátok használni.

További szükséges holmik
Pelenka minden mennyiségben, mert ha külföldre utaztok előfordulhat, hogy nem fogtok találni pont ugyanolyan típust, amilyet használtok. Ha textilpelenkát használtok, akkor abból érdemes többet vinni, mert nem biztos, hogy a nyaralás alatt pelenkákat szeretnétek mosni. Elegendő ruhát pakoljatok be a gyermeknek, természetesen az évszaknak megfelelőt.

forrás: Bébik.hu