Információk, érdekességek

Hatásos gyógymódok a téli betegségekre

2020. március 06.

Fotó: gettyimages.com

Csöpögő vagy bedugult orr, tüsszögés, nátha. Mindezek a téli időszak „kellékei”? Nem kell, hogy így legyen.

Az orrdugulás megszüntetése

• A vizes sóoldattal történő orröblítés többször naponta jó és bevált módszer légúti betegségek, bedugult orr esetén. Történhet a patikában kapható, adagolópumpás, sóoldatos spray alkalmazásával, vagy mi magunk is készíthetünk otthon 1%-os fiziológiás oldat. A gyógyszertárakban kapható orrspray-k „csodát művelhetnek”, és a permet azonnal kifejti hatását. De tanácsos ezeket a legkellemetlenebb időszakra tartogatni, és naponta kétszer alkalmazni egy héten belül. Ha két-három hétig használjuk, az orr „hozzászokik”, a hatás csökken, és mellékhatások jelentkezhetnek.

• Az inhalálás is hasznos lehet, ami a legegyszerűbben szintén sós vízzel történhet, de érdemes a forró vízbe tenni néhány csepp illóolajat (pl. eukaliptusz-, teafa- vagy levendulaolajat) is, és úgy inhalálni. 

Inhalálás

Törölközővel letakart fejjel hajoljunk a (nem túl forró) gőz fölé 10-15 percen át, naponta többször ismételve.

A tüsszentés és az orrfolyás ellen

• A gyógyszertárban kapható antihisztaminok jelentős megkönnyebbülést hoznak, ha sorozatban jönnek a tüsszentések, és nem szűnik az orrfolyás. 

• A gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és vírusölő hatású esszenciális olajok

 (pl. teafaolaj, feketeköménymag-olaj, argánolaj) szintén hasznosak lehetnek. A gyógyszertárakban kapható orrcseppek között is vannak olyanok, amelyek esszenciálisolaj-összetevőket tartalmaznak.

A nátha megelőzése

Az első megfázásos tünetek jelentkezésekor alkalmazandók az Echinacea (bíbor kasvirág) kivonatából készült cseppek. Hasznos még gyulladásos nyálkahártya kezelésére ecsetelő- vagy gargarizálószerként is. Stimulálja az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat (pl. torokgyulladás). A bakteriális és vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség fokozása céljából, valamint megelőzésre is kiváló. Tea, tinktúra, tabletta, szirup, kapszula formájában egyaránt alkalmazható. Szokásos adagja a védelem fokozása és megelőzés céljából naponta 3 × 20-30 csepp. Komolyabb fertőzés esetén növelni kell az adagot.

forrás: Patika Magazin.hu