Információk, érdekességek

Így hat a hangulatodra egy lakásban elhelyezett akvárium

2021. december 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az utóbbi időben nemcsak a szabadidő és a családi élet színtere volt lakásunk, hanem a tanulásé és a munkáé is. Sokkal több időt töltöttünk el otthon, ezért teljesen átalakult az otthoni terekhez való viszonyunk is. Emiatt érdemes apró változtatásokat bevetni, hogy a kötelezettségek elvégzése után a kikapcsolódás tökéletes színterévé is váljon a lakás, ezzel segítve lelki egészségünk megőrzését.  

A mindennapok kiegyensúlyozottságáért új, inspiráló és relaxáló otthoni dekorációval is tehetünk. Nézzük, hogy ebben miként segíthet egy akvárium telepítése!

Mi befolyásolhatja az otthoni hangulatot?

Személyiségünk lenyomata a lakás stílusa, ezért bátran lehetünk kreatívak: szabadon játszhatunk a fényekkel, a bútorok megválasztásával, a kisebb kiegészítőkkel, dekorokkal, a színekkel és formákkal, hiszen ezek mind befolyásolják az otthon hangulatát. Egy akvárium kialakításával pedig bensőséges hangulatot, harmóniát és nyugodtságot csempészhetünk a belső térbe.
 
Hogyan hat a hangulatunkra egy gyönyörű akvárium a lakásban?

A napi feszültségek és a stressz feloldásához jó megoldás egy akvárium elhelyezése a lakásban, hiszen az élő víz látványa regeneráló hatással van az emberi idegrendszerre. A néma háziállatok különös tánca és színei, a növények hullámzása, a kék szín mind-mind támogatják lelkünk gyógyulását, hiszen csendet és békét sugallnak.

Hazai és külföldi kutatások is alátámasztották már, hogy egy otthoni akvárium segít a félelmek és a szorongás leküzdésében, illetve a depresszió kezelésében. Amikor az akváriumot nézzük, olyan mintha mi magunk is a vízben búvárkodnánk, mivel közvetlenül előttünk elevenedik meg egy apró vízivilág. Ha igazán nyitottak vagyunk rá, akár meditatív állapotba is kerülhetünk.

Érdekesség: több egészségügyi intézményben, gyógyszertárban, várótermekben és a pszichológusnál fedezhetünk fel akváriumot, aminek nem titkolt célja a nyugtató, stresszoldó közeg kialakítása.

Könnyedén formálhatjuk, gondozhatjuk

Szőrös kiskedvencek helyett sokan az akváriumra és a halakra szavaznak, hiszen nem igényelnek olyan intenzív gondozást, mint amilyet egy kutya- vagy macskatartónak kell elvégeznie a hétköznapokban. Az időközönkénti takarításon kívül a napi eledel beszórása az akváriumba csak a feladatunk, amit egy perc alatt könnyedén megtehetünk.

Akváriumunkat könnyedén saját ízlésvilágunknak megfelelőre formálhatjuk, hiszen napjainkban már számtalan különböző akvárium dekoráció áll rendelkezésünkre, de a díszhalak és növények összeválogatásában is szabad kezünk van.

Ráadásul egy pillanat alatt beszippanthat minket ez a világ, és hobbi akvaristává válhatunk, aki szépen lassan egyre többet tud majd erről a csodálatos otthoni vízi világról. Tökéletes lehetőség tehát a kikapcsolódásra és a mindennapok színesebbé tételére.

Hová érdemes az akváriumot helyezni?

Igyekezzünk alaposan végiggondolni, hogy a lakásban hova helyezzük el akváriumunkat, hiszen később már nehezen lesz mozgatható. A vízminőség megőrzése érdekében ne tegyük ablakhoz, hiszen a túlzott fénytől könnyedén algásodhat. Válasszunk inkább egy kicsit sötétebb helyet neki. Fontos, hogy zajmentes és nyugodt területre helyezzük, mivel a halak nagyon érzékenyek a hanghatásokra.

Végül az esztétikum és praktikum szempontjából is vizsgáljuk meg a kérdést. Ideális lehet például a nappali egy sarka halainknak, ahol szem előtt vannak, de védettek is, így az otthon töltött idő nagy részében rálátásunk lesz.

Az akvárium dekorációját pedig bátran igazítsuk a lakás stílusához, hogy harmonikusan illeszkedjen a belső térbe.

Egy akvárium nem csak látványos kiegészítőként funkcionálhat lakásunkban, de hangulatjavító és stresszoldó hatással is bír, amit érdemes kihasználnunk a zsúfolt mindennapokban. Lelkünket megnyugtatja, és lelassítja kicsit a hétköznapokat, így kiegyensúlyozotabbá és koncentráltabbá válhatunk. Ráadásul a fenntartása sem igényel túl sok figyelmet, és könnyedén a lakás stílusához igazíthatjuk berendezését is.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu