Információk, érdekességek

Így leszel jó gazdi! - Pirka Ildikó kutyakiképző tanácsai

2020. június 21.

Babakocsi (kerékpár, talicska, fűnyíró, porszívó vagy bármilyen mozgó tárgy) támadása, ugatása, illetve gyerekekre ugrálás… Mit lehet tenni ilyen esetben? Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Bármi olyan helyzet adódik kutyánkkal, ami gyakorolható, azt gyakorolni kell, és a kutyát fokozatosan hozzászoktatni a különböző, számára zavaró ingerekhez, helyzetekhez. Ha csak fegyelmezéssel próbáljuk nevelni, esélyt sem adunk neki arra, hogy hozzászokjon, hiszen a fegyelmezés egy stresszhelyzet lehet, ami ronthat a helyzeten.  

Tehát, ha azt látjuk, hogy valamire túl érzékenyen reagál a kutya, akkor közömbösítjük az adott ingerre. Ehhez jó, ha van segítségünk is, de a legtöbb dolog egyedül is gyakorolható.

Babakocsi (bicikli, talicska, fűnyíró, porszívó, stb.) – mielőtt a kutya közelében tolni kezdjük, az álló babakocsit mutassuk meg neki, járjuk körbe, közben kapjon jutifalatot. Ha fél a kutya, tegyünk rá pórázt, és fokozatosan vezessük oda, biztassuk. Amikor a kutya már nem fél az adott tárgytól akkor lassan kezdjük el tolni, a kutya lehetőleg legyen pórázon. Ha egyedül nem megy, akkor kérjünk meg valakit, hogy lassan tolja a babakocsit, mi pedig a kutyát vezessük, és jutalmazzuk, ha ügyes. Ezzel megtanítjuk a kutyának, hogy ez tök jó buli, nem kell félni, és elkerülhetjük a fegyelmezésből adódó stresszt.

Eleinte otthon az udvaron gyakoroljunk, később már közös sétára is lehet menni. Ugyanez a gyakorlatsor alkalmazható bármilyen guruló tárgyhoz szoktatáshoz. A fűnyíró és porszívó esetén eleinte ne indítsuk el, csak akkor, ha már úgy tudjuk elindítás nélkül tologatni, hogy a kutya közömbös marad. Ezt követően indítsuk el, majd kezdjük előről a folyamatot, tehát járjuk körbe, majd ha már ez megy, akkor kezdjünk el vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk el nevetni, ha kutyánk például ugatja a porszívót, vagy fűnyírót, mert ezzel megerősítjük a helytelen viselkedést. Akármennyire vicces, akkor is maradjunk komolyak.

Gyerekre ugrálás – először is meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy mit NE csináljanak a kutya közelében. Tudni kell, hogy bizonyos helyzetekben bekapcsolhat a kutyák zsákmányszerző ösztöne, ezért nem javaslom a kutyával kergetőzős játékot, mert fellökheti a kutya a gyermeket, vagy ráugorhat. A szülők felelőssége megtanítani a gyermekének, hogy mit-hogyan lehet a kutyával. Meg kell tanítani hogy mindig nyugodt mozdulatokkal simogassa, meg kell tanítani hogyan játszanak, és azt is, hogy ha a kutya bármi olyan dolgot tesz, ami a gyereknek nem tetszik, akkor ne síkitozzon, ne hadonásszon, és ne szaladjon a kutya elől. Meg kell tanítani, hogy ilyenkor egy helyben álljon meg, és szóljon a szülőknek, akik megoldják a helyzetet, például ha ugrál a kutya, akkor megfegyelmezik. Soha nem szabad elvárni egy gyerektől, hogy ő oldja meg a helyzetet.

Ezzel párhuzamosan meg kell tanítani a kutyának, hogy nem ugrálhat, nem harapdálhatja a gyerekeket, ugyanazzal a módszerrel, mint a babakocsinál, szoktatással, gyakorlással. Tehát a kutya ne csak játszon a gyerekekkel, hanem legyenek közös séták, gyakorlások is. A közös tanulás nem csak nagyszerű időtöltés a gyerekeknek és kutyáknak, hanem ezzel megtanulják egymást tisztelni, és sokkal problémanetesebb lesz a kapcsolatuk. Érdemes megtanítani azt is a kutyánknak, hogy amikor a gyerekek futkosnak, neki nyugodtan kell lennie. Ez úgy gyakorolható, hogy amíg a gyerekek futkosnak, pórázra vesszük, és elvonjuk a figyelmét jutifalattal, néhány egyszerű feladatot tanítunk neki, gyakorlunk vele.
Összefoglalva, inkább szoktassuk a különböző ingerekhez, helyzetekhez a kutyákat, ahelyett, hogy csak a fegyelmezésre hagyatkoznánk. Így a kutya és a gazdi is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, és nem lesz probléma a gyermek-kutya kapcsolatban sem.

További hasznos tanácsokat kaphatsz a JÓ GAZDI LESZEK! Facebook csoportban, ahol a kutyatartással-neveléssel kapcsolatos kérdéseidet is felteheted. A JÓ GAZDI LESZEK! ONLINE TANULÓCSOPORTBAN pedig videókban magyarázom el, és mutatom meg a különböző kutyanevelési helyzeteket, illetve a tagok egyedi problémáival is foglalkozunk. Csatlakozz hozzánk, várunk szeretettel!

forrás: Harmonet.hu