Információk, érdekességek

Karcsúság és motiváció: legyen cél ezen a nyáron

2020. augusztus 08.

Fotó: gettyimaes.com

Amennyiben célul tűzzük ki, és kihívásként kezeljük a nyári fogyást, több motivációt is figyelembe vehetünk ebben az időszakban. Ilyen a karcsúság elérésének és megtartásának örök vágya, amely csak fokozódhat a meleg napokban, amikor szeretnénk előnyösebbnek mutatkozni a rövid nyári ruhákban, térdnadrágokban, fürdőruhákban…

És ha sikerül leadunk néhány kilót, egyúttal jobban érezzük majd magunkat nemcsak testben, hanem lélekben is. Íme néhány tipp és egyszerű, táplálkozási, valamint testmozgásra, életvitelre vonatkozó javaslat, melyeket – ha vállaljuk a kihívást –, tanácsos megfogadnunk.

Miért jelent kihívást?

Mielőtt belekezdenénk fogyási „programunkba”, azonosítsuk, hogy melyek lehetnek e kihívás okai.  Hogy szebbnek érezzük magunkat, vagy könnyebben beleférjünk a ruháinkba, netán jót tegyünk vele az egészségünknek? Írjuk le válaszainkat egy öntapadós cédulára, és ragasszuk ki pl. a hűtőszekrényünkre, hogy célkitűzésünk mindig szem előtt legyen. A lényeg, hogy csak mi magunk akarjuk a változást, és ne a párunk, a családunk vagy a barátaink kedvéért akarjunk fogyni, átalakítva táplálkozásunkat, életmódunkat. Amikor meghoztuk a döntést, vágjunk neki a fogyáshoz vezető útnak!

Vegyük számba táplálkozási szokásainkat

Úgy véljük, hogy kiegyensúlyozott étrendet követünk? Nehéz tárgyilagosnak lenni, amikor a táplálkozásunkról van szó. Azon egyszerű okból, hogy mindenkinek megvannak a maga vélekedései, szokásai, és főleg meggyőződései ezen a téren. Kezdhetjük kiegyensúlyozott táplálkozásunk „ellenőrzését” pl. azzal, hogy írjunk le mindent, amit egy adott napon elfogyasztottunk (ételt, italt beleértve).

Ne feledkezzünk meg egy kocka csokoládéról vagy egy péksüteményről sem, melyet két étkezés közben esetleg bekaptunk. Azután vegyük számba, mi is került elénk az asztalra, vagy a „nasikat” tartalmazó fiókból. Ésszerűen táplálkoztunk aznap? Voltak kisebb kilengéseink?   Ha igen, a fogyást elősegítő változásnak fokozatosan kell végbemennie, nem lehet egyik napról a másikra átállítani étrendünket. Az túl nehéz lenne, és az abbahagyás kockázatával járna.

Fotó: gettyimages.comLépésről lépére tanácsos bevezetünk új táplálkozási szokásokat úgy, hogy azok ne okozzanak frusztrációt vagy nagyobb erőfeszítéseket. Vannak tehát kis „kitéréseink” a főétkezéseken kívül? Ennek elkerülésére fogyasszunk egészséges uzsonnát, pl. gyümölcsöt, vagy egy kis marék olajos magvat. Az utóbbiak laktatóak, és a szervezet megfelelő működéséhez szükséges „jó zsírokat” biztosítanak

Táplálkozzunk megfontoltan

Fokozatosan töröljük étrendünkből az egészségtelen és a vonalainkra nézve „veszélyes” ételeket, egészséges táplálékokkal helyettesítve azokat. Így ügyeljünk a zsíros, cukros vagy túl sós élelmiszerek korlátozására, ami nem akadályozza meg a komplett étkezés lehetőségét (leves/előétel, főétel, desszert). Javasolt hal vagy fehér hús gyakori fogyasztása délben vagy este, különféle zöldségköretekkel. 

Amellett rendszeresen szerepeltessük étrendünkben pl. a jóllakottság érzését elősegítő komplex szénhidrátokat (bab, csicseriborsó, teljes kiőrlésű pékáru, édesburgonya stb.). Fogyasszunk, amikor csak lehet, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, hogy maximálisan profitáljunk azok vitamin- és ásványi anyag tartalmából. Nyáron a gyümölcsök magas víztartalmúak, így hozzájárulnak a szervezet hidratációjához is. Míg télen több antioxidánst és vitamint tartalmaznak, védelmet nyújtva a téli vírusokkal szemben. 

Egy további javaslat: variálhatjuk ételeinkben az olajokat, melyek bővelkednek omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavban, ilyen pl. dió-, repce-, lenmagolaj, kendermagolaj stb. Ezek elősegítik a vitaminok felszívódását is.

forrás: Patika Magazin