Információk, érdekességek

Kedvenc őszi gyümölcsünk kellemetlen tüneteket okozhat

2022. október 05.

Fotó: pixabay.com

Ősszel indul az almaszezon, ilyenkor frissen magában, kompótként vagy süteményben is sok almát fogyasztunk. A változatos felhasználhatóság ellenére sokan mégis kénytelenek a népszerű gyümölcsöt száműzni az étlapról, az érintettek közt pedig többségben vannak a nyírfapollen allergiások. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi az összefüggés oka.

Milyen tüneteket okozhat az alma?

Nyírfapollen allergiások körében, a többi allergiához képest viszonylag gyakori a keresztallergia előfordulása. Ez azt jelenti, hogy ha a pollenallergiás személy bizonyos ételeket fogyaszt, akkor különböző panaszai jelentkeznek. A keresztallergia tünete lehet ajakduzzanat, viszkető, égő érzés a szájüregben, torokviszketés is. A panaszok kellemetlenek, zavaróak, ezért idővel jellemző, hogy a bizonytalan tünetek miatt a betegek egyre több élelmiszer fogyasztását mellőzik.

Nyírfapollen allergiások esetében az alma mellett tüneteket okozhat a mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack és burgonya is.

Hasonló szerkezetű anyagok

A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlósága. Jelen esetben a nyírfapollen és az alma fehérjék kémiai szerkezete közötti eltérés olyan kicsi, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Ilyenkor azonban nem a szénanáthás tünetek erősödnek fel, hanem az adott étel fogyasztása során az említett szájüregi tünetek jelentkeznek. A panaszok bármikor kialakulhatnak az év során, nem kizárólag nyírfapollen szezonban.

Nyírfapollen allergiásoknál a leggyakoribb

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb, előfordulása megközelíti a 30 százalékot.

Ételallergia vagy keresztallergia?

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szájüregi tünetek kapcsán felmerülhet az ételallergia gyanúja is. Ilyen esetben egy teszt elvégzésével vizsgálható, hogy az adott beteg esetében ételallergia vagy keresztallergia áll-e a háttérben. Az IgE alapú multiplex allergiateszt azt is megmutatja, hogy pontosan melyik élelmiszerekkel szemben áll fenn keresztallergia, így a továbbiakban csak annak a fogyasztását kell mellőzni, a többit nem kell feleslegesen száműzni az étlapról.

Csak diétával kezelhető?

A keresztallergia tünetei ellen az egyik lehetséges megoldást valóban a diéta jelenti, azonban létezik egy kezelési mód, amelynek segítségével a pollenallergia és a keresztallergia tüneteitől is megszabadulhatunk. Az allergén immunterápia tartós megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen. Egy minimum 3 éves kezeléssel akár 10-12 évre megszünteti képes megszüntetni a panaszokat.

Fontos tudni, hogy az allergén immunterápiát nem pollenszezonban kell megkezdeni, hanem legalább 2 hónappal korábban. Aki tehát nyírfapollen allergiás és akár a szénanáthás tünetei akár a keresztallergia miatt szeretné már a következő szezonban is a kezelés által nyújtott előnyöket élvezni, akkor ez év januárig meg kell kezdenie a kezelést.

forrás: Patika Magazin