Információk, érdekességek

Ki mint veti ágyát...

2024. június 26.

Fotó: jopanuwatd © 123RF.comHa reggel derékfájással ébredünk, az a rossz minőségű alvás jele is lehet?

A „pihenés” szükségessége és indokoltsága a mindennapi igénybevétel után az izomzat és az ízületi porcok mellett – mint mozgásszervi egység – talán leginkább a gerinc szempontjából lényeges, amit az is igazol, hogy a legtöbb reggeli panasz is a nyak és a keresztcsont között a gerinc valamelyik szakaszára vagy éppen a teljes gerincre vonatkozik.

A gerincproblémák és az ezekkel kapcsolatos fájdalmak egyik első és talán leggyakoribb oka a csigolyák közötti porckorongok túlterhelése. Egyértelmű, hogy a testhelyzetek közül a vízszintesen fekvő állapot jár a legalacsonyabb porckorong- terheléssel, tehát a „kipihenést” ez szolgálja a leghatékonyabban, éppen ezért ezt a lehetőséget kell biztosítani és kihasználni az alvási időszakban.

Széles körben kedveltek a memóriahab felszínű matracok, melyek a felszínen felveszik a testsúly függvényében a testkontúrok által kialakított benyomódási alakzatot, és ezzel egyidejű fekvőhelyzetstabilitást is eredményeznek, biztonsággal elkerülve az érintkező pontokon a bőrirritációs károsodásokat és a következményes panaszokat, s közben a gerinc nem deformálódik.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.com

  • A túl kemény felület (matrac) esetén az alvás során a szükségesnél gyakrabban kell testhelyzetet változtatni, ami az alvás folyamatosságát és mélységét kedvezőtlenül befolyásolja, illetve a szükségesnél több izomaktivitást igényel. Emellett a nyomáspontokon kellemetlen fájdalmak jelentkezhetnek.
  • A túl puha matrac lehetővé teszi a testfelület érintkező pontjainak túlzott besüppedését, ami az élettani gerincgörbületek alakjának deformálódását, és ezzel a porckorongok rendellenes terhelését okozza.

A párnák fontos részei az ágykellékeknek.

jackf © 123RF.com

Sajnos, a még ma is gyakran használt 80 x 80 cm-es méretű párnák nem felelnek meg a követelményeknek. Mivel az embereknek rendkívül változatos méretű fej- és nyakformáik és különböző vállszélességük van, talán a 40 x 80 cm-es alkalmazható általánosan, ezt a méretet lehet elhelyezni úgy, hogy csak a nyak és a fej alatt támasszon alá.

Dr. Tóth János
ortopéd sebész,
Magyar Ortopéd Társaság, tag
Magyar Gerincgyógyászati Társaság, tag

forrás: Patika Magazin