Információk, érdekességek

Lakásfelújítás: 4 dolog, amire érdemes gondolni

2023. november 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A lakásfelújítás izgalmas kaland: új színek, formák, esetleg bútorok varázsolhatják szebbé és praktikusabbá a mindennapokat, miközben modernebbé, ezáltal komfortosabbá alakíthatjuk az otthonunkat. Ahhoz azonban, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyennek megálmodtuk, igen sok tervezésre lesz szükségünk, nem is beszélve a költségekről és a lehetséges fennakadásokkal járó stresszről. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik azok, amikre mindenképp érdemes gondolni, hogy a lakásfelújítás ne végződjön idegösszeomlással.  

1. Számoljunk a költözéssel!
Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mértékű lakásfelújítással tervezünk, illetve hogy mely helyiségeket fogja érinteni a renoválás. Ha például csak a konyhát szeretnénk megújítani, akkor néhány kellemetlenséggel ugyan, de kibekkelhetők a felújítás hetei anélkül, hogy el kellene hagynunk az otthonunkat.

Teljes felújítás esetén viszont célszerű a munkálatok idejére elhagyni az ingatlant, a zaj, a por, a szakemberek ki-be járkálása ugyanis zavaró lehet, és igen nehéz lenne fenntartani a mindennapi rutinunkat, ha nincs fürdő- vagy hálószobánk. Ilyen esetben célszerű közelben lakó rokonnál vagy egy apartmanban eltölteni pár napot – ezeknek a költségeivel pedig ne felejtsünk el számolni!

Messzire azonban nem ajánlott a lakásfelújítás alatt utazni, hiszen érdemes rendszeresen beugrani a munkálatok helyszínére. Napi egy látogatással nyomon lehet követni, hogy úgy és olyan ütemben halad-e a kivitelezés, ahogy a tervben szerepel, illetve pontos instrukciókkal láthatjuk el a szakembereket is. Előfordulhat, hogy a lakás kora, annak műszaki vagy statikai állapota miatt módosítani kell az előre megbeszélteken.

2. Kalkuláljunk csúszással!
Akármilyen precízen terveztük meg a lakásfelújítási projektet, szinte biztos, hogy menet közben lesznek nem várt szituációk, amelyek azt eredményezik, hogy napokat vagy – a munka léptéke szerint – akár heteket is csúszhat a befejezés időpontja. Előfordulhat például, hogy egy-egy kiszemelt termék épp elfogy a boltból, és várnunk kell a következő szállítmányra, de az is lehet, hogy egy villanyszerelő vagy burkoló szakember miatt csúszunk, aki épp egy másik megbízást fejez be. Akkor is érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem számolunk például a száradási időkkel: ne felejdük, a kész állapot és használatba vehető állapot nem egy és ugyanaz!

Sok problémát és rengeteg idegőrlő kört spórolhatunk meg azzal, ha egy összeszokott brigáddal végeztetjük a munkát. A csúszást még így sem biztos, hogy elkerülhetjük, mindenesetre energiát spórolunk azzal, ha nem vállaljuk magunkra a különböző vállalkozók felkeresését és a velük, közöttük való egyeztetést.

3. Kezdjük az alapokkal!
Az új építésű házak kivételével mindenhol – ahol az előző tulajdonos ezt nem tette meg – a hálózatok, vezetékek cseréjével, illetve bővítésével javasolt kezdeni, ezek ugyanis elképesztően nagy időráfordítással, rengeteg munkával és felfordulással járó tevékenységek. Például: az elektromos hálózat felújításához például többnyire vésni szükséges a falat, ami nemcsak hangos, de rengeteg kosszal is jár. A villanyvezetékek mellett ekkor érdemes gondolni az internetet, illetve tv-adást biztosító koax kábel elhelyezéséről is. Már ilyenkor érdemes megtervezni, hogy hol fog helyet kapni a router, és egyben a kábelek diszkrét elfedését is megoldhatjuk.

És hogy miért fontos mindez? Nos, ha a víz-, gáz- és elektromos hálózatot korszerűsítettük, kevésbé kell attól tartanunk, hogy a beköltözés után okoz nagyobb bajt egy rossz vezeték vagy megrepedt cső. (Másként könnyen előfordulhat, hogy egy meghibásodás esetén szinte elölről kell kezdenünk a felújítást.) Emellett nagyobb kényelmet is adhat egy új rendszer: amennyiben például a korábbinál több helyiségben szeretnénk extragyors internethozzáférést vagy tv-csatlakozást, akkor oda is bevezethetjük a koax kábelezést, megkönnyítve a saját dolgunkat.

4. Nem mindegy, mikor kezdjük
Érthető okokból a lakásfelújítási dömping tavasszal és nyáron van – a meleg idő ugyanis kedvez a gyors száradásnak, megkönnyíti a szállítást és a legtöbb ház körül végzendő munkát. Ugyanakkor az alapanyagok árai ilyenkor magasabbak, valamint a szakemberek többsége is foglalt. Éppen ezért anyagi szempontból kedvező lehet a szezon utáni őszi hetekre időzíteni a „csak” néhány hétig tartó munkálatokat, de még télen sem kell lemondanunk az otthon megújításáról. Figyelembe kell venni a munka jellegét, de burkolni, festeni úgy is lehet, ha kint zimankó van.

Az időpont meghatározásakor az évszaknál sokkal fontosabb kérdés az, hogy a tulajdonos felkészült-e lelkileg és anyagilag egy ekkora beruházásra. A lakásfelújítás ugyanis stresszes és költséges dolog.

Néhány tanács végül, de nem utolsósorban: a teljes lakásfelújítás megvalósítható több, kisebb ütemben is, ha így kevésbé tűnik stresszesnek, ne erőltessünk mindent egyszerre! A tervezésnél kalkuláljuk bele a felmerülő problémákat, hogy ne érjenek meglepetésként! A költségszámításnál hagyjunk 20-30%-ot a váratlan kiadásokra! És persze: ne felejtsük el élvezni a megszépülő otthonunkat!

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu