Információk, érdekességek

Légzőgyakorlatokkal az álmatlanság ellen

2020. szeptember 11.

Napjainkban sokaknak okoz mindennapi gondot az álmatlanság, a minőségi alvás hiánya, amennyiben mélyebben szeretne foglalkozni a pihentető alvás témakörével, illetve annak élettani és lelki hatásaival, akkor a Galenus Kiadó Magyar Alváskönyve  megfelelő válaszokat adhat kérdéseire.  

Mészáros Kriszti, jógaoktató elmondása szerint több légzőgyakorlat (pránajáma) létezik, azonban ezek között van három, amelyeket szinte bárki használhat és rendkívül pozitív élettani hatásokkal bírnak.

Első légzéstechnika- A teljes jógalégzés:

A gyakorlat elvégzéséhez helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán. Amennyiben ilyen nincs otthon, akkor tegyen egy plédet vagy bármilyen párnát a medencéje alá. A tapasztalatok alapján könnyebb úgy törökülésben ülni, hogy a medence meg van emelve, így kényelmesebb, és könnyebb befelé figyelni, illetve a légzőgyakorlatra koncentrálni. Mindez pedig mind a három légzéstípusra igaz.

Figyelje meg a légzését, ahogyan egy mély belégzést hosszú kilégzés követ. Majd mélyítse el a levegővételét. Ezt követően kezdje el vezetni a folyamatot. Először a tüdő alsó részébe, a hasadba lélegezzen, ilyenkor a mellkas nem mozdul, csak a hasfal emelkedik és süllyed. Akár ide is helyezheti a kezét, hogy érezze, ahogy ez a mozgás megtörténik. Így végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően engedje el ezt és lélegezzen a mellkasába. Ilyenkor figyelje meg, hogy a bordakosár emelkedik és süllyed. A has ilyenkor nem mozdul. Ha segít a gyakorlat követésében, tegye a mellkasára a kezét. Ebből is végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően kösse össze a két légzéstípus gyakorlását. Lélegezzen először a hasadba, majd a mellkasba, úgymond lélegezze át az egész tüdőt.

A mély hasi légzés a legjobb “nyugtató”. Ha ideges vagy feszült, tudatosan kövesse ezt a légzési technikát, így hamar meg tud nyugodni.

Második légzéstechnika- Nádi Shódana – Váltott orrlyukas légzés:

Ehhez a gyakorlathoz helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán. Figyelje meg a légzését, ahogy egy mély belégzést hosszú kilégzés követ, majd mélyítse el a légzését. Ezt követően tegye a jobb kéz mutató és a középső ujjait a két szemöldök közötti területre, majd fogja be a hüvelykujjal a jobb orrlyukat és lélegezzen be a bal orrlyukon. Ezt követően fogja be a gyűrűs- és kisujjal a bal orrlyukat és lélegezzen ki a jobb orrlyukon. Majd folytassa tovább a gyakorlatot: lélegezzen be a jobb orrlyukon, és lélegezzen ki a bal orrlyukon, lélegezzen be a bal orrlyukon, és lélegezzen ki a jobb orrlyukon… és ezt így folytassa tovább a saját légzésének ütemében. A feladat befejezéseként utoljára pedig a bal orrlyukon lélegezzen ki.

Forrás: redlotus.huEz a gyakorlat megnyugtatja az idegrendszert, kiegyensúlyozottá teszi. Továbbá jól alkalmazható nátha és felsőlégúti betegségek esetén, hiszen kiegyensúlyozza a testben lévő két energiaminőséget, ezzel egyensúlyt hoz testnek és léleknek.

Harmadik légzéstechnika- A Bhramarí (zümmögő) légzés:

Helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán, majd figyelje meg a légzését, ahogy egy mély belégzést hosszú kilégzés követ. A következő belégzésnél fogja be a fülénél lévő porcot a két mutatóujjal, és kilégzésre zengesse az MMM hangot. Ehhez a gyakorlathoz az ajkak legyenek összezárva, de a fogakat ne szorítsa össze. Végezze el háromszor a gyakorlatot, majd figyelje meg az érzeteket.

Azon kívül, hogy alvás előtt végezve megkönnyíti az álomba szenderülést és javítja az alvásminőséget, még számos jó hatása van ennek a gyakorlatnak: megnyugtatja az idegrendszert és javítja a hallást!

Amennyiben szeretne többet megtudni az alvás pszichológiájáról, zavarairól, ha szeretné kideríteni, hogy megfelelő mélyen és hosszan alszik -e, akkor szerezze meg a Magyar alváskönyvet! Most extra 10% kedvezménnyel vásárolhat a Galenus-Kriszti2020 kuponnal, ha a  Galenus webáruházában.

forrás: Patika Magazin