Információk, érdekességek

Mai receptajánlatunk alapanyagai: a gesztenye, a gomba és az ananász

2020. február 09.

Karamellizált, gyömbéres szőlőragu

 

Karamellizált, gyömbéres szőlőragu

Hozzávalók:
1 db szép nagy fürt szőlő (mag nélküli),
1 teáskanál gyömbér (friss, szárított, vagy por),
1 evőkanál barnacukor,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál fehér balzsamecet.

Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk a vajon egy serpenyőben. Erre szedjük a megmosott szőlőszemeket. Rászórjuk a gyömbért, és folyamatos rázogatás mellett addig pároljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Körülbelül 5-6 perc alatt el is készül. Ekkor meglocsoljuk a balzsamecettel.
Ajánlás: Karácsonykor, húsok mellé kínálhatjuk ezt a gyümölcsös ragut. Ízlés szerint aprított csilivel, bazsalikomlevéllel még pikánsabbá tehetjük.

 

 

Tejszínes, gesztenyés gombaragu

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
50 dkg barna csiperke,
só, törött bors,
őrölt szerecsendió,
25 dkg előfőzött,
hámozott gesztenye, 1,5 dl tejszín.

Elkészítés: A csiperkét nagyobb darabokra vágjuk, olvasztott vajon megpároljuk.
Közben sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Hagyjuk, hogy levet eresszen, majd a levének a felét elpárologja. Az előfőzött gesztenyéket félbevágjuk és a gomba mellé keverjük. 1-2 percet pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. Szószos állagúra forraljuk, majd sült húsok mellé tálaljuk.

Ananászos rakottburgonya

Hozzávalók:
1 kg nagyobb burgonya,
30 dkg sárgarépa,
10 dkg vaj,
1 nagy, friss ananász,
250 g natúr krémsajt,
3 dl tejszín,
2 egész tojás,
só,
törött bors,
20 dkg cheddar sajt.

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, félig puhára főzzük sós vízben, majd kihűtjük és karikára vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, és 5 dkg vajon félpuhára pároljuk. Az ananászt meghámozzuk, kockára vágjuk. Egy sütőtálat kivajazunk, és elkezdjük rétegezni a burgonyát, a répát és az ananászkockákat. Közben sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot kikeverjük a
tejszínnel és az egész tojásokkal. Ezt is sózzuk, borsozzuk. A rakottasra öntjük, majd a tetejét megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 °c-os sütőben aranybarnára sütjük. Frissen fogyasztjuk.

Sándor Andrásné, Kati
Csepeli Tilia Patika, Budapest

Még több nagyszerű recept a Rendhagyó Szakácskönyv, Patikusok receptjei című könyvben. Megrendelhető a Galenus webáruházban!

forrás: Patika Magazin.hu