Információk, érdekességek

Masszíroztass talpat, gyógyulj reflexológiával!

2023. május 11.

Mindenki tud valamennyit a talpmasszázsról, de nagyon kevesen értenek hozzá. A reflexológia jóval több, mint a talp nyomkodása. Állapotfelérő, keringésjavító, energetizáló, gyógyító módszer, melyet nagyszerűen beépíthetünk az akadémikus kezelés mellé is.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A páciens által panaszolt szervek mellett, a reflexológus rövidebb-hosszabb ideig kezeli a test összes zónáját. Elmondjuk, miért. Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért szükséges például egy derékfájás esetén a teljes test zónáit kezelni, miért nem elegendő az úgynevezett célzónák talpmasszírozása. A válasz összefügg az emberi szervezet összetett működésével és a reflexológia látásmódjával.

Állapotfelmérés
Az első kezelés alkalmával a terapeuta finoman végignyomkodja és gondosan szemügyre veszi a lábfejet és a talpat. Kezével és szemével rengeteg információt tud meg a páciens szerveinek állapotáról, ezek alapján gondolatban már kezelési tervet fogalmaz meg. Ilyenkor szükséges a teljes test zónáinak vizsgálata, hiszen a talpon sokszor hamarabb jelentkezik „lerakódás” mint a fájdalom az adott szervben. A terapeuta intuíciós képességeit is használja a minél szélesebb érzékelésre, ezért a vizsgálat általában csendben zajlik, bár van amikor beszélgetés hatására nyílik meg a páciens és a gyógyulásához vezető kapu.

Holisztikus szemlélet
A reflexológia az embert nem különálló részek halmazaként, hanem egységes egészként kezeli. Ez vonatkozik a szervek egymásra hatására, a test – szellem – érzelem hármasra és az energiatestek összefonódására is. A reflexológus gyógyító az adott célzónák mellett a szervezet rendszereit kezeli. Például a vizeletkiválasztó rendszer stimulálásával támogatja a méreganyagok kiürülését, a keringési- és az immunrendszer erősítése szolgálja a gyorsabb regenerálódást. A masszírozás emellett megszünteti az energetikai blokkokat, szabad áramlást biztosítva a meridián-rendszerben, miáltal az energiahiány vagy –többlet automatikusan kiegyenlítődik.

Belső szervek hatásai
Mind a nyugati, mind a keleti gyógyászat tisztában van azzal, hogy például a hátfájdalmat okozhatják a  belső szervek betegségei is. Előbbi az autonóm idegrendszerrel, utóbbi a meridián rendszerrel magyarázza a kölcsönhatást.
Ennek hatása van a kezelésre is. Ha maradunk a példaként felhozott derékfájdalomnál, szükséges megvizsgálni többek a vese és a húgyhólyag  zónáit is. Ugyanígy egy fülgyulladás vagy egy érszűkület könnyen okozhat nyaki tüneteket. Fontos, hogy mindig az okot szüntessük meg már fizikai szinten is. Pácienstől függően valakinek ez elég, ám van aki tovább akar lépni…

Lelki oldal
A könyveket hagyjuk akkorra, ha a betegnek már nincs saját ötlete. Általában ugyanis van. Ha szembe mer nézni életével, megtalálja azt a pontot, ahol a betegségéhez „szükséges” lelki háttér megjelent. Az a teher, az a feszültség, amire a szervezet a betegséggel mint lelki gyógymóddal reagál. Ez az a pont, ahol a gyógyítónak a legnagyobb türelemmel kell várnia, amíg a páciens saját maga ráébred a probléma forrására és megszületik benne a vágy a változásra, a gyógyulásra. A teljes test zónáinak masszírozása közben, az ellazult állapotban a beteg teljesebben ráláthat életére és ráérezhet összefüggésekre, amiket a mindennapok kuszasága végre nem takar el.

Más bajok feltárása, góckutatás
Tapasztalatok szerint a szervezetben több, eddig csak részben vagy egyáltalán nem feltárt információs rendszer működik. A góckutatás foglalkozik azzal a jelenséggel, amikor a szervezetben adott helyen lévő apró gyulladás súlyos tüneteket okoz testünk egész más részén. Ilyen tapasztalatokat gyűjtöttek többek közt beteg fogak szervezetre való hatásában. A talp masszírozásával megtalálhatjuk a panaszokért felelős gócokat, a góc hatástalanításával a problémás testrész fájdalma is megszűnik.

Öngyógyító folyamatok támogatása
Az egészséges szervezet képes a hatásokra rugalmasan reagálni, gyógyítani saját magát. Kibillent állapotban, nagyobb betegség, stressz következtében ezek a folyamatok blokkolódnak. A talpmasszírozás hatására a blokkok oldódnak, ez a szelíd gyógymód képes az akár egy életen át hordozott rossz beidegződések megváltoztatására.

Ellazulás
Ez az a hatás amiről a páciensek 99%-a beszámol. A kezelés alatt kialakul és utána is megmarad egy tökéletesen nyugodt, ellazult állapot, amiben akad aki el is alszik, akad aki csak elbóbiskol. Ma már szinte közhely, hogy legtöbb egészségügyi panaszért a stressz kisebb-nagyobb mértékben felelős, ezért egy feszültségmentes állapot, ahol automatikusan oldódnak a blokkok, az első lépés lehet a gyógyulás felé. A kezelés utáni relaxált állapotban van aki rövid pihenésre vágyik, de van aki megújult testi és szellemi erejével azonnal nekifog a munkának, az alkotásnak.

Terápia és önkezelés
Látható, hogy a reflexológia általában nem úgy működik, hogy a talpon megnyomunk egy gombot és az adott szerv problémája eltűnik, bár nagy ritkán ez is előfordulhat. Kielégítő kezeléshez, gyógyuláshoz és a komplikációk elkerüléséhez nem elég egy talptérkép követése, hanem egy szakképzett reflexológus közreműködése szükséges. Ez ugyanolyan fontos mint az, amit a beteg saját maga megtehet az egészsége érdekében. A kezelések során a terapeuta a fent leírt elveket alkalmazza majd otthoni feladatnak betanítja a célzónák masszírozását, így a páciens kézbe kapja gyógyulásának kulcsát.

A gyógyulás útján
A terápia és az önkezelés hatására előjöhetnek régebbi, vagy elnyomott problémák, amik megváltoztatják a kezelt zónák prioritását és ilyenkor a változás függvényében az otthoni feladat is módosul. Ne fordítson hátat problémájának! Ha szüksége van segítségre, vegye igénybe bátran akár a reflexológiát, akár más komplex gyógymódot! A szembenézés első, esetleg fájdalmas pillanatai után egy határtalan belső univerzum tárul fel a megismerés útján.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu