Információk, érdekességek

Melyik ibuprofén vényköteles, és melyik nem?

2020. szeptember 10.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi időben többször is lehetett hallani az ibuprofénes gyógyszerekről, mivel egy részük 2020. május 1-jétől vénykötelesen vásárolható meg, a mellékhatások nagyobb rizikója miatt.

Az ibuprofén az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő ható anyagok (NSAID) csoportjába tartozó gyógyszervegyület. Ez azt jelenti, hogy az ibuprofén „3 az 1-ben” módon rendelkezik fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással. Az ibuprofént közel 60 éve alkalmazzák világszerte lázcsillapításra, a legkülönfélébb fájdalmak enyhítésére és a gyulladás csökkentésére, 3 hónapos kortól gyakorlatilag 99 éves korig.

Napjainkban magyarországon több mint 50-féle ibuprofénes gyógyszer van patikai forgalomban, amelyek közül több mint 40 jelenleg és a jövőben is vény nélkül megvásárolható, és nagy biztonsággal használható a különféle fájdalmak vagy a láz csillapítására.

Általában elegendő a 400mg-os adag
Magyarországon is jelentős mennyiségben vásárolnak a betegek ibuprofénes gyógyszereket, ha a fej- vagy fogfájás, az ízületi fájdalmak, a menstruációval járó fájdalom csillapítása, a náthával, influenzával járó gyulladás és fájdalom leküzdése vagy a láz csillapítása a cél. A patikák nagy választékban tartják az ibuprofénes gyógyszereket, többek között az ibuprofénes tablettákat, szuszpenziókat, pezsgőgranulátumokat és krémeket.

Az ibuprofénes gyógyszerek egy-egy adagja jellemzően 200, 400, 600 vagy 800 mg hatóanyagot tartalmaz. Megjegyzendő, hogy a magasabb hatóanyag- tartalmú, azaz „erősebb” készítményeket elsősorban intenzív fájdalom/ gyulladás esetén, tipikusan ízületi, reumatikus fájdalmaknál alkalmazzák. Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom esetén kellőképpen hatásosnak bizonyul az egyszeri 400 mg-os adagok bevétele.

Fotó: 123rf.comMinden gyógyszernek vannak mellékhatásai
Az elmúlt évek vizsgálatai rávilágítottak arra, hogy az ibuprofén szedése – dózistól függően – a szív- és érrendszeri mellékhatások emelkedett rizikójával jár. Hangsúlyozandó, hogy ez a fajta kockázat nem csak az ibuprofénre vonatkozik! Az egyéb NSAID-oknál, így tehát a diklofenákos, naproxenes vagy dexketoprofénes szereknél is, felmerül a szív- és érrendszeri mellékhatások (köztük a szívinfarktus és a stroke) kockázata. Leszögezendő, hogy az ibuprofén a szív- és érrendszeri mellékhatások szempontjából jó választásnak és kedvező mellékhatás-spektrumú NSAID-hatóanyagnak minősül, amelynek a biztonságos alkalmazása során a hangsúly a dózison van. Korábban azonban nem volt ismert az a dózishatár, amely alatt biztonságosnak tekinthető az ibuprofénes patikaszerek szedése.

Széleskörű vizsgálatok alapján megszületett a hatósági döntés
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) számos tudományos vizsgálatra alapozva megállapította: „Az ibuprofén legfeljebb napi 1200 mg-os dózisának (…) alkalmazása esetén nem tapasztalható a cardiovascularis kockázat növekedése.” Ez azt jelenti, hogy ha valaki nem vesz be napi 1200 mg-nál (napi 3 × 400 mg) magasabb ibuprofénadagokat – amire fejfájás, fogfájás vagy menstruációs fájdalmak esetén nincs is szükség –, akkor nem kell tartania attól, hogy a szokásosnál nagyobb eséllyel következik be nála valamilyen szív- és érrendszeri katasztrófa.

Ritkán (elsősorban reumatikus kórképeknél) sor kerülhet arra, hogy 1200 mg-nál magasabb napi ibuprofénösszdózisokra van szükség. Ekkor a magas ibuproféndózisok (több mint napi 2400 mg) rendszeres szedése a nem kívánatos szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával társulhat. Ebben az esetben a gyógyszerbiztonság érdekében indokolt az orvosi kontroll: ennek megfelelően a nagy dózisú ibuprofénes szerek vénykötelessé váltak.

Mely ibuprofénesszerek vénykötelesek?
Az európai ajánlásokkal összhangban a hazai gyógyszerhatóság (OGYÉI) közleménye értelmében 2020. május 1-jétől Magyarországon is vénykötelessé váltak azok az ibuprofénes gyógyszerek, amelyek adagonként 600 vagy 800 mg ibuprofént (vagy 300 mg dexibuprofént) tartalmaznak, illetve amelyek alkalmazása reumatikus kórképek kezelésére javallt.

Megjegyzendő tehát: 2020. május 1-jétől csak olyan ibuprofénes készítmények vásárolhatók meg hazánkban vény nélkül, amelyek szedése napi maximum 1200 mgos dózisban ajánlott, és amelyek alkalmazása nem jár a szív- és érrendszeri kockázatok fokozódásával; számszerűen ez több mint 40 különféle ibuprofénes patikaszert.

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin