Információk, érdekességek

Mézsör - édes afrodiziákum

2023. november 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A méz nem csak a világ első édesítőszere és az egyik legrégebbi szépségápoló szer, de alkoholtartalmú italok alapja is. Friss vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik.  

A bibliai időkben a boldog házasság titka egy mézből erjesztett alkoholos ital volt. Jó párezer évvel ezelőtt ugyanis Babilonban a friss házasok között az volt a szokás, hogy a nász után következő holdhónapban (két újhold között eltelt időszak) minden éjjel mézsört ittak. Innen eredhet a mézeshetek ("honeymoon”) kifejezés is, mivel a babiloniak holdhónapot használtak.

A mézsör olyan alkoholtartalmú ital, amelyet méz és víz keverékéből erjesztenek. Babilonban már 4000 évvel ezelőtt nem kizárólag friss házasok fogyasztották, hanem a katonák is, mivel azt tartották, hogy sebeik gyorsabban gyógyultak, ha az itallal kenegették őket.

Régebben egyes helyeken, a fiatalasszonyok az esküvőjük után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket.

A méz aszparaginsavat és E-vitamint tartalmaz, melyek jó hatással vannak a női nemi mirigyekre. Kis mennyiségben, de található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a női nemi működésekben. 

A méz afrodisztikus hatása annak köszönhető, hogy gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Indiában például gyakran külsőleg, általában a nemi szerveken alkalmazták masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenőcs - nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetően - folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést. 

Az ázsiai népek szerint a méhviasz megakadályozza az öregedési folyamatokat és az impotenciát. A leghatékonyabb a méhpollen, amit naponta fogyasztva megőrzi a testi egészséget és hatalmas nemi aktivitást eredményez.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 

forrás: Harmonet.hu