Információk, érdekességek

Miért kell a kismamáknak gyakran WC-re menni?

2022. június 20.

A terhesség viszonylag korai jelei közé tartozik a gyakori vizelési inger. Zavaró, hogy szinte óránként kell a mellékhelyiséget felkeresni, akkor is, ha nem iszik a megszokottnál többet a kismama.

Fotó: gettyimages.comJobb azonban hozzászokni a gyakori WC-re menésekhez, mert a terhesség végéig ez általában nem változik. Bár a várandósság trimeszterei során az okok különböznek, a végeredmény ugyanaz: gyakori vizelési inger és vizeletürítés. A terhes nők mintegy felénél vizelettartási problémák is kialakulhatnak, és néhányuknak inkontinencia betétet célszerű használni.

Kezdetben hormonális

A terhesség első heteiben a kismamáknak gyakran kell WC-re menniük. Ekkor a méh még nem nyomja a húgyhólyagot, nem az okozza a gyakori vizelési ingert. A terhesség korai jelei közé tartozó tünet oka az, hogy a hormonháztartás megváltozása a húgyhólyag izomzatára is kifejti a hatását, gyengíti a záróizmokat, illetve a vese tevékenysége kismértékben fokozódik, aminek eredményeként több vizelet termelődik.

A második trimesztertől a méhlepény nyomja a húgyhólyagot

A második trimeszterben átmenetileg fellélegezhet a kismama, csökkenhet a vizeletürítés gyakorisága, ekkor a szervezet már hozzászokik a terhességi hormonszintekhez, ugyanakkor a méhben fejlődő magzat még nem akkora nagy, hogy az jelentősen nyomja a húgyhólyagot.

A második trimeszter végétől a növekvő magzat, a magzatvíz és a méhlepény egyre nagyobb súlya nehezedik a húgyhólyagra, ami mintegy összepréselve tartja azt. A húgyhólyagra kifejtett szinte állandó nyomást fokozza az, hogy a magzat – fekvésétől függően – vagy a fejével, vagy a végtagjaival megütheti meg, vagy netán megrúghatja a húgyhólyagot. Ez a hirtelen magzati mozgás nemcsak gyakori vizeletürítéshez, de akár akaratlan vizeletvesztéshez, vizeletcsorgáshoz is vezethet.

Amikor orvoshoz kell fordulni

A sokat rugdalózó magzatok miatt a kismamák már-már attól tartanak, hogy összekeverik a magzatvíz elfolyását az akaratlan vizeletvesztéssel. Kétes esetekben szülészorvoshoz kell fordulni.

  • inkontinencia

A terhesség alatt a nők mintegy fele tapasztalja az inkontinencia gyengébb vagy erősebb formában való jelentkezését. A hüvelyi úton való szülés tovább rontja a helyzetet: az anyák több mint fele a szülést követően tüsszentés, köhögés alkalmával, vagy akár egy erősebb nevetéskor is vizeletcsepegést tapasztal.

A gyermekágyas időszak végére (a szülést követően hat héttel) a panaszok általában rendeződnek, egyes esetekben azonban a vizeletvesztés, a vizeletcsepegés a továbbiakban is megmarad. Ez különösen a többször szült nőkre jellemző. Inkontinencia tünetei esetén szülész-nőgyógyász, háziorvos vagy urológus szakorvos felkeresése javasolt, a probléma önmagától való megoldódására, elmúlására nem szabad várni!

A panaszok megszűnéséig/orvoslásáig a mindennapi életet zavaró kellemetlenségek elkerülésére nem a tisztasági vagy menstruációs betéteket, hanem a kifejezetten a vizelet elvezetésére kifejlesztett ún. inkontinencia betéteket célszerű használni. Ezek a betétek – széles méretválasztékban – a gyógyszertárakban recept nélkül is megvásárolhatók, és segítik a kismamákat a vizeletvesztés okozta problémák átvészelésében.

A terhesség alatti akaratlan vizeletvesztés megelőzésének egyetlen módja a medencefenék- és gátizomzat torna révén történő megerősítése. A medencefenék- és gátizomzat tudatos összehúzásával, elernyesztésével járó intim tornát ideális esetben már a teherbeesést megelőzően is napi gyakorisággal végzik a nők, és a várandósság hónapjai alatt tovább folytatják.

Szülést követően – könnyített formában – már az első napoktól kezdve végezhető a gátizomzat tornáztatása. Az intim torna napi kb. 10 perc elfoglaltságot jelent; tanfolyamokon vagy könyvekből is elsajátítható, illetve szülész-nőgyógyász szakorvosok is segítséget nyújtanak ebben a kérdésben. Bár az intim torna nem jár együtt „mellékhatásokkal”, veszélyeztetett terhesség esetén ki kell kérni a szülész-nőgyógyász szakorvos véleményét arról, hogy végezhet-e intim tornát a kismama.

Fotó: gettyimages.com

Az intim tornát sosem késő elkezdeni, hiszen az nem csak a terhesség alatti vizeletvesztést segít megelőzni, de a menopauza alatt jelentkező vagy időskori vizeletcsorgásos és -csepegéses tünetek kialakulását is gátolja. A terhesség alatti inkontinencia a gyenge medencefenék- és gátizomzatra utaló figyelmeztető jel; egyben jelzés arra vonatkozóan is, hogy legfőbb ideje elkezdeni a rendszeres intim tornát.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu