Információk, érdekességek

Milyen játékok jók a gyerekeknek?

2022. június 25.

Nem elég, hogy biztonságos legyen, de fontos, hogy segítse a gyermek fejlődését is. Milyen játékot érdemes a gyermeknek venni?

Fotó: gettyimages.comLegfontosabb a biztonság

A biztonságos gyermekjáték jól van elkészítve (nincsenek éles részek rajta, szúrós, szálkás darabok, és nem is szorulhat be a keze, az ujja vagy esetleg a feje) nem mérgező, ólommentes festéket használtak hozzá törésbiztos, és könnyen tisztítható. Minőségi jelölés nélküli játékot nem szabad vásárolni.

Ha 3 évesnél fiatalabb gyermekek játékainál meg kell bizonyosodni arról, hogy nincsenek leváló kicsi részek vagy darabok, amik megakadhatnak a gyermek torkán, és fulladást okozhatnak. Fontos észben tartani azt is, hogy az elhasználódás miatt az egykor biztonságos gyermekjáték is veszélyessé válhat.

 Játék  – mint a tanulás eszköze

Sok biztonságos és megfelelő tárgy, anyag megtalálható a  háztartásokban. Kartondobozok, műanyag tálak és fedők, műanyag kupakok és más kincsek többféle módon is felhasználhatók különböző életkorban lévő gyermekek számára.

Listákba gyűjtöttük, hogy mely játékok, milyen életkorban javasoltak. Azombnan ki kell hangsúlyozni, minden gyermek saját, egyéni módon fejlődik. Egyes listákon szereplő játékok – amennyiben biztonságosak – jó választás lehet idősebb vagy fiatalabb gyermekek számára is.

Az első hat hónap játékai

A babák szeretik figyelni az embereket, követni őket a szemükkel. Szeretik az arcokat és a ragyogó színeket. A babák gyakran elcsodálkoznak azon, miféle dolgokat tud a kezük vagy a lábuk csinálni, emelgetik a fejüket és a hang irányába fordulnak, és minden dolgot a szájukba raknak.

  • olyan dolgok, amiket meg tudnak fogni, tartani, megcsócsálni, rázni és hangot adni ki vele – csörgők, nagyobb karikák, összenyomható csipogó játékok, rágókát, rongybabák, műanyag vagy táblakönyvek.
  • dolgok, amiket meg lehet hallgatni – mondokáskönyv, gyerekdalokat tartalmazó könyv, vagy egyszerű dalok és altatók felvételei.
  • dolgok, amiket meg lehet figyelni – arcokról készült képek a falra felakasztva, törhetetlen tükrök.

7—12 hónapos babák számára játékok

A nagyobb babák már mozognak, átfordulnak, ülnek, szaladgálnak, csúsznak-másznak, állnak. Tudják a nevüket, egyszerűbb szavakat is megértenek, testrészeket is meg tudnak mutatni, sőt, megtalálják az elrejtett tárgyakat, ki-be pakolgatnak.

  • dolgok, amikkel utánozni lehet – játékbabák, műanyag vagy fa járművek kerekekkel, fürdőjátékok,
  • dolgok, amikbe pakolni lehet – műanyag tálkák, nagyobb golyók, labdák, egymásba rakható kockák, matrjoskababa-szerű összerakható játékok
  • dolgok, amikkel építeni lehet – nagyobb szivacskokcák, fa építőkockák
  • dolgok, amikkel nagyobb mozgások gyakorolhatók – nagy labdák, tologató játékok, húzogató játékok, alacsony és puha játékok, amik alatt át lehet mászni.

Játékok egyévesek számára

Az egyévesek folyamatosan mozgásban vannak. Rendszerint kitartón sétálnak, még a lépcsőket is megmásszák. Élvezik a meséket, első szavakkal kísérleteznek, és a más gyermekek mellett is eljátszanak (de még nem tudnak más gyerekkel együtt játszani). Tapasztalatokra vágynak, de kellenek a felnőttek ahhoz, hogy biztonságban legyenek.

  • dolgok, amiket nézni, hallgatni lehet – táblakönyvek egyszerű, mindennapi használai tárgyakról készült illusztrációkkal, fotókkal. Egyszerű dalokról, rigmusokról, történetekről és képekről készült felvételek.
  • dolgok, amikkel alkotni lehet – nagy lapok, színes ceruzák, kimosható filcek, mindezek, persze, nem mérgező anyagokból
  • dolgok, amikkel utánozni lehet – játéktelefon, játékbaba, játékágy a babának, játék babakocsik, műanyag állatok, műanyag és a fa járművek.
  • dolgok, amikkel építeni lehet – kartondobozok, fa építőkockák (már lehetnek kisebb méretűek, 5-10 cemtiméter nagyok)
  • dolgok, amikkel a nagymozgások és a kismozgások is gyakorolhatók – kirakók, kalapálós játékok, olyan játékok, amikkel kisebb részeket kell különböző nyílásokon keresztül egy dobozba dobálni, olyan játékok, amiknek a különböző részeik mind csinálnak valamit (gombokat lehet nyomni, kapcsolókat kapcsolgatni, forgatni, tetőt tenni rá)

Játékok 2 éves gyermekeknek

A kétéves gyermekek nagy irammal tanulják a nyelvet, és a már van némi veszélyérzetük. Bár sok fizikai akadályt tesztelnek (magas helyekről ugrálnak le, másznak, lógnak a kezükkel fogódzkodva, pörögnek forognak, bukfenceznek. Már jól bánnak a kezükkel és az ujjaikkal is, így a kisebb tárgyakkal is szívesen foglalkoznak.

  • problémamegoldó játékok – fakirakók (4-12 darabos kirakók), darabok, amiket össze lehet pattintani, tárgyak, amiket sorba lehet rakni (alak, méret, illat vagy szín szerint), és dolgok, amiken kis akasztók, gombok, vödrök és csattok vannak.
  • dolgok, amikkel utánozni lehet és építeni – építőjátékok, kicsi játékautók, mozdonyok, villamosok, buszok stb., építőkockák, gyermekméretű bútorok, (gyermekkonyha, gyerekszék, játékétel), különböző ruhák (fehér köpeny, kiskötény stb.), játékbabák, homokozó játékok, vizi játékok.
  • dolgok, amikkel alkotni lehet – nagy, nem mérgező kréták, zsírkréták, filcek, nagyobb ecstek, és ujjfestők, nagy papírok rajzhoz és festéthez, színes papírok, kicsiknek készített, nem hegyes és nem éles ollók, rajztábla és kréta, ritmushangszerek
  • dolgok, amiket nézni, hallgatni lehet – képeskönyvek, zene cd, vagy dvd
  • mozgásos játékok – nagyobb és kisebb labdák, amiket rúghatnak, dobhatnak, játékmotor, amivel tolhatja magát, alagút, amin keresztülmászhat, mászókák, kuckók, és kalapálós játékok.

Fotó: 123rf.com

Játékok 3-6 éves gyermekek számára

Az óvodások sokkal hosszabban tudnak figyelni, mint a kisebbek. Általában sokat beszélnek, és sokat kérdeznek. Szeretnek tapasztalatokat gyűjteni mindenféle dologgal, és egyre ügyesebb testi képességeikkel. Szeretnek együt játszani a barátokkal, és egyáltalán nem szeretnek veszteni. Képesek felváltva játszani, megosztani egy játékot 2 vagy több gyerekkel a nagyobbak számára is megy.

  • problémamegoldó játékok – kirakók (12-20+ darabos), építők, amiket egymáshoz lehet pattintani, különféle tárgyak, amiket hosszúság, szélesség, magasság, alak, szín, illat, minőség és más tulajdonság szerint sorba lehet rendezni, műanyag csészék, tálak, tetők, kulcsok, kagylók, kicsi színes tárgyak, elemek
  • dolgok, amikkel építeni és szerepjátszani lehet – sok építőelem, amiből komplex építményeket lehet összerakni, járművek, autók, játékbútorok, építők, ruhák, játékbabák, egyszerű bábszínház, homokozó játékok és vizijátékok
  • dolgok, amikkel alkotni lehet – kicsi és nagy ceruzák, ecstek, kisebb és nagyobb papírok a rajzoláshoz, festéshez, hajtogatáshoz papír, olló, tábla, kréta, gyurma, egyszerű modellezők, ragasztó, rongyok, hangszerek (nem csak ritmus, de más hangot kiadó hangszerek)dolgok, amiket nézni lehet – Képeskönyvek egyre több szöveggel, és jobban  és részletesebben kidolgozott képekkel
  • mozgásos játékok – nagyobb, kisebb labdák, tricikli, bicikli, alagút, mászóka, dömper és más olyan játékok, amivel húzni és szállítani lehet, célbadobós játékok, játék barkácskészlet
  • számítógépes játékok – interaktív játékok, amiket a gyermek megért (képekkel és szóbeli instrukciókat adnak, nem pedig írásbelieket), olyanokat, ahol a gyermek állíthatja be, milyen gyorsan és melyik pályán halad, és a gyermeknek lehetősége van felfedezni sok koncepciót különböző szinteken.
forrás: Bébik.hu