Információk, érdekességek

Nemzetközi növények napja

2023. július 18.

Az első nemzetközi növények napját (Fascination of Plants Day) 2012. május 18-án tartották, mely napon már Magyarországon is számos programot szerveztek.

De miért is fontos ez a nap? És miért is van májusban a természethez kötődő több jeles nap, mint madarak és fák napja, állat- és növényszeretet napja?

A természet – így a növények – nélkül nem tudunk élni. A növények benépesítették bolygónkat, és ezzel lehetővé tették más fajok elterjedését, és azok életben maradását.

Mit köszönhetünk a növényeknek?

Csak két lényeges dolog a sok közül: a fotoszintézis és a biomassza.

– A fotoszintézis egy kémiailag egyszerű folyamat, de az egész élővilág számára az életben maradásunkat biztosítja. Fény hatására, víz jelenlétében a levegőben lévő szén-dioxidból oxigén és cukor termelődik. Az oxigén minden élőlény számára nélkülözhetetlen az élethez.

– A növényi biomassza az állatok és az ember számára is fontos tápanyagforrást jelent.

Növények a gyógyászatban

Az emberek évezredek óta a megfigyeléseik alapján növényekkel gyógyították magukat. Manapság már a növényekből nagyon sok gyógyszerhatóanyagot állítanak elő. Az utóbbi évtizedekben sok olyan gyógyszer és gyógykészítmény jelent meg, amelynek hatóanyaga maga a növényi kivonat vagy növényi eredetű. Csak egy példa közülük, melyet régóta használ a gyógyászat: a máriatövis hatóanyaga a szilimarin, mely a növények maghéjában található vegyületkeverék, legnagyobb mennyiségben (kb. 50%) szilibinint tartalmaz. A készítményt májbetegségek kiegészítő terápiájára használják. Gombamérgezés (gyilkos galóca) esetén tisztított szilibinint alkalmaznak intravénásan. Hatása azon alapul, hogy meggátolja a méreg bejutását a májba. A kezelés mihamarabbi elkezdése a halálozási eseteket akár ötödére is csökkentheti.

Büszkék lehetünk Szász Kálmánra, az erdélyi születésű, majd a múlt század második felében, a Richter gyógyszergyárban dolgozó magyar gyógyszerészre, akinek munkásságához a télizöld meténg és a rózsameténg növények gyógyszerhatóanyagként való kutatása, azok izolálása, majd gyógyszerként való forgalomba kerülésük kapcsolódik. Mindkét növény hatóanyagából előállított gyógyszer ma is forgalomban van. Az egyik gyógyszer gátolja a daganatsejtek osztódását, míg a másik az agyi vérkeringés zavarával járó betegségek kezelésére szolgál.

Sok gyógynövény „csak” teaként fogyasztva számos panaszunkra adhat enyhülést, mint köhögés, emésztési panaszok, felfázás stb.

A természetben élő növények hatása testi-lelki egyensúlyunkra

A növények a természetben körülvéve bennünket egy séta vagy egy túra alkalmával nemcsak testünk izmainak megmozgatására, hanem szépségével lelki gondjaink elsimítására is jó hatással vannak. Megnyugtatóan hat a természet szépségeit csodálni, legyen az csupán „csak” egy virág.

Fotó: unslpash.com

Növények mint használati tárgyak

A növények nemcsak a természetben vesznek körül minket, hanem a belőlük készült termékek, pl. egy íróasztal, ceruza, papír, mindennapi használati tárgyaink. Bánjunk is velük takarékosan!

Mit tehetünk mi a környezetünkben lévő növényekért?

Mi magunk is sokat tehetünk, hogy a növények nagyobb teret kapjanak életünkben, és megszépítsék környezetünket. Ehhez csak egy kis figyelem kell. Ha lakásban élünk, nemcsak ott, de az ablakunkban, balkonládában, vagy erkélyünkre is ültethetünk cserépbe növényeket, akár fűszernövényeket is, amelyek legtöbbször gyógynövények is egyben, és használhatjuk ételeink fűszerezésére. Ételünk is ízletesebb, ha friss, és nem szárított fűszerekkel ízesítjük.

Ha nyáron összegyűjtjük azt a vizet, amit pl. a zöldségek, gyümölcsök mosására használunk, és azzal a házunk előtt lévő fát vagy bokrot mindennap meglocsoljuk, a nagy nyári melegben megóvhatjuk a növényeket a kiszáradástól. Faültetéssel is szépíthetjük környezetünket, és ezzel a gyermekeink, unokáink életét tesszük élhetővé. Vagy a szemétszedési akciókban való részvétellel nemcsak a környezetünket tesszük szebbé, hanem megakadályozzuk, hogy a káros anyagok a földbe kerülve, ott lassan lebomolva elpusztítsák a növényeket.

Huszár Zsoltné

forrás: Patika Magazin