Információk, érdekességek

Reggeli feltöltődés őszi hangulatban

2020. október 25.

Az őszi időszakban, a sokszor borongós reggeleken nehezebben kezdjük a napot, mint nyáridőben. Főként energiánkat hiányoljuk a napkezdéshez, de rendszerint kedélyállapotunk sem kielégítő. Íme 8 módja annak, hogy megbirkózzunk a lassan sötétedő reggelekkel, és jó hangulatban kezdjük a napot. 

Fotó: pixabay.com1. Meditáljunk

A meditáció serkentheti agyfunkciónkat, növelheti energikusságunkat, így többek közt javulhat általa a koncentráló képesség és a munkahelyi hatékonyság. 

Próbáljuk ki a következő testvizsgálat (body scan) meditációt 5-10 percen át: üljünk kényelmesen, és csukjuk be a szemünket. Először figyeljünk a fejtetőnkre, és tudatosan relaxáljunk, lazítsuk el ezt a zónát. A progresszív izomlazítás során haladjunk lefelé, testrészenként. Így következzék az arc, állkapocs, nyak, váll, kar, mellkas, hát, gyomor, láb és lábfej ellazítása. Ha befejeztük, szánjunk még egy percet arra, hogy értékeljük felfrissült elménket és testünket.

2. Mozogjunk 

A testmozgás gyors út a reggeli kábaság feloldásához, a jó közérzetet biztosító endorfin hormonok felszabadításához. De ahhoz is megfelelő módszer hogy „beállítsuk” napi energiaszintünket. Ami a mozgásfajtákat illeti – bármi hasznos lehet. Pl., ha gyalog megyünk a munkahelyre (vagy akár csak az út egy részét tesszük meg gyalog), illetve még ha kitérőt is teszünk zöld területen, fokozottan feltöltődhetünk energiával. A naponta végzett reggeli torna, vagy a kerékpározás (akár a napi rutin részeként, akár hétvégeken) szintén remek lehetőség, jobb általános és mentális egészséget kölcsönöz, csökkenti a stresszt.

3.  Kerüljük a képernyőket

Korán reggel a computerünk, mobiltelefonunk, más digitális, elektronikus eszközeink mellőzése az egyik legfontosabb módja annak, hogy jól induljon a nap. Az ébredés után közvetlenül eltelt időnek ugyanis békét kell hoznia mentálisan. Ezért ilyenkor ne ellenőrizzük a közösségi médiát a laptopunkon, a híreket a telefonunkban vagy az e-maileket, amíg nem kerültünk koncentrált lelkiállapotba.

A fotó illusztráció: pixabay.comA digitális világgal való kapcsolattartás, amikor éppen felébredtünk, inkább reaktív (reflexszerű), mint proaktív (cselekvő, kezdeményező) hatással van ránk. Hiszen azonnal ki vagyunk szolgáltatva annak, ami „bejön” ezekről az eszközökről, de ha időt szánunk érzelmi állapotunk kezelésére a képernyők megnyitása előtt, az hozza meg az irányítást.

4. Csendesítsük el a tépelődés vagy vita hangjait

Ha van kedvezőtlen napkezdés, amely igénybe veszi az energiánkat, az a múltbeli eseményeken való rágódás vagy pl. már a korán reggeli vitatkozás a partnerünkkel, gyerekeinkkel. Időbe telhet, de próbáljunk állandósítani olyan lelkiállapotot, amely ezt elkerülhetővé teszi. Ha sikerül, azután megújult energiával folytathatjuk a napot.

5. Flow-élmény

Reggelente szánjunk 10 percet olyan, lehetőleg kreatív tevékenységre, mely leköt minket (pl. felnőtt kifestő egy oldalának színezése)

Hagyjuk, hogy elménk teljes mértékben elmerüljön az adott tevékenységben, és elveszítse a tér és idő érzését – ez a „flow” (áramlás) néven ismert állapot -, ami energia-összpontosítást, örömteli feltöltődést eredményez. Ez kellemesebbé teszi a napunkat, sőt, munkabírásunkat is növelheti.

6. Az érzés „átkeretezése” 

Ha stresszt érzünk az előttünk álló nap miatt, ne feledjük, hogy ez nem mindig negatív jelenség. Bizonyos stressz hatására elménk jobban összpontosít, ami növelheti a teljesítményt.

Fotó: gettyimages.comIsmerjük fel, hogy nem lehet ellenőrizni, mennyi stressz várható, de azt irányíthatjuk, miként reagálunk rá. Amikor az elkövetkező napra gondolunk, az elménk az egyik gondolatról a legrosszabb eshetőségre „ugorhat át”. De valahányszor negatív érzésünk támad, gyakoroljuk a váltást (ez az érzés „átkeretezése”, átváltoztatása).

Ha pl. azt érezzük, hogy az átlagosnál sokkal több intézendőnk lesz aznap a munkahelyen, és nem tudunk vele megbirkózni, változtassunk gondolatunkon pozitív irányban, értelmezzük újra. Mondjuk el pl. magunkban: „nagyon sok e-mailt kapok ma – feldolgozom, amennyi csak tőlem telik, képes vagyok végezni a mai munkával.”

7. Érezzünk hálát

A hála pozitív energiát adhat azzal, hogy segít elménket elfordítani a töprengéstől. Pl. ahelyett, hogy a reggeli tea készítése közben idegesen tépelődnénk bizonyos, aznap ránk váró feladatokkal kapcsolatban, álljunk meg, és próbáljunk három olyan dologra, amiért hálásak vagyunk. Lehet az pl., hogy az egészségünkkel nincs baj, szép otthonunk, vagy akár finom tea vár ránk…

Másik megoldás lehet a pozitív szándék. hogy gondolkozzunk el azon, mi tenné kellemesebbé az adott napot.

8.  Végezzünk légzőgyakorlatot 

Ha nyugtalannak érezzük magunkat, a lélegzetünk rövidebbé és felületesebbé válhat, a mellkasból fakadóan. Amennyiben ez szokásosunkká válik, elveszíthetjük a mély lélegzés képességét, ami energiahiányhoz vezethet. Megfelelő (pl. hasi légzést előtérbe helyező) légzőgyakorlatokkal kezdve a napot, „átállíthatjuk” magunkat egy helyes, egészséges légzési mintára, és feltölthetjük testünket energiával egy adott időszakra…

forrás: Patika Magazin