Információk, érdekességek

Sáfrány, mint afrodiziákum és a legdrágább fűszer

2023. augusztus 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vágykeltő hatását az ókor óta számon tartják, de mitől olyan drága ez a fűszer?  

A sáfrány története

Keleten már régóta használatos növény mint fűszer, gyógyszer és színező anyag. Az ókori Egyiptomban a gazdagságot, jómódom jelképezte. Vágykeltő hatását már az ókori görögök is felfedezték! Úgy gondolták,hogy a fokozza a fiatal férfiak nemi vágyát és a nők érzékiségét is növeli. Pszichoaktív anyagokat tartalmaz, ezért úgy gondolták, hogy fogyasztásával különleges orgazmusélményt érhetnek el.
Hazánkban a második világháború után fedezték fel újra, de Spanyolországban, Dél Franciaországban már régóta nagy mennyiségben termesztik. Az igazi sáfrány napjainkban is nagyon értékes, hiszen 1 kg por alakú fűszer előállításához 150 000 bibe szükséges.

Élettani hatása

A sáfrány jótékony hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Görcsoldó hatása ismeretes és a köhögésnek is jó ellenszere.

Így neveld a sáfrányodat

Ablakpárkányon is nevelhető balkonládában ez az évelő növény, gumóit ősszel vagy tavasszal kell elültetni. Beéri kevés fénnyel és jól tűri a hideget is. Nagyon látványos növény fejlődik majd ki belőle, amelynek bibéit ősszel kell leszedni. Mivel érzékeny a fényre, szüretelés után sötét üvegben tartsuk őket!

Sáfrány a gasztronómiában

Nagyon jól használható leveseknél, de csodálatos színt kölcsönöz a rizsételeknek, süteményeknek, mártásoknak. Alkoholban jól oldódik, így házilag készíthetünk belőle kiváló ételfestéket. Ezen kívül halakat és sovány húsokat is fűszerezhetünk vele!

Tipp:
Tégy egy kevés sáfrányt a húslevesbe, csodálatos sárga színe lesz tőle!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu