Információk, érdekességek

Sose piszkáljuk a kisgyermekek fülét!

2020. augusztus 02.

Fotó: gettyimages.com

A fül tisztán tartására a legfontosabb szabály: A kevesebb néha több. Azaz a fül olyan öntisztító mechanizmusokkal rendelkezik, amikbe jobb nem beleavatkozni.  Bármennyire is szeretné az anyuka tisztán tartani a csecsemője, kisgyermeke minden porcikáját, beleértve a fülét is, mégis jobb ez utóbbit békén hagynia.

A hallójáratban található különféle mirigyek egy speciális váladékot, ún. fülzsírt (latin szóval: cerumen) termelnek. A fülzsír magához köti a fülbe bejutott porszemcséket, koszrészecskéket és szőrszálacskákat, és az így keletkezett sárgás vagy barnás viaszos, zsírszerű anyag a fülből kifelé áramlik, azaz természetes módon történik meg a fülbe jutott szennyeződések eltávolítása. A hallójárat önmagát tisztítja, nem igényel extra tisztogatást, netán rendszeres mosást.

Ha valaki a kísértésnek engedve fültisztító pálcikával vagy gyufára tekert vattával a fül belsejét piszkálni kezdi, általában ront a helyzeten, mert:

1. a hallójáratba dugott vattás pálcikával – ahelyett, hogy eltávolítaná, – még beljebb, még mélyebbre nyomja a fülzsírt a fülben, és a váladék a külső fül és a középfül határán lévő dobhártyánál halmozódik fel. Ha a felgyülemlett fülzsír mennyisége nagy, akkor dugószerű képződmény alakul ki a dobhártyánál, ami a hallást is jelentősen ronthatja. Ezt a fülzsírdugót már házilag nem lehet eltávolítani, és jobb nem is próbálkozni vele! A bekövetkezett átmeneti halláskárosodás megszüntetésére a gyermekorvost kell felkeresni, aki szakszerűen eltávolítja a fülzsírdugót.

2.  az izgő-mozgó csecsemők és kisgyermekek fülében való piszkálgatás a dobhártya sérüléséhez vezethet. Bármennyire is óvatos az anyuka, a gyermek egy hirtelen mozdulata miatt túl mélyre szaladhat a tisztító pálcika, és a dobhártyán szakadást okozhat, lyukat képezhet. A fül ily módon történő nem szándékos „felszúrása” fájdalmas és fülvérzéssel jár; ebben az esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

3. a fültisztító pálcika nem csak a dobhártyát sértheti fel, de a hallójárat hámrétegében is karcolásokat, mikrosérüléseket okozhat. Ezek, a szemmel sokszor nem is látható sérülések bejutási kaput jelentenek a kórokozó baktériumok és gombák számára, és külsőfül gyulladáshoz vezethetnek.

4. a fülzsír rendszeres eltávolítása a fül kórokozókkal szembeni védelmét csökkenti, ugyanis a fülzsírban „természetes antibiotikumok”, baktériumellenes hatású enzimek és zsírsavak találhatók.

Hogyan kell helyesen tisztán tartani a fület?

  • elegendő fürdetések alkalmával a fülkagylót, valamint annak a kanyarulatait langyos-meleg vízzel (esetleg bőrbarát babafürdetőt tartalmazó langyos-meleg vízzel) letörölve tisztítani, a kézzel elérhető részeket gyengéden áttörölni
  • rendszeresen le kell törölni nedves pamut ronggyal vagy egyszer használatos baba törlőkendővel a fül mögötti területet, a fül tövénél
  • fürdetés után törölközővel szárazra kell törölni a fülkagylót és a fülcimpát, illetve a fül mögötti területet is
  • alkoholos vagy egyéb fertőtlenítő hatású szerekkel nem szabad a fület tisztítani, mert az a bőr kiszáradásához és intenzív hámláshoz vezethet
  • ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba
  • ha szemmel láthatóan sok a fülzsír a fülben, esetleg az megkeményedett, javasolt a gyermekorvos felkeresése
  • a felnőtteknek készült fülcseppekkel, fülspray-ékkel nem szabad a kisgyermekeket „kezelni”

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu