Információk, érdekességek

Tavaszi energiatréning 7 lépcsőben

2020. március 17.

Tavasszal a rohanás, stressz, az időjárás viszontagságai és erős változásai gyakran lehangolttá, fáradttá tehetnek, noha az év legszebb szakában járunk, s vágyunk a pezsgésre, eredményekre, kikapcsolódásra. Hogyan töltődhetünk fel energiával, miként válhatunk lelkessé, motiválttá és érhetjük el a külső ragyogással párosuló belső lelki egyensúlyt? Az Ájurvéda, az élet ősi, indiai tudománya több ezer éve bevált receptet ajánl!  

Kép: Rakel S.I./ Pixabay 1. Óvd a lélek templomát
A védikus írások a test és szellem kapcsolatát úgy írják le, mint a ruha és a vendég kapcsolatát. A test pusztán egy öltözet, egy ruhadarab, amelyben a lélek vendégként van jelen. Mind a testre, mind pszichés állapotunkra célszerű vigyázni. A test számára ezt megadhatjuk, hogyha egészséges, tápláló, finom ételeket fogyasztunk, a lélek számára a szellemi útkeresés, a vallásos-lelki folyamatok jelentenek táplálékot. Jó esetben a két tényező harmonikusan együttműködik egymással. Ezt segíthetjük korai fekvéssel, hajnali keléssel és napi meditáció beiktatásával.

2. Tudatos táplálás
Az Írások a főzés gyakorlati tudnivalóin túl említést tesznek a táplálkozás magasabb rendű funkciójáról is, arról, hogy az miként befolyásolja a gondolkodásmódot és tudatállapotot. A megfelelő táplálást csak a tiszta, egészséges ételek jelentik, más módon, ún. minőségi éhezés alakulhat ki. Az Ájurvéda a különböző diétákat is egyéni alkat szerinti étkezésként, rövid böjtként javasolja, helyteleníti viszont a koplalást. A zsír, cukor vagy fehérje néhány napos elhagyása az alakra is jó hatással van.


3. A főzés, mint lelki gyakorlat
Az étkek akkor teljesek, ha nem csak a testnek adnak életerőt, hanem a léleknek is. Ehhez az szükséges, hogy a főzés eredményén túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánljuk. A megszentelt ételek a lelket is táplálják. Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is. Az alapanyagok esetében döntő fontosságú, hogy megszerzésük ne járjon erőszakkal, állatok elpusztításával. Ez biztosítja, hogy az ételek nem csak a testi egészségre vannak kedvező hatással, hanem az ember lelki békéjét is elősegítik. A természet finomabb törvényszerűségeinek az értelmében a szakács tudata hatással van a készülő ételre - jó és rossz gondolatok szinte "belefőnek" az ennivalóba.

4. Nyugodt étkezés, pozitív körülmények
Az étkezés családi, társadalmi esemény. A közös étkezések alkalmával közelebb kerülünk egymáshoz, az étkezés során így a szeretet, az együttlét öröme is táplál. A szellemi harmónia összefügg a testi tápláltsággal. Mind a felesleges, de üres kalóriák, mind az éhezés megnehezítik szervezetünk dolgát – veszíthetünk életerőnkből. A megfelelő szellemi frissességhez, tudatos, konstruktív életvezetéshez a test táplálása szükséges. A védikus kultúrában a konyhaművészet elválaszthatatlan az egészségmegőrzés folyamatától. Ha valamilyen betegség vagy probléma adódik, akkor azért a helytelen étkezést hibáztatják. A gyógyulásban az ételed legyen az orvosságod! - tartja az Ájurvéda.

5. Mérgektől az orvosságig
A friss, tiszta alapanyagból készültek, amelyek táplálók, ízletesek és erősítik a gyomor tüzét. Ilyenek a tejtermékek, olajos magvak, növényi zsiradékok, gyümölcsök, zöldségek és legfőbbképp a gabonák. Kerülni kell a nehezen emészthető, tisztátalan ételeket, a húst vagy a gombát, mert ezek szó szerint lefárasztják szervezetünket. Érdemes ezek helyett tejtermékből származó állati fehérjét, nővényi fehérjét (hüvelyesek) gabonát és rostanyagot, nap által érlelt élelmiszereket fogyasztanunk, mert ezek felélénkítik, felpörgetik szervezetünk energiaszintjét.

6. Ízek, színek a tányéron
A megfelelő étel tartalmazza mind a hatféle ízt (édes: sütemények, sós: levesek, csemegék, savanyú: krémek, zöldségek, fanyar. Gyümölcsök, fűszerek, keserű: lepkeszegmag, csípős: chilis, borsos mártások) és a színek mindegyikét (fehér, sárga, piros, zöld, barna, stb.). Az emésztési problémák akkor jönnek létre, ha felborul a gyomor tüzének egyensúlya. Az Agni tüzének helyreállítására ilyenkor rövid, fél napos vízböjtöt vagy néhány napos kímélő diétát kell beiktatni, puffasztott gabonát és írót szabad csak fogyasztani.

7. Fűszerekkel a fáradtság ellen
Fontos, hogy az ételek mellett a fűszerek élettani hatásaival is számoljunk. Az indiai konyhaművészetben a fűszerezésnek külön, sajátos hagyománya van.

A 6 leggyakrabban használt indiai fűszer:

  • Koriander: nyers változatában kevésbé erőteljes az íze, enyhíti a bélproblémákat, és emésztésjavító.
  • Mustármag: tisztítja a beleket, zsírégető.
  • Lepkeszegmag (görögszéna): étvágygerjesztő, gyomornyugtató, erősíti a legyengült szervezetet. Tejkiválasztást fokozó hatása is ismert.
  • Kurkuma: A fűszerek aranya, amely energetizál, vért tisztít, serkenti a máj és az epe működését, hajlékonnyá teszi az izületeket, és gyulladásgátló.
  • Gyömbér: széleskörűen felhasználható, szíverősítő, csökkenti a koleszterin szintet, hatékony megfázás ellen, immunrendszer erősítő.
  • Kardamom: étvágyjavító, görcsoldó, javítja az emlékezést, a szív és az agy erősítője, és oldja a nyákot az arcüregben.
forrás: Harmonet.hu