Információk, érdekességek

Téli, borús hangulat? Az orbáncfű segít!

2019. december 22.

Fotó: 123rf.com

Sokan keresik a természetes megoldásokat különböző egészségügyi problémáikra. A gyógynövények tárháza kimeríthetetlen.

Félelem és félelem között különbség lehet. Mindenkinek lehetnek félelmei, ez teljesen természetes. Sőt, jobb félni, mint megijedni, mondja a közmondás, nagyon helyesen. Hisz a félelemérzet adott esetben segít felismerni és elkerülni a veszélyeket. Személyes problémák, betegség miatt, vagy akár szezonálisan bárkinél kialakulhat levertség, lehangoltság. Gond akkor van, ha

• mindez látszólagos ok nélkül történik
• és elhúzódó, tartós „hullámvölgybe” kerül valaki.

Tenni kell ellene, de mit?

A természet most is a segítségünkre siet. A 2000 éve ismert gyógynövény, az orbáncfű lehet erre a megoldás. A szárazabb kaszálókon, bokros helyeken megtalálható évelő növény élénk sárga virágjaival hívja fel a figyelmünket.

A virágzó szár felső 20–30 cm-es része az értékes, ebből vonják ki a hatóanyagot. A gyógyászatban epehólyag-bántalmakban vagy gyomorfekély kezelésére használják, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebekre.

Mára már a gyógyszeripar egyik legintenzívebben vizsgált gyógynövénye, mivel megállapították jótékony hatását a levert lelkiállapotú, szorongó, nyomott hangulatú, depressziós betegeknél.

Természetes összetevői pozitív hatásúak a szerotoninszintre és ezáltal hangulatunkra.
• Segít leküzdeni az enyhe depressziót, és annak tüneteit (lehangoltság, szorongás, motivációvesztés, ideges nyugtalanság).
• Segít visszaszerezni az életörömöt – különösen az őszi és téli hónapokban.
• A depressziós hangulat elleni – bizonyított – hatékonysága miatt 2015-ben az év gyógynövényévé választották. Az orbáncfűkivonatok fokozatosan, csak néhány hetes kezelés után hatnak. Csak megfelelő minőségű terméket szabad alkalmazni, azt is az előírt adagban. Ilyen készítmények gyógyszertárban kaphatók.

forrás: Patika Magazin.hu