Információk, érdekességek

Úgy izzad a lábam...

2023. május 21.

Ki gondolta volna, hogy akár 20 000 lépést is megteszünk naponta? Pedig egyes felmérések ezt mutatják. Nem csoda hát, ha sokunknak jelent problémát a kisebb-nagyobb mértékű lábizzadás, különösen meleg időben. 

Fotó: 123rf.comA lábizzadás nem csak időjárásfüggő, hanem a fizikai aktivitás vagy a lábbeli hordási ideje is befolyásolja. Íme néhány jó tanács ahhoz, hogy miként előzzük meg, enyhítsük vagy szüntessük meg ezt a fajta izzadást.

Törekedjünk a tökéletes higiéniára!

Ez a követelmény természetesnek tűnik, de nem mindig gondolunk rá pl. zuhanyozás, fürdés közben. Egyik fő szabály: külön figyelni rá, hogy mindegyik lábujj között jól beszappanozzuk a bőrt. A másik fontos teendő: a zuhanyozás vagy a fürdőzés befejeztével gondosan, egyenként meg kell törölni a lábujjakat, mielőtt zoknit, harisnyát, illetve cipőt húznánk. Ennek oka, hogy a legkisebb nedvesség is kedvez a baktériumok terjedésének, így a kellemetlen lábszag megjelenésének.

Megfelelő cipőt válasszunk! 

Régi tapasztalat, hogy cipőn spórolni nem lehet! Részesítsük előnyben a bőrcipőket, melyek jobban szellőznek, mint az olcsóbb, műbőrből készült lábbelik. És amint az időjárás engedi, vagy ha egész nap zárt helyen tartózkodunk, lehetőleg nyitott fazonú cipőt viseljünk. Amikor pedig beköszönt a csizmaviselés szezonja, és gyakran csapadékos is az időjárás, a nedvesség esetleges beszivárgása miatt biztosítsuk lábunk szárazságát azzal, hogy gyapjúzoknit húzunk a lábbelibe. A pamuthoz hasonlóan a gyapjú természetes szálainak köszönhetően szabályozza, illetve megakadályozza az izzadást is, ha pl. egész nap hordjuk a csizmánkat, és befülled, beleizzad a lábunk. Egy másik fontos szabály, hogy ne hordjuk ugyanazt a lábbelit egymás követő napokon, hanem váltogassuk az időjárásnak megfelelő „cipőkészletünkből” nap mint nap.

Használjunk speciális lábdezodort!

Ajánlott a könnyű, friss illatú lábdezodor használata, melynek természetes, növényi hatóanyagai gátolják a nagyfokú izzadást, megszüntetik a kellemetlen lábszagot. Összetevője lehet kamillakivonat, D-panthenol-provitamin, regeneráló allantoin, teafa- vagy eukaliptusz-illóolaj, mentol (ez utóbbiak hozzájárulnak a fokozott bőrhigiéniához is). Léteznek pordezodorok is, melyek hatékonyabbak, hosszabban megőrzik a lábbőr szárazságát, izzadtságmentességét, mintha egyszerűen bepúderoznánk a lábunkat.

Hordjunk szagtalanító talpbetétet!

A kétrétegű szagtalanító talpbetét rendkívül hasznos lehet azoknak, akiknek átlagon felüli mértékben izzad a lába – de közepes fokú izzadás esetén is hordhatjuk. Az ilyen típusú talpbetét felső rétege antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a kellemetlen lábszagot, a második, aktív szénréteg pedig beszívja a nedvességet, míg mindkét réteg fertőtlenít. Válasszunk olyan fajtát, mely a talpon lévő rajz alapján méretre vágható. Sokkal kényelmetlenebb viselni ugyanis azokat a készre vágott talpbetéteket, melyek két, egymást követő lábméretre is alkalmasak.

 Mit tegyünk sportolás közben?

Mindig olyan cipőt válasszunk, mely sporttevékenységünknek megfelelő. A dzsoggingolók inkább könnyű anyagból készült sportcipőt hordjanak, hogy ezáltal csökkentsék a lábizzadást. A lyukacsos modellek különösen ajánlottak, függetlenül a sportolási körülményektől, mivel hagyják szellőzni a lábat. A sportcipő kiválasztásakor természetesen hagyatkozhatunk a cipőboltban feltüntetett rendeltetés szerinti megkülönböztetésre (futás, gyaloglás, teniszezés stb.) Viszont a sportcipőben tanácsos dezodort alkalmaznunk a baktériumok elterjedésének megakadályozása céljából, hiszen mindenfajta mozgás, fizikai aktivitás közben lábunk fokozottabban izzad. Az egyéb cipőkhöz is ajánlott egyes sprékkel pedig – a bennük lévő különleges gyógynövénykivonatok hatásának köszönhetően – az izzadásgátlás mellett a gombásodást is megelőzhetjük.

forrás: Patika Magazin