Információk, érdekességek

Varázslatos európai hétvégi úticélok a hideg évszakokra

2023. november 10.

Az év legszínesebb időszaka a legideálisabb arra, hogy meglátogassuk Közép-Európa kisebb történelmi városait. Ezek a hónapok kellemes időjárást nyújtanak a városnézéshez, a megfizethető őszi-téli kiruccanások csodájával fűszerezve, Budapesttől Berlinig. A környező országok kisvárosai tele vannak történelemmel, kultúrával és pazar látványosságokkal, amelyek felfedezése az egész család számára élvezetes hétvégi programot nyújthat. A következőkben megismerkedünk négy ilyen várossal: Bad Schandau, Liberec, Brno és Drezda.  

Brno - A nyugodtabb Prága

Brno (Brünn) egy hamisítatlan cseh nagyváros, ám mégsem annyira turistáktól nyüzsgő, mint Prága. Viszont tele van izgalmas sztorikkal és különleges kultúrával. A városban található a híres brnoi vár, amely már a középkor óta őrzi a várost. A várban múzeumok is találhatók, amelyek meglátogatásával megismerkedhetünk a régió történelmével hagyatékaival.

A hideg hónapokban a látogatók számára ajánlott egy sétát tenni a brünni óvárosban, ahol számos különleges hangulatú kávézó, étterem és kocsma is található. Azoknak, akik érdeklődnek a művészet és a kultúra iránt, a Moravska Galéria és a Janáček Ház is fontos állomás lehet. Budapestről már 4:15 óra utazással elérhető a város, így tökéletes célpont egy hétvégi kiruccanásra.

Bad Schandau – A természet ölelésében

Bad Schandau egy gyönyörű kisváros, amely a cseh határ mentén, a Szász-Svájci Nemzeti Park mellett helyezkedik el. Ez a hely tökéletes választás azoknak, akik a természet közelségében szeretnének kikapcsolódni. Történelme messzire nyúlik vissza, a város már a 18. században is ismert volt gyógyító hatású termálvíz forrásának köszönhetően. Ezt a mai napig élvezhetjük az itt található Toskana-Therme Spa exkluzív fürdőben, amely izgalmakkal teli helyként szolgál, ha elmenülnénk valahova a hideg elől.

Szász Svájc leglátványosabb sziklaképződménye, a Schrammsteine is könnyen megközelíthető a városból, és a kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik természetközeli aktív kikapcsolódásra vágynak, hiszen itt lehetőségük van túrázásra és hegymászásra is.

Liberec - Szórakozás az egész családnak

Csehország hatodik legnagyobb városa a cseh Manchesternek is nevezett Liberec nagyszerű célpont akkor is, ha egy könnyű városi sétára vágyunk, de akkor is ha szórakozni szeretnénk. Hiszen a város főbb látványosságai közé főleg történelmi épületek tatoznak, mint a neoreneszánsz városháza és Valdštejn-félfából épült házak.

Ezeken túl megtalálható a városban a legrégebben nyílt cseh állatkert, illetve a Babylon központ is. Utóbbiban vízi parkot, vidámparkot és Európa legnagyobb tükörlabirintusát is megtalálhatjuk, így itt az egész családnak lehetősége nyílik a kikapcsolódásra. A város tetején elhelyezkedő Jested-toronyban pedig a város panorámája mellett fogyaszthatjuk el ebédünket vagy vacsoránkat, vagy akár az éjszakát is eltölthetjük itt, hiszen egy 4 csillagos szálloda is található a különleges, domboldalra épült komplexumban.

 

Drezda – A művészet és a történelem városa

Drezda (Dresden), a németországi Szászország fővárosa, egy másik olyan hely, amely megéri, hogy a felfedezésére szánjunk egy hétvégét. A város híres a gyönyörű barokk építészeti remekműveiről, mint például a Drezdai Székesegyház és a Zwinger Palota.

Hideg időben a múzeumok a legjobb helyek a melegedésre, és Drezda számos kiemelkedő művészeti és történelmi múzeummal áll rendelkezésünkre. Az Alte Meister Galerie világhírű műalkotások gyűjteményével büszkélkedik, míg a Drezdai Kereskedelmi Múzeum érdekes betekintést nyújt a város kereskedelmi történetébe.

Ezek a kisvárosok mindössze néhány órányi utazásra vannak Budapesttől, és a hideg évszakokban kiváló célpontok lehetnek egy emlékezetes hétvégi kiránduláshoz. Rendkívül könnyen elérhetőek nem csak autóval, hanem kényelmes és költséghatékony módon is a Budapest és Berlin között közlekedő Flixbus járatokkal már 9599 Ft-tól. A buszokon elérhető Wi-Fi segítségével még út közben, az utolsó pillanatban is pontosíthatjuk a végső úti célunkat. Ezek a városok mind felfedezésre várnak, ismerje meg történelmüket és élvezze az általuk nyújtott különleges látványosságokat!

forrás: Harmonet.hu