Információk, érdekességek

Magától hívja az orvost az életmentõ EKG

2008. május 29.

Szívroham esetén megmentheti a beteg életét egy új, telefonáló EKG-készülék.

 

A beteg mellkasára helyezett mûszer mobiltelefonon továbbítja az EKG-felvételt a kórház sürgõsségi osztályára.


Vizelettartási problémák

2008. május 29.

Csökkentse az inkontinencia kockázatát!

 

A nõket lényegesen gyakrabban érinti a vizelési inkontinencia - de vajon egyeseket miért jobban, mint másokat? E tekintetben melyek a legveszélyesebb életszakaszok, és milyen kiváltó okokat ismerünk? Mennyire örökletes a probléma? Fedezzük fel a fõ kockázati tényezõket az életünkben, és azt is, mit tehetünk elkerülésük érdekében!


SM, az ezerarcú betegség

2008. május 27.

Magyarországon évente 300-500 új SM beteget diagnosztizálnak.

 

A május 23-24-én Dobogókõn megrendezett Sclerosis Multiplex (SM) Napok központi kérdése a betegség korai kezelésének lehetõsége volt. Egy nemrégiben lezárult, 10 éven keresztül folytatott nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy a betegség kialakulásának elsõ stádiumában, az úgy nevezett CIS-ben (clinically isolated syndrome) elkezdett kezelés lassítja az SM elõrehaladását, mellyel akár éveket is nyerhetnek a betegek.


Allergizált magzatok

2008. május 27.

A terhesség alatt az anyát ért stressz miatt a gyermek esendõbb lehet a különbözõ allergiás megbetegedésekkel, így az asztmával szemben.

 

Errõl a Harvard Egyetem kutatói számoltak be az Amerikai Mellkasi Megbetegedések Társaságának kongresszusán Torontóban.


Hasfájás

2008. május 26.

Mitõl fájhat a hasunk?

 

Elöljáróban el kell mondanunk, hogy az átlagember hajlamos a has bármely pontján jelentkezõ fájdalom esetén "gyomorfájásról" panaszkodni. Elõször tehát azt kell kideríteni, hogy valóban gyomorpanaszról van-e szó. A gyomorfájás a has felsõ részén, a középvonalban, közvetlenül a szegycsont alatt (epigasztriumban) jelentkezik. Oka leggyakrabban a gyomor vagy a nyombél valamilyen megbetegedése. A fokozott gyomorsavtermelés kellemetlen égõ érzést okozhat, ami a nyelõcsövön keresztül egészen a torokig terjedhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...391392393...450