Információk, érdekességek

Életmódváltás

2007. október 22.

A középkorúak között fokozottan jelentkezõ szívproblémák megelõzését soha sem késõ elkezdenünk. 4 változtatással akkor is pozitív hatást érhetünk el, ha újoncoknak számítunk az egészséges életmód követõinek egyre népesebb csapatában.

Mit várhatunk a reformtól?

2007. október 21.

Az elmúlt napok fejleményei alapján úgy tûnik, mintha nyugvópontra jutott volna a koalíciós pártok közötti vita az egészségbiztosítás reformjáról. A biztosítók közötti területi megosztásról szóló megállapodás sikerére építve az Egészségügyi Minisztérium meg is jelentette a koncepciót, amelynek alapján valószínûleg majd elkészül a törvénytervezet.

Babavárás - tudatos tervezés után

2007. október 20.

BabavárásA terhességek jelentõs része nem elõre tervezett idõpontban jön létre.

 

Manapság azonban a házaspárok egyre nagyobb hányada szeretné tudatosan megtervezni a gyermekvállalás idõpontját. Ennek egy fontos momentumát jelenti például a peteérés idõpontjának ismerete...


A klónozás - Hogyan történik és milyen kérdéseket vet fel ez az eljárás?

2007. október 17.

KlónozásA klónozás az az eljárás, amikor ugyanazon egyed sejtjeibõl létrehozunk egy új egyedet. Napjainkban ez egy teljes kromoszómaállománnyal rendelkezõ szöveti sejtbõl történhet.

 

Emberek esetében egy sejt 46 kromoszómát tartalmaz, ebbõl 44 a sejti-szöveti, azaz szomatikus, 2 kromoszóma pedig a nemet hordozza (X a nõi, Y a férfi). A kromoszómák kettõs spirál alakú, életfontosságú fehérjeláncok. Több százezer gént tartalmaznak. A gének az örökítõ tulajdonságok hordozói.


Amit a gyomorsavról tudni kell - savhiány és savtúltengés

2007. október 16.

GyomorA gyomornedv sósavból és emésztõenzimekbõl tevõdik össze. A sósav az emésztés nélkülözhetetlen eleme, de ezen kívül fontos szerepet játszik a szájon keresztül a tápcsatornába kerülõ kórokozók elleni védekezésben is. Talán még ennél is fontosabb, hogy a sósav részt vesz az egész gyomor-bél rendszer mûködésének a szabályozásában. Többek között a hasnyálmirigy, az epeelválasztás és a vékonybél mûködését befolyásolja közvetett módon.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...413414415...450