Információk, érdekességek

Napfogyatkozás 2006. március 29-én

2006. március 28.

Aligha létezik lenyűgözőbb természeti jelenség a teljes napfogyatkozásnál. Március 29-én ismét teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető a közeli Törökországból, ahová számos magyar expedíció fog indulni.

 

Hazánkból a jelenség csak részleges lesz, azonban az 56-64%-ban megfogyatkozott Nap látványa is rendkívül érdekes. Hírportálunkon mind a hazai, mind a törökországi, mind pedig az egyiptomi megfigyelésekről be fogunk számolni.


A gesztikulálás segít a matektanulásnál

2006. március 26.

A szóbeli közlést kiegészítő, nem csak illusztráló kézmozdulatok hatására a gyerekek könnyebben megértik az összetett matematikai problémákat - jöttek rá amerikai tudósok.


Susan Goldin-Meadow (University of Chicago, US) azt figyelte meg, hogy a gyerekek ösztönösen utánozzák tanáraik kézmozdulatát, és a legjobban utánzók tanulnak a legjobban. A kutató javasolja, hogy hagyják gesztikulálni a gyerekeket. Goldin-Meadow munkatársaival 160 nyolc-tíz éves gyereknek adott matematikai feladatokat. Egyeseknek csak szóban magyarázták el a példát, másoknak közben mutogattak is. Ez utóbbiaknál a gesztikuláció hol csak lemásolta az elmondottakat, hol kiegészítette a szóbeli útmutatást.


Van-e a motorosoknak merevedési zavaruk?

2006. március 18.

A motorosokat világszerte a férfiasság szimbólumának tartják. Japán kutatók annak jártak utána, hogy a motorosok az ágyban is szuper teljesítményre képesek-e, azaz lehet-e valamilyen hatása a motorkerékpározásnak a férfiasságra.

 

234 rendszeresen motorozó férfit vizsgáltak meg, és tették fel nekik a merevedési zavar gyors felismerésére szolgáló 5 kérdésből álló tesztet (IIEF5). A megkérdezett motorosok 69%-a (161 fő) válaszolt a kérdésekre. A vizsgálat kontrollcsoportját 752 egészséges nem motorozó férfi alkotta, közülük 496-an (66%) válaszoltak a kérdőívre.


Kincsünk az egészségünk

2006. március 18.

Rohanó világunkban sokszor egymásra sem tudunk figyelni, nemhogy sajt magunkra. Pedig egészségünknél nincs nagyobb értékünk és legjobb, amit tehetünk az, hogy néha megállunk és foglakozunk vele amíg nem késő.

A másnaposság okai

2006. március 15.

Fejfájás, kiszáradt száj, émelygés, hányinger – mindezek a túlzott alkoholfogyasztás következményei is lehetnek.
Tudjuk-e például, mitől van a rossz közérzet vagy az a furcsa lehelet, amely másnap (vagy a rendszeres ivóknál mindennap) jelentkezik? Ennek oka az acetaldehid nevű vegyi anyag, amely eredetileg harmincszor mérgezőbb, mint az alkohol. Szervezetünkben persze nem ilyen veszélyes formában keletkezik: emésztőrendszerünk – összetett folyamatok során – átalakítja az alkoholt, amelyből utána acetát lesz. Ez ugyan szintén további átalakuláson megy át, de az „acetátos leheletet” emiatt érezzük.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...457458459...460