Információk, érdekességek

Helytelen fogápolás növeli a szívinfarktus kockázatát?

2009. október 11.

Hazánkban évente megközelítõleg ötvenezren halnak meg elhízás, magasvérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint elõidézte szívinfarktusban.

 

 

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is nagy mértékben növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.


Gyermekkortól fontos a szemészeti szûrés

2009. szeptember 20.

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Számos eltérés akkor kezelhetõ a legjobban, ha nagyon pici korban észreveszik.

 

 

Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a kisdiák nem lát jól, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán jönnek rá, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állnak. Holott ma már csecsemõkortól ajánlott megjelenni szemészeti szûrõvizsgálaton, ahol nem csak a távol- vagy a közellátási nehézségekre derülhet fény. Számos eltérés pedig csak akkor kezelhetõ, ha a lehetõ legkisebb korban felfedezik.


Atlétaláb és napgomba? Mit jelentenek ezek?

2009. augusztus 09.

A strandolás szezonjában különösen gyakori a gombás fertõzések megjelenése.

 

 

Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetû panasza, ezen belül a körömágyon megjelenõ fertõzés elterjedése 15-50 százalékos. Vagyis nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán, aminek a kezelése nem mindig egyszerû. Ráadásul az elhanyagolt betegség súlyos szövõdményekhez is vezethet – tudtuk meg dr. Kalas Dianától, az Oxygen Medical bõrgyógyászától.


Koraszülés diagnózis nyálból?

2009. július 29.

Egyszerû nyálteszttel ki lehetne deríteni, hogy a várandós nõk közül kik fognak idejekorán életet adni csecsemõjüknek.

 

 

Ha pedig erre idõben fény derül, akkor szteroidokkal elõ lehetne segíteni a baba tüdejének fejlõdését, megelõzve sérültségek létrejöttét, illetve a magzat halálát.


Az alkohol a nõk visszereinek is jót tesz

2009. július 21.

Ritkábban szenvedtek visszérgyulladástól az alkoholt rendszeresne fogyasztó amerikai nõk.

 

 

Iowa államban 40 ezer nõ két évtizedes vizsgálata járt ezzel az érdekes és sokak számára bíztató eredménnyel, amelyet az American Heart Journal közölt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...129130131...161