Információk, érdekességek

Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál

2009. március 19.

Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné.

 

 

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentõsen csökkenne, kiváltképp az afroamerikaiak körében, akik között különösen gyakori a magas vérnyomás és a sóérzékenység. Az errõl szóló elõadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.


A mellrákot gyerekkorban kellene megelõzni

2009. március 18.

Összefüggést találtak a fiatal lányok elhízása és mozgásszegény életmódja, valamint a mellrák kockázata között.

 

Étrendjük és a mozgással töltött idõ összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával fiatal lányoknál - közli egy tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása. Születésüktõl 13 éves korukig 1146 lány egészségét követette tanulmányában Jaak Janssens, az Európai Rákmegelõzési Szervezet elnökének vezetésével egy kutatócsoport. A belgiumi székhelyû szervezet a gyerekkori táplálkozási szokásokat, az életmódot, valamint a környezeti tényezõket vizsgálta, és kapcsolatot keresett a korai mellrák kialakulásának kockázatával.


Alzheimer-kór kockázat és ivóvíz

2009. március 09.

A nagyobb napi alumíniumbevitel több mint kétszeresére emelte az elbutulás kockázatát.

 

 

Az ivóvíz nagyobb alumíniumtartalma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát fogyasztóinál, míg magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt - közölték francia kutatók. Virginie Rondeau és kutatócsoportja tizenöt éven át követte idõs emberek egészségi állapotát, miközben ivóvizük összetevõit is elemezték. Ha az alumínium napi bevitele meghaladta a 0,1 milligrammot, nagyobb valószínûséggel jelentkezett a megjegyzõ- és emlékezõképességek csökkenése, a szellemi hanyatlás - állapították meg a szerzõk az American Journal of Epidemiology címû szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.


Gyakorlat teszi a doktort

2009. március 07.

Az eredmények ott a legjobbak, ahol sok infarktusos beteget kezelnek.

 

 

Lényegesen jobb a túlélési esélye annak a szívinfarktust elszenvedõ betegnek, akit a rohammentõ olyan kórházi osztályra szállít, ahol gyakorlottak a roham kezelésében. A bíztató eredményeket az amerikai Szívgyógyászati Kollégium folyóirata közölte.


Télbõl a tavaszba

2009. március 04.

A még hûvös tavaszi levegõ különösen az érzékeny bõr számára jelent veszélyt.

Végre kiszabadulva a tél fogságából, könnyen "áldozatul eshetünk" a csalogató tavaszi napsütésnek: a még hûvös levegõ, a hideg szél különösen a száraz, érzékeny bõr számára jelent veszélyt. A száraz bõr, a cserepes ajkak kellemetlen kísérõi lehetnek a hûvösebb kora tavaszi idõjárásnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...133134135...161