Információk, érdekességek

A fogakat károsító ajak-piercingrõl. Miért veszélyes?

2008. április 07.

Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy az alsó ajakba helyezett "pöcök" az íny visszahúzódásához vezet az alsó metszõfogak területén, így akár azok elvesztését is elõidézheti.

 


Lassítsunk idõben!

2008. március 25.

A magas vérnyomás, azaz a hipertónia évekig tünetmentes lehet. Csendben, panaszmentesen alakul ki, az érintett ember egyszerûen nem érzi, hogy beteg, sokszor csak akkor fordul orvoshoz, amikor a tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás súlyos szív- és agyi keringési zavarokat, esetleg veseelégtelenséget okoz.

Tanácsok a prosztatarák kialakulásának megelõzéséhez

2008. március 13.

A prosztatarák sok fejlett országban a férfiak leggyakrabban kialakuló rosszindulatú daganata. Magyarországon is csak a tüdõ- és a vastagbélrák, valamint a nem-melanóma típusú bõrrákok elõzik meg, és már az 50 év alatti korosztályban is egyre több esetet észlelnek a szakemberek. Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelõ megelõzési tanácsok betartásával jelentõsen csökkenthetõ a kórkép kialakulásának esélye. Cikkünkben az Amerikai Ráktársaság (American Cancer Society) által közzétett legfrissebb lista alapján áttekintjük ezeket a tényezõket, de azt is megtudhatjuk, milyen forradalmian új genetikai teszt lehet képes a jövõben idejében kimutatni a betegséget, és segíteni az érintettek minél hatékonyabb gyógykezelését.

Ne bízza látását a véletlenre!

2008. március 10.

A glaukóma, vagyis a zöld hályog kialakulása


Világviszonylatban a vakság második leggyakoribb okának tekinthetõ glaukóma kialakulásában szerepet játszik a szem számára nélkülözhetetlen tápanyagokat szállító, benne folyamatosan termelõdõ ún. csarnokvíz. Ennek túlzott képzõdése vagy rossz elvezetése miatt extrém méretû belsõ nyomás jöhet létre a látószervben, és ez visszafordíthatatlan módon károsítja a látóidegeket. Ha a nyomásemelkedés tartós, a folyamat akár teljes látásvesztéshez vezethet. A magas szemnyomás - amely egy speciális, fájdalommentes vizsgálattal könnyen kimutatható - a glaukóma egyetlen jelenleg ismert módosítható kockázati tényezõje, bár az állapot anélkül is kifejlõdhet.


A szemfáradtság okai és amit ellene tehetünk

2008. március 09.

A mai, sok esetben egyre fokozottabb teljesítményt igénylõ világunkban szemünk is túlzott megerõltetésnek lehet kitéve: a gyakran éjszakába nyúló, számítógép elõtt töltök órák száma - több más tényezõ mellett - könnyen a szem fáradásához, késõbb pedig szemszárazsághoz vezethet. Mit tehetünk a szemfáradtság elkerülése, illetve a kialakult, kellemetlen tünetek kezelése érdekében? Cikkünkben áttekintjük a szemfáradtság kialakulásának okait és a megelõzés lehetõségeit, valamint a könny és a pislogás látásunkban betöltött szerepét.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...141142143...161