Információk, érdekességek

Életet menthet a korai felismerés

2006. szeptember 15.

Miközben a korai felismeréssel akár 15 évvel is meghosszabbítható a prosztatarákban szenvedõ beteg élete, addig a magyar férfiak többsége ma is tart a fájdalommentes rutinvizsgálattól – derült ki a Prosztata Világnap alkalmából a Semmelweis Egyetemen tartott konferencián.


A magyar férfiak harmadik-negyedik leggyakoribb rákos megbetegedése a prosztatarák - indít sommás felütéssel a második alakalommal megrendezett Prosztata Napon tartott beszédében a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója Romics Imre.


Csípések

2006. szeptember 11.

A szúnyog, a bolha, a kullancs nemcsak minket, hanem házi kedvenceinket is megtámadja, sõt megbetegíti. Ha nem vigyázunk, ez ránk nézve is veszélyes lehet.
 

- Hány petét képes naponta egyetlen nõstény bolha lerakni?
- Egyetlen nõstény bolha akár napi 50 petét is képes lerakni és ezt heteken keresztül megszakítás nélkül folytatni.


Halláskárosodást okoz a hormonpótlás?

2006. szeptember 08.

A menopauza után a nõknél sok esetben alkalmazzák a hormonpótlást a különbözõ tünetek enyhítésére és a csontritkulás megelõzésére. Egy amerikai kutatás szerint azonban bizonyos készítmények kedvezõtlen hatással is bírhatnak: akár harminc százalékos halláscsökkenéshez vezethetnek.

 

A Rochesteri Egyetem Orvosi Centruma és több másik amerikai kutatóközpont együttmûködésében végzett vizsgálat során 124, 60 és 86 év közötti hölgy hallását hasonlították össze.


Kedvező hatású a króm - cukorbetegeknél

2006. augusztus 23.

Krómtartalmú kiegészítőt javasolnak a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára az amerikai Pennington Biokémiai Kutatóintézet munkatársai. Megállapításukat egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálatra alapozzák.

 

A vizsgálatba 29, 2-es típusú cukorbeteget vontak be, akiknek közel fele szájon át szedhető vércukorcsökkentő tablettája mellé kis mennyiségű krómot tartalmazó kiegészítőt kapott, míg a másik csoport placebót (hatóanyag nélküli tabletta).


Új módszer az időskori elhízás megítélésére

2006. augusztus 13.

A gyakran már laikusok által is használt mérőszám az elhízásra az ún. testtömegindex (BMI), azaz a testtömeg kilogrammban és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

 

Egy brit kutatócsoport szerint azonban a BMI helyett az idősek egészségi állapotának megítélésére egy másik mutatót kellene használni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...148149150...157