Információk, érdekességek

3 fontos kérdés az anyajegyszűrésről

2023. november 18.

Fotó: 123rf.com

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni, miért kell az egész testfelületet ellenőrizni? Miért fontos a korai diagnózis és kinek kell fél vagy akár negyedévente is szűrővizsgálaton részt vennie? Dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosának, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában többek közt ezekről is szó esett.

Miért ne mondjuk, hogy „Csak ezt az egyet szeretném megmutatni”?

Az atípusos anyajegyek lehetnek szabálytalan alakúak, esetleg többféle barna színárnyalatú részből állnak, vagy eltérő tapintatú területek különíthetők el bennük. Ellenőrzésük a szakemberek részéről különleges odafigyelést igényel, a betegek pedig könnyen gondolhatják azt, hogy a szabálytalan alak, a színbéli eltérések rosszindulatú elváltozás jelei.

Ha az önvizsgálat során ilyesmit észlelnek, akkor orvoshoz fordulnak, ám egyáltalán nem ajánlott ilyen esetben sem csak azt az egy anyajegyet megmutatni. Különösen, ha a beteg régen járt anyajegyszűrésen vagy a magas rizikójú csoportba tartozik.

„Ha egy gyanús anyajegy miatt fordulunk bőrgyógyászhoz, ellenőriztessük a teljes testfelületet, ne csak azt az egy anyajegyet. A rosszindulatú elváltozás a testen bárhol megjelenhet és sokszor nem is meglévő anyajegyből alakul ki.”

Hogyan segíthet a manikűrös vagy a fodrász, a korai felismerésben?

Ha emberekkel és a bőrük kezelésével foglalkozunk a munkánk során, akkor fontos szerepünk lehet abban, hogy a vendégeink testén, számukra sokszor alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető helyeken felfedezzük az elváltozásokat.

„Rosszindulatú elváltozás a hajas fejbőrön is kialakulhat, ez gyakorlatilag az önellenőrzés során – még segítséggel is – igen nehezen látható terület. Ha fodrászként azt látjuk, hogy visszatérő vendégünk fejbőrén változó méretű az anyajegy, vagy viszkető, esetleg vérző elváltozás látható, irányítsuk bőrgyógyászhoz.”


A fej-nyaki daganat korai felismerése

2023. november 14.

Fotó: gettyimages.com

A fej-nyaki daganat megelőzésére és korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet az ilyen ítpusú daganatok elleni küzdelem világnapján.

Az intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok mintegy kilencven százaléka a szájüreg, a garat és a gége nyálkahártyáján alakul ki, és általában már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel. Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyakrák.

A betegség időben megkezdett terápiával nagyobb eséllyel gyógyítható, ezért mindent meg kell tenni, hogy ne csak a kockázati csoportba tartozók, hanem az egészségügyi szakemberek is gondoljanak a fej-nyakrák lehetőségére.

A fej-nyaki laphámrák elsődleges kiváltó oka a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a HPV-fertőzés. Három hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, három hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó-duzzanat esetén orvoshoz kell fordulni – ismertették.


A reggeli sport csökkenti a rák kockázatát

2023. november 05.

Fotó: gettyimages.com

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a rendszeres fizikai aktivitás kimutathatóan csökkenti a rák kialakulásának rizikóját. Az azonban eddig nem volt világos, hogy vajon a napszak ebben szerepet játszik-e.

A szakértők eredményeiket az International Journal of Cancer című tudományos lapban mutatták be.  Jakob Weitzer és Kyriaki Papantoniou, a Bécsi Orvosi Egyetem epidemiológiai részlegének munkatársai a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem, valamint Manolis Kogevinas és Gemma Castano-Vinyals, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) munkatársainak közreműködésével azt az elméletet vizsgálták, hogy a reggeli órákban végzett sport nagyobb mértékben csökkenti-e a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, mint a más időpontokban végzett testedzés.

Az elmélet egy kísérleti vizsgálat eredményein alapult, mely szerint a délután vagy este végzett fizikai tevékenység eltolhatja a melatoninritmust. A melatonin nevű hormont az emberi test főként este termeli, egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a rák rizikójának csökkenésével.

Egy többesetes kontrollvizsgálat során 2795 személy részvételével figyelték meg közelebbről a jelenséget.

A sport prosztata- és mellrák ellen védő hatása akkor a legnagyobb, ha a testmozgást reggel 8 és 10 óra között végzik. Férfiaknál hasonló hatás mutatkozott az este 7 és 11 óra között végzett mozgás esetén is.

A résztvevők kronotípusa – tehát az, hogy főként reggel, vagy inkább este aktívak – befolyásolta az eredményeket. Ezek szerint a reggeli sport különösen azokra van jó hatással, akik úgynevezett éjszakai baglyok. „A testmozgás időpontja nyilvánvalóan hatással van a nemi hormonok és a melatonin termelődésének ritmusára és a tápanyagcserére is” – összegezték a szakértők.


4 természetes és gyors megoldás stressz ellen

2023. október 15.

Munkahelyi, családi problémák, vizsgák. Mindannyian megélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó, stresszes időszakokat. De szerencsére vannak gyors és hatékony megoldások annak elkerülésére, hogy eluralkodjon rajtunk a szorongáshullám, a lelki nyomás. Íme 4 természetes módszer mindezek enyhítésére.

Fotó: gettyimages.com1. Akupresszúrás pont stimulálása

Miért oldja a stresszt?

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslásból származó technika, amelynek célja a meridiánokon belüli energia egyensúlyának helyreállítása (meridián: testi energiacsatorna, amelyben az életenergia áramlik). A módszer abból áll, hogy ujjunkkal nyomást gyakorolunk az adott akupresszúrás pontra (stimuláció). A pszichés vagy érzelmi túlfeszítettség kezelésére hasznosnak bizonyul a szív meridiánján elhelyezkedő 7-es pont stimulálása.  Miközben fontos, hogy teljes figyelmet szenteljünk ennek a stimulációnak, addig egyszerű gesztust fejtünk ki a több ellazulásért, kevesebb idegességért, stresszért és a kontrollált érzelmekért. 

Alkalmazás

Ahhoz, hogy megtaláljuk a szív meridián 7-es pontját (amelynek elnevezése a kínai orvoslásban: shen men – a lélek kapuja), nyissuk ki a jobb kezünket, tenyérrel felfelé, és hajlítsuk be a csuklót magunk irányában. Csúsztassuk a jobb hüvelykujjat a bal csukló harántbarázdájára, és tartsuk a mélyedésben közvetlenül a kisujj meghosszabbításában elhelyezkedő kis csont, a borsócsont (pisiform) előtt. A hüvelykujjunkkal gyakoroljunk nyomást erre a pontra, 1 percig, majd végezzük el a pont nyomását a másik kézen.

2. Ylang Ylang esszenciális olaj használata

Miért oldja a stresszt?

Az elsősorban nyugtató hatása miatt előnyben részesített Ylang Ylang (Cananga odorata) esszenciális olaj geranil-acetátot és benzil-benzoátot tartalmaz, mely anyagok szorongásoldó, relaxáló és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy fitoterápiás hatásokat igazoló, korábbi angol tanulmány szerint az Ylanh Ylang esszenciális olaj alkalmazásai vérnyomás-, pulzus- és stressz-csökkentő hatást mutattak. Maguk, a vizsgálódásban részt vett páciensek is arról számoltak be, hogy nyugodtabbnak, ellazultabbnak érezték magukat.


Kiknek kellene gondolniuk a magnézium pótlására?

2023. szeptember 28.

Az őszi és a téli időszakban többen különös gondot fordítanak arra, hogy a szervezetük kellő mennyiségű vitaminhoz jusson. Kevesebben vannak azok, akik az ásványi anyagokról, így például a magnéziumról sem feledkeznek meg a hűvösebb hónapokban.

Fotó: 123rf.comSzerteágazó szerep, változatos hiánytünetek

A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja. Elképzelni is nehéz, de a magnézium kétszeresen pozitív töltésű ionjai (Mg2+) több mint 600 biokémiai reakcióban vesznek részt. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az idegsejtek közötti ingerületátvitelben. Emellett, az izom-összehúzódásokhoz is nélkülözhetetlen, és szerepet kap az (éjszakai) izomgörcsök megelőzésében és kezelésében.

A magnézium a szív- és érrendszer egészségéhez is elengedhetetlen, mivel hozzájárulhat a szívritmuszavarok megelőzéséhez, illetve funkciója van az érfalak rugalmasságának biztosításában és a vérnyomás szabályozásában. A magnézium adagolása kedvező lehet terhességi toxikózis, asztma, valamint migrén esetén is. Emellett a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó tünetegyüttest.

Amilyen sokoldalú szerepet tölt be a magnézium a szervezetben, olyan sok szinten jelentkezhetnek a hiányának a tünetei. Magnézium hiányában számos anyagcsere-folyamat, idegrendszeri folyamat károsodhat, futhat „mellékvágányra”, aminek különféle súlyos következményei lehetnek. Izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar, érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység és migrén egyaránt írható a magnéziumhiány számlájára, hogy csak néhány példát említsünk.

Legalább napi 375 mg-ra van szükség belőle

A magnézium tehát egy létfontosságú ásványi anyag, amelyből a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték (NRV) 375 mg. Ez az érték irányadó csupán, hiszen számos élethelyzetben ennél nagyobb napi igénnyel kell kalkulálni. Míg a kismamák magnéziumigénye körülbelül napi 475 mg, addig a sportolók a „normális” napi szükséglet két-háromszorosát is igényelhetik.

Annak ellenére, hogy a javasolt napi bevitel mindössze néhány száz milligramm, a felmérésekből és a statisztikákból az derül ki, hogy a modern világban a felnőttkorú lakosság több mint fele magnéziumhiányos, azaz magnéziumpótlásra szorul.

Táplálékkal vagy patikaszerekkel kell pótolni a hiányzó mennyiséget

A magnézium fő táplálkozási forrásai a következők: banán, babfélék, brokkoli, barna rizs, diófélék, halolaj, tej, gombák, szójabab, olajos magvak (pl. napraforgómag, tökmag), kukorica, tofu és teljes kiőrlésű gabonafélék. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...150