Információk, érdekességek

Mit lehet tenni a krónikus csalánkiütéssel?

2023. július 06.

A csalánkiütés többnyire akut reakcióként jön létre, főként egy allergiás reakció részeként, de van, amikor tartósan van jelen. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a krónikus csalánkiütés okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comMi minden okozhat csalánkiütést?

A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, íme, a leggyakoribbak:

– Gyógyszerek, beleértve bizonyos antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőt, magas vérnyomás gyógyszert.
– Bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás, stb.
– Fertőzéses megbetegedések, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás.
– Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek, lupus.
– Magas külső- vagy belső hőmérséklet.
– Állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok.
– Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

Az esetek közel felében ugyanakkor nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.

Az akut tünetek krónikussá is válhatnak

A csalánkiütés könnyen felismerhető a velejáró jellegzetes tünetekről, mint a pirosság, a viszketés, a bőrből való kiemelkedés. A kiütéses foltok néhány milliméterestől a néhány centisig terjedhetnek, jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg. Az is jellemző lehet rá, hogy folyamatosan változtatja a helyét, szinte óráról órára elmúlik, és egy másik helyen jön ki. Ezek az erős, zavaró problémák általában 24 órán belül eltűnnek, de néhány esetben hónapokig, évekig fennmaradhatnak – ezt nevezzük krónikus csalánkiütésnek.

– Természetesen a kezelést is befolyásolja, hogy akut vagy krónikus esetről van-e szó. Akut esetben elsősorban antihisztaminokat alkalmazunk, amelyek – ahogyan nevük is mutatja – visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Mivel ezen gyógyszerekből vannak vény nélkül is elérhető szerek, tudni kell, hogy bizonyos esetekben, például alkohol-betegeknél és terheseknél nem szabad bármilyen antihisztamint „bevetni”. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, hogy ez potenciálisan légzési nehézséget is okozhat. Amennyiben ez utóbbi tünet jelentkezik, esetleg hányás, felgyorsult szívverés, rosszullét, ájulás mellett, azonnal mentőt kell hívni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Más a helyzet, ha krónikus csalánkiütést diagnosztizálunk. Ilyen esetben a tünetek hosszú távon is komoly kellemetlenséget jelentenek az érintettnek, ezért fontos a célzott kezelés.


Eperszezonban gyakrabban jelentkezik csalánkiütés

2023. július 05.

Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 %-át érintő probléma a csalánkiütés, Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is.

A fotó illusztráció: pixabay.comA bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes

Az ödéma kialakulásának oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása – magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus,a Budai Allergiaközpont orvosa. A csalánkiütés, másnéven urticaria jellegzetes tünetei, a testszerte jelentkező, viszkető csalánfoltok – az akár hónapokig is fennálló krónikus csalánkiütés kivételével – rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

Hisztamin és bőrtünetek

Az arra érzékenyeknél csalánkiütést okozhat a magas hisztamin tartalmú ételek, így például az eper fogyasztása is. Az ún. hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonságokkal rendelkezik még a sajtokban is megtalálható tiramin, a tartósítószerként használt szalicil, illetve számos gyógyszer (aspirin, nem szteroid gyulladásgátlók) is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben az eper fogyasztását követően szokatlan tüneteket észlelünk, akár a szájüregben, a bőrön, vagy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az első teendő a tüneteket okozó étel elhagyása. Ez azért szükséges, mert ha ezekkel az ételekkel a rájuk érzékeny egyén újra találkozik, a csalánkiütések ismételten megjelennek, esetleg a kiterjedésük fokozódhat, ödéma jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet – figyelmeztet a doktornő.


Ezekkel a nyári ételekkel vigyázzanak az allergiások

2023. június 24.

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek, és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak. Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy a parlagfűre érzékenyek lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. De egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni.

De egész életünkben el kell elkerülni ezeket? Valóban a hisztamin az ellenség?

Fontos tudnivaló! Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin! Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflóra pusztulás évekig, évtizedekig tarthat egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel. Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!

Ha már kialakult, az úgynevezett eliminációs diéta segít!

Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergia-szezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból úgy, mint az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak (főleg a tonhal, szardínia), rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé és kakaó alapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.

A keresztallergia okai

Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok ugyanis képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.


Allergia darázs- és méhcsípéstől

2023. május 02.

Tavasz közepétől az őszi hidegek beálltáig gyakoriak a különböző rovarcsípések. Ezek közül súlyosságuk miatt kiemelkednek a darazsak és méhek csípései, amelyeket számos esetben követhet allergiás reakció. Ez nem az első csípéskor jelentkezik, mivel ott a szervezet először találkozik a méreganyagokkal, súlyosabb következményekkel csak a későbbi csípések során számolhatunk. A nyakat és a szájüreget érintő csípések a helyileg kialakuló duzzanat miatt már első alkalommal is okozhatnak életveszélyes állapotot.

A legtöbb csípés csak kis helyi reakciót okoz, amely fájdalmas duzzanat kialakulását jelenti, 10-15 perccel a csípést követően, a házi patika készítményeiből ellátható tünetekkel. Néhány esetben nagyobb helyi elváltozás alakul ki a csípés körül: A duzzanat 12-24 óra múlva 5 cm-nél nagyobb átmérőjűvé válik. Esetenként a teljes végtag feldagad.

A csípést követően rövid időn belül kialakulhatnak különböző súlyosságú, szisztémás (anafilaxiás) reakciók. A tünetek, mint csalánkiütés, nehézlégzés, szédülés, gyomorgörcsök, hasmenés, hányás, ájulás jelentkezésekor célszerű azonnal orvost hívni, mivel az állapot gyorsan életveszélyesé válhat. Amennyiben ismert az allergia megléte, és van öninjekciózásra alkalmas készítménye a betegnek, úgy azt késlekedés nélkül be kell adni. Ezt követően is fontos orvosi segítség igénybevétele, mivel a tünetek pár órával később újrakezdődhetnek.


Tavaszi tüsszögés – támadnak a pollenek

2023. március 30.

aparó torok, tüsszögés és orrfolyás? A tünetek náthára utalhatnak, ám egyáltalán nem biztos, hogy megfázással van dolgunk. Kora tavasszal ugyanis a levegőben található pollenek már allergiás reakciókat válthatnak ki. Az általuk okozott panaszok hasonlóak a náthához, de azoknál, akik érzékenyebbek, akár asztmás rohamok is jelentkezhetnek. Hogy mely növények okoznak allergiás reakciókat tavasszal, melyek a legjellemzőbb tünetek és hogyan védekezhetünk ellenük, dr. Szilágyi Katalin fül-orr-gégész szakorvos mondja el nekünk.

Fotó: 123rf.com„A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék (közönséges mogyoró, közönséges nyír), a bükkfafélék (szelídgesztenye, tölgy) és szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek, már áprilistól – sőt idén, az enyhe tél miatt már korábban is – számíthatnak allergiás reakciókra. Aki allergiás, pontosan tudja, mikor indul a kora tavaszi allergiaszezon.

Azonban vannak olyanok is, akik a betegséget megfázásnak hiszik és nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó” – mondta dr. Szilágyi Katalin.

Allergiás tünetek

Az allergia leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok és szemviszketés, könnyezés és orrfolyás, de vannak olyanok is, akiknél köhögést, súlyosabb esetben pedig asztmás rohamokat is okoznak a pollenek. Ha a fenti panaszok mindig ugyan abban az időben jelentkeznek és a szeles, száraz időben, valamint a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.

Allergiás panaszok kezelése

A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapíthatjuk.

Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni annak érdekében, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson. Az allergia ellen sajnos nem tudunk védekezni, de néhány hasznos módszerrel megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a tüneteket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...66