Információk, érdekességek

Allergiásokra leselkedő veszély: a keresztallergia

2011. augusztus 18.

dinnya - allergiaTöbben megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.


Allergiára immunterápia: kérdések és válaszok

2011. augusztus 15.

Még javában tart az influenza szezon, de sokak számára a várva-várt tavasz is csak újabb megpróbáltatást jelent majd. Egyre többen szenvednek allergiás panaszoktól, azt azonban kevesen tudják, hogy létezik egy módszer, melynek segítségével akár véglegesen is megszüntethetők az allergiás tünetek. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus orvosa válaszolja meg az immunterápiáról feltett leggyakoribb kérdéseket.


Támadnak a pollenek

2011. augusztus 14.

Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában és előfordulásának üteme folyamatosan növekszik: az elmúlt néhány évben megkétszereződött a betegek száma. Magyarországon a szakorvosi becslések szerint a lakosság 20-25 százaléka küszködik ezzel a betegséggel, az Unió adatai szerint a tagországokban élők akár 35 százalékát, csaknem 120 millió embert érint a kór.

Aligha érzik jobban magukat az allergiás náthában szenvedők, ha megtudják, hogy évek óta velük zokog az egész Európa Parlament. No nem csak azért, mert egyre képviselőt találni, aki mentes az egyre gyakoribbá váló szénanátha tüneteitől. Azért is, mert a betegek számának, s így a kezelés költségeinek rohamos növekedése miatt ma már nemzetközi összefogást, egységes szemléletet és kemény szankciókat sürget a tekintélyes testület, amely teljes ülésszakot szentelt az allergiának, mint elsőszámú népbetegségnek Európában.


Allergia és nyaralás: mire figyeljünk?

2011. augusztus 13.

Európát tekintve a lakosság közel harmada szenved allergiában. Az előrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben, amely szinte minden korosztályt érint. Az utóbbi negyed században megkétszereződött a betegek száma, az allergia népbetegséggé nőtte ki magát. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlása szerint sok mindenre oda kell figyelni, hogy a nyaralás alkalmával ne érje váratlan „meglepetés" az allergiában szenvedőket.


Az allergiás rhinitis (AR)

2011. augusztus 12.

Tünetek és jelentőség

Az AR a szervezet immunreakciója az allergénekkel való találkozásra. Az emberi test idegen anyagként ismeri fel az allergéneket és védekező reakcióval válaszol. Allergénekkel számos formában találkozhatunk, ide tartozik a sokféle pollen, a por, az állati korpa (állatokról lehámló elhalt bőr, a szőrrel együtt). Az AR-ben szenvedők érzékenyek ezekre az egyébként ártalmatlan anyagokra, és immunrendszerük úgy reagál, mintha károsak lennének.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...535455...68