Információk, érdekességek

Parlagfű-allergia? A dinnyét is kerüld!

2011. július 23.

DinnyeTöbben megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.
 
A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyik legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia.


Egyre több az ételallergiás gyerek

2011. június 22.

A tej, a tojás, a mogyorófélék, a hal, a kagyló, a szója és a búza a fõ felelõsök.


A Pediatrics címû orvosi folyóiratban megjelent adatok szerint a 18 éves kor alatti gyerekek mintegy nyolc százalékának, azaz 5,9 millió gyereknek van valamiféle ételallergiája az Egyesült Államokban. Ez a szám nagyjából a kétszerese az amerikai járványügyi hatóság, a CDC 2007-es becslésének, amely akkor 3,9 százalék (körülbelül három millió gyerek) volt.


5+1 dolog, ami irritálja a bõrünket

2011. június 09.

Kiütések, bõrpír, bõrszárazság a krémektõl, szappantól, tisztítószerektõl.


Bõrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bõrpír, bõrszárazság kialakulhat krémektõl, szappantól, tisztítószerektõl, sõt bizonyos ruhanemûktõl is. Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bõrgyógyász-kozmetológus orvosának segítségével bemutatjuk a leggyakoribb, bõrirritációt okozó termékeket.


Ételallergia: új diagnosztika, új terápia

2010. október 19.

A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem azok. Az országban egyedülállóan, kizárólag a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban végzik az ételallergiák legkorszerûbb diagnosztizálását, mely a korábban használt módszernél sokkal pontosabb eredményt ad.

Túlélõkalauz parlagfû szezon idejére

2010. augusztus 15.

Egyszerû praktikák, melyek segítségével a szénanáthás és allergiás mindennapok még könnyebbé tehetõek.


Javában tart a pollen szezon, a csalánfélék virágporának koncentrációja ugyan lassan csökken, de ezzel párhuzamosan erõsödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfû pollenszórása. A legtöbben már felkeresték szakorvosukat és a szükséges gyógykezelések megkezdésével, felkészülten várják az elõttük álló idõszakot. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével most bemutatjuk azokat az egyszerû praktikákat, melyek segítségével a mindennapok még könnyebbé tehetõek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...565758...68